Πώς η πραναγιάμα μπορεί να βοηθήσει την πρακτική της γιόγκα

Η πραναγιάμα μας οδηγεί από τη σωματική προσπάθεια, στην κατανόηση της δυνατότητας να μεταμορφώσουμε τον εαυτό μας σε ένα βαθύτερο επίπεδο εμπειρίας
.
Photo Credit Κωνσταντίνος Κωστούρος
.

Η πρακτική της πραναγιάμα βελτιώνει την πρακτική της άσανα αλλά ισχύει και το αντίστροφο, η πρακτική της άσανα βελτιώνει την πρακτική της πραναγιάμα.

Κάθε άσανα έχει τέσσερα στάδια. Αυτά είναι:

1. Είσοδος στην άσανα

2. Παραμονή στην άσανα

3. Όσο διαρκεί η παραμονή μου στην άσανα είμαι ήρεμη και στοχαστική

4. Έξοδος από την άσανα

Όταν καταφέρουμε να είμαστε στοχαστικοί ενώ βρισκόμαστε μέσα στην άσανα, μπορούμε να διορθώσουμε και να αλλάξουμε την κατανόησή μας για τη θέση και την ικανότητά μας να κάνουμε την άσανα. Επίσης, όταν καταφέρουμε να ηρεμήσουμε αρκετά το νου, οι λειτουργίες του αρχίζουν να μας γίνονται εμφανείς. Για παράδειγμα, όταν είναι ήρεμος ο νους μπορούμε να παρατηρήσουμε τις προτιμήσεις μας, τις ενοχλήσεις μας, τα «τυφλά» μας σημεία, τις αυτόματες δράσεις μας που προέρχονται από συνήθεια, φόβο και αγωνία

Όλα αυτά έχουν σημασία και γίνονται ορατά όταν σταματήσουμε την ενεργητική συγκέντρωση στο να «κάνουμε» την άσανα και συγκεντρωθούμε στην αναπνοή μας.

Ας σταματήσουμε να «κάνουμε» την άσανα

Ο τρόπος να σταματήσουμε να «κάνουμε» είναι να συγκεντρωθούμε στην αναπνοή μας. Με άλλα λόγια, επικεντρωνόμαστε σε μια ήρεμη, σταθερή εισπνοή και εκπνοή. Η ικανότητα να επικεντρωνόμαστε στην αναπνοή μας, μας επιτρέπει να παρατείνουμε την παραμονή μας στην άσανα και ως εκ τούτου να δυναμώσουμε. Αλλά το να παραμείνουμε περισσότερο δεν σημαίνει να αγχώνουμε αδικαιολόγητα το σώμα μας. Για παράδειγμα, αν κάνουμε την άσανα από καθαρή αποφασιστικότητα, δεν θα μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να παρατείνουμε την παραμονή μας. Συν το ότι δεν θα αποκομίσουμε και άλλα οφέλη που μπορεί να μας προσφέρει η άσανα.

Επίτευξη του διαλογισμού σε κίνηση

Όταν προσεγγίζουμε την άσανα μέσω της επίγνωσης της αναπνοής, πλησιάζουμε αυτό που ο B.K.S. Iyengar ονόμαζε «διαλογισμό σε κίνηση». Ο ορισμός του διαλογισμού σε κίνηση είναι όταν το σώμα μας είναι σε αρμονία με την αναπνοή, όταν οι αισθήσεις και το μυαλό μας είναι ήρεμα. Γι’ αυτό άλλωστε, ο B.K.S. Iyengar είπε ότι «η αναπνοή είναι η πύλη μεταξύ άσανα και νου».

Επίτευξη σωματικής νοημοσύνης

Η γιόγκα προσεγγίζει το σώμα ως προς τα διαφορετικά του «επίπεδα». Αναγνωρίζει το φυσικό, το αναπνευστικό, το νοητικό και το διανοητικό επίπεδο.

Διανοητικό με την έννοια της ικανότητας να εντοπίζει κανείς θέματα και να κάνει διακρίσεις μεταξύ τους. Περιλαμβάνει, επίσης, να μπορούμε να στοχαζόμαστε σχετικά με τις πράξεις και τις σκέψεις μας, καθώς και να έχουμε τη δυνατότητα να τις τροποποιούμε. Με λίγα λόγια, θα λέγαμε ότι σημαίνει να μην μας ελέγχουν τα συναισθήματά μας αλλά να ελέγχουμε εμείς αυτά.

Ο ειδικός ρόλος της πραναγιάμα

Έτσι, λοιπόν, η πραναγιάμα αποτελεί το κλειδί στη διαδικασία διάκρισης μεταξύ των στρωμάτων του εαυτού. Η πραναγιάμα μας οδηγεί από τη σωματική προσπάθεια, στην κατανόηση της δυνατότητας να μεταμορφώσουμε τον εαυτό μας σε ένα βαθύτερο επίπεδο εμπειρίας. Στην πορεία αποκτούμε αυτογνωσία. Επίσης, η αναπνοή και η αναπνευστική διαδικασία είναι το ταξίδι προς τη βιωματική γνώση (ή αλλιώς την απόκτηση γνώσης μέσω της εμπειρίας).

Η γιόγκα και η πραναγιάμα ενισχύουν η μια την άλλη

Έτσι, ως μέρος της πρακτικής της γιόγκα, ειδικά αν μιλάμε για μια πρακτική που θα μας προσφέρει όλα τα πνευματικά οφέλη που μπορεί να μας προσφέρει, θα πρέπει να κυριαρχήσουμε στην αναπνοή μας μέσω της πραναγιάμα. Η πραναγιάμα μας μαθαίνει να είμαστε παρούσες στη στιγμή. Ως αποτέλεσμα μπορούμε να είμαστε παρούσες στην άσανα.

(Για κάθε πληροφορία, ερώτηση ή διευκρίνιση μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Μαρία Χρυσοχεράκη fb: Maria Hrisoheraki, insta: pureyoga_mariahrisoheraki ή στο goldy.yogaonline@yahoo.gr)