Πώς επιστρέφουμε στο γυμναστήριο στην πανδημία μετά τις διακοπές

Τι θα πρέπει να προσέξουμε. Μερικές πολύτιμες συμβουλές από ειδικό που καλό είναι να μην αγνοήσουμε.

Ο Σεπτέμβριος είναι εδώ κι είναι ένας καλός μήνας για να μπούμε σε πρόγραμμα, να θέσουμε καινούριους στόχους και να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας παρά αυτήν την, γεμάτη αντιξοότητες, περίοδο που βιώνουμε.

Ποιες είναι, άραγε, οι συμβουλές που μπορεί να αποδεχτούν πολύτιμες ως προς την επανεκκίνηση των προπονήσεων, ώστε η επιστροφή στο γυμναστήριο να γίνει περισσότερο εύκολη απ′ ότι φανταζόμασταν μετά τις διακοπές αλλά και μια την πρωτόγνωρη περίοδο της καραντίνας;

Η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής με έδρα την Χαλκίδα, Χριστίνα Βασιλειάδου, γράφει γι′ αυτή την επιστροφή:

Όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή, υπάρχουν τα καλά και τα κακά…

Τα…καλά νέα σε αυτή την περίοδο αποχής από το γυμναστήριο και τις προπονήσεις είναι τα εξής:

  • Το σώμα θυμάται

Ότι κι αν του έχουμε κάνει, θυμάται τα πάντα! Έτσι μετά την επιστροφή στο γυμναστήριο μετά τις διακοπές αν ήμασταν πιστοί στις προπονήσεις μας, οι μύες μας είναι εκεί και θυμούνται τι κάναμε. Απλά είναι λίγο πιο άτονοι! Με το που θα ξεκινήσουμε προπόνηση το σώμα μας θα θυμηθεί τι καναμε κι έτσι θα επανέλθουμε πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με κάποιον που δεν έχει ξαναγυμναστεί.

  • Το σώμα μας ξεκουράστηκε

Πολλές φορές πιστεύουμε πως το σώμα μας είναι μια μηχανή που πρέπει να δουλεύει συνεχώς. Κι όμως έχει ανάγκη από ξεκούραση! Με τις διακοπές δώσαμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας να χαλαρώσει, να αποκατασταθεί από τυχόν μικροτραυματισμούς και να ανακάμψει.

Υπάρχουν όμως και τα…κακά νέα…:

  • Ας μην αργούμε

Όσο περισσότερο καθυστερούμε την επάνοδο στις προπονήσεις, τόσο πιο δύσκολα θα ξαναχτίσουμε τη φυσική μας κατάσταση. Ο χρόνος μπορεί να γιατρεύει τις πληγές, δεν ισχύει όμως το ίδιο και με τη φυσική μας κατάσταση.

  • Οι τραυματισμοί απειλούν

Δεδομένου ότι είχαμε στο μυαλό μας το τι καταφέραμε να κάνουμε στις προπονήσεις μας,πιθανόν να πιστεύεουμε πως κατά την επιστροφή στο γυμναστήριο μετά τις διακοπές μπαίνοντας σε πρόγραμμα θα μπορούμε να κάνουμε τα ίδια. Δεν είναι όμως έτσι, καθώς το σώμα είναι πιο αδύναμο μετά από καιρό αποχής και χρειάζεται κάποιος χρόνος προσαρμογής για να μην τραυματιστεί. Εμείς μπορεί να θυμόμαστε τι κάναμε, οι μύες μας, ωστόσο, θα θυμηθούν σιγά σιγά την ένταση των προπονήσεων, ενώ οι αρθρώσεις μας θέλουν λίγο περισσότερο χρόνο μέχρι να…λαδώσουν και να νιώσουν όπως πριν.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να επανέλθουμε ομαλά;

  • Αρχικά να ξεκινήσουμε! Ας μπούμε σε πρόγραμμα άμεσα, ας ξεκινήσουμε , κι ας μην το αφήσουμε από Δευτέρα σε Δευτέρα.
  • Να γυμναστούμε με μέτρο! Μαγικά δεν μπορούν να γίνουν! Ας βάλουμε ένα πρόγραμμα, να γυμναστούμε σταδιακά και προοδευτικά χωρίς υπερβολές για να αποφύγουμε τυχόν τραυματισμούς που θα μας φέρουν πίσω.
  • Να ξεκουραστούμε! Μα ... από ξεκούραση γυρίσαμε! Δεν εννοούμε ακριβώς αυτό! Ας δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο ξεκούρασης των μυών μας μετά από κάθε προπόνηση έτσι ώστε το σώμα να μπορεί να επανέλθει και να μπει δυναμικά στην επόμενη προπόνηση. Η υπερβολή πότε δε βγήκε σε καλό και οι μύες χτίζονται στην ξεκούραση.
  • Σωστή αποκατάσταση! Ένα καλό ζέσταμα, λίγος χρόνος παραπάνω στο τέλος της προπόνησης αφιερωμένος σε διατάσεις και αποκατάσταση, ένα καλό μασάζ είναι μερικά τρικς ώστε να αποφύγουμε τους αφόρητους πόνους των πρώτων προπονήσεων που οφείλονται σε μυϊκό πιάσιμο. Όταν αμελούμε την αποκατάσταση του σώματός μας είναι σαν να αφήνουμε αφόρτιστο το κινητό μας για μέρες…Πιστεύω δε θα το αφήναμε ούτε για μια ώρα χωρίς μπαταρία…Γιατί να το κάνουμε στο σώμα μας;

ΠΗΓΗ: fmh