Πώς να διατηρούμε φρούτα και λαχανικά ολόφρεσκα για μέρες ή και εβδομάδες

Για υπέροχη γεύση και φρεσκάδα ακόμα και αρκετές μέρες μετά τα ψώνια μας.
supersizer via Getty Images

Ορισμένες φορές, όταν πηγαίνουμε να αγοράσουμε φρούτα και λαχανικά ενθουσιαζόμαστε και ψωνίζουμε λίγα περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε πραγματικά. Έτσι, τα φρούτα και τα λαχανικά σταδιακά ωριμάζουν και δυστυχώς, καταλήγουμε να πετάμε πολλά από αυτά που αγοράσαμε.

Ωστόσο, η σωστή αποθήκευση των τροφίμων μπορεί να μας εξοικονομήσει χρήματα και να αποτρέψει τα προϊόντα μαναβικής από το να χαλάσουν τόσο σύντομα.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για να κάνουμε τα φρούτα και τα λαχανικά να παραμείνουν φρέσκα και τραγανά για πολύ μεγαλύτερο διάστημα.

Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας εκτός ψυγείου

Τυλίγουμε τα κοτσάνια της μπανάνας με πλαστικό ή αλουμινόχαρτο

Οι μπανάνες κατά την περίοδο ωρίμανσής τους παράγουν αιθυλένιο. Καλύπτοντας τους μίσχους τους με πλαστικό ή αλουμινόχαρτο, μπορούμε να αποτρέψουμε την εξάπλωσή του εν λόγω αερίου σε άλλα μέρη του φρούτου, εμποδίζοντας το εσωτερικό της μπανάνας να μαλακώσει και να σαπίσει.

Αυτή η μέθοδος θα διατηρήσει τις μπανάνες μας φρέσκες για τουλάχιστον 4-5 ημέρες.

Τοποθετούμε τα κρεμμύδια ή τα σκόρδα σε μικρές νάιλον σακουλίτσες, τις οποίες στρίβουμε προκειμένου κάθε κρεμμύδι ή σκόρδο να είναι χωριστά από το άλλο

Ο ιδανικός τρόπος για να αποθηκεύσουμε το σκόρδο ή το κρεμμύδι είναι να το διατηρήσουμε σε ένα δοχείο ή σε μια χάρτινη ή πλαστική σακούλα που βρίσκεται σε σκοτεινό και ξηρό μέρος. Εάν διατηρήσουμε τους βολβούς του σκόρδου ή του κρεμμυδιού ανέπαφους μπορούν να διαρκέσουν έως και δύο μήνες

Μαϊντανός, κόλιαντρο, βασιλικός και σπαράγγια: τοποθετούμε τα κοτσάνια τους σε ένα δοχείο με νερό και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου

Αν δεν θέλουμε να τα βάλουμε στο ψυγείο, είναι σημαντικό να τα διατηρήσουμε στο νερό, όπως θα κάναμε και με τα λουλούδια.

Έτσι μπορούν να διαρκέσουν από 4 έως 5 ημέρες.

Διατηρούμε τις πατάτες σε σκοτεινό και δροσερό μέρος

Αποφεύγουμε να τοποθετούμε τις πατάτες σε πλαστικές σακούλες. Είναι καλύτερα να τις βάζουμε σε χάρτινες ή διχτυωτές. Μια άλλη επιλογή για να τις διατηρήσουμε μπορεί να είναι μέσα σε ένα κουτί που να καλύπτεται με εφημερίδα ή απορροφητικό χαρτί στο κάτω μέρος.

Εάν αποθηκευτούν σωστά, οι ωμές πατάτες διαρκούν από μία έως δύο εβδομάδες.

Οι ντομάτες πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από 20 βαθμούς Κελσίου προκειμένου να διατηρηθεί καλύτερα η γεύση τους

Όσο πιο ώριμες είναι οι ντομάτες, τόσο πιο συμπυκνωμένη είναι η γεύση τους. Αν τις βάλουμε στην κατάψυξη και παραμείνουν σε αυτή τη θερμοκρασία, χάνουν τo άρωμά τους. Ο χρόνος αποθήκευσης τους σε θερμοκρασία δωματίου μπορεί να κυμαίνεται από τρεις εβδομάδες έως και δύο μήνες, ανάλογα με το πόσο ώριμες είναι όταν αγοράζονται.

Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας μέσα στο ψυγείο

Τοποθετούμε άπλυτα τα μανιτάρια σε μια χάρτινη σακούλα που να έχει μέσα και μαϊντανό

Είναι σημαντικό να μην πλένουμε τα μανιτάρια μέχρι να τα καταναλώσουμε. Φέρνοντάς τα σε επαφή με το νερό, δημιουργείται υγρασία, καθώς δεν στεγνώνουν τελείως.

Συνεπώς, συνιστάται να τα αποθηκεύουμε σε χάρτινη σακούλα και να προσθέτουμε μέσα μερικά κλαδιά μαϊντανού, ο οποίος λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό και αποτρέπει την εμφάνιση κηλίδων. Στη συνέχεια, τα βάζουμε στο ψυγείο.

Αν έχουμε ήδη κόψει ένα λεμόνι, δεν αφήνουμε το άλλο μισό να πάει χαμένο: Το τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο ή το πασπαλίζουμε με αλάτι

Μερικές φορές χρησιμοποιούμε μόνο το μισό λεμόνι και καταλήγουμε να πετάμε το άλλο μισό στα σκουπίδια. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε όμως, είναι να το τυλίξουμε σε αλουμινόχαρτο.

Μια άλλη εναλλακτική είναι να βάλουμε αλάτι και να το φυλάξουμε στο ψυγείο. Απλώς, πριν το χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να το ξεπλύνουμε καλά.

Για να διατηρήσουμε τις καθαρισμένες πατάτες

Τις βάζουμε σε ένα δοχείο με νερό και λευκό ξύδι. Οι φρεσκοξεφλουδισμένες πατάτες θα αρχίσουν γρήγορα να γκριζάρουν. Για να αποτρέψουμε αυτό το φαινόμενο τις τοποθετούμε σε ένα δοχείο, τις καλύπτουμε με νερό, προσθέτουμε μερικές σταγόνες λευκό ξύδι και τέλος, τις βάζουμε στο ψυγείο.

Πηγή: brightside

Πήγαινε στην αρχική σελίδα
Προτείνετε μια διόρθωση