Πώς ο κορονοϊός πλήττει το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου

Πτώση στην προσέλευση των πελατών των οίκων ανοχής και ανησυχία μεταξύ των εργαζομένων του σεξ.
ASSOCIATED PRESS

Τεράστιο πλήγμα δέχεται το αποκαλούμενο και ως αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς η προσέλευση των πελατών έχει μειωθεί σημαντικά και ο φόβος αυξάνεται μεταξύ των εργαζομένων του σεξ.

ASSOCIATED PRESS

Σε σχετικό δημοσίευμα του Associated Press γίνεται αναφορά στην κατάσταση στη Γερμανία (όπου η πορνεία αποτελεί εδώ και πολύ καιρό σταθερό τμήμα της νυχτερινής ζωής στο Βερολίνο), στην Ολλανδία, στην Ελλάδα, την Πολωνία και την Ελβετία. Μια περίπτωση που παρουσιάζεται είναι αυτή του οίκου ανοχής Lankwitzer 7 στο Βερολίνο, του Όρελ Γιόχαν Μαρξ, όπου, όπως αναφέρει ο ιδιοκτήτης του η δραστηριότητα έχει μειωθεί κατά 50%, ακολουθώντας τη γενικότερη πτώση της νυχτερινής ζωής στην πόλη μετά την άφιξη του ιού (στο Βερολίνο υπάρχουν πάνω από 300 επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19, και αρκετές δεκάδες έχουν ιχνηλατηθεί σε μπαρ και κλαμπ). Η Σουζάν Μπλάιερ Βιλπ, Γερμανίδα πρώην εργαζόμενη του σεξ και εκπρόσωπος της Ένωσης Παρόχων Ερωτικών και Σεξουαλικών Υπηρεσιών (BESD) λέει πως ο ιός έχει προκαλέσει φόβο και αβεβαιότητα μεταξύ των 100.000 – 200.000 εργαζομένων του σεξ στη Γερμανία. «Υπάρχουν αυτές/αυτοί που αποσύρονται από τον κλάδο εντελώς αυτή τη στιγμή για λόγους ασφαλείας» είπε στο Associated Press. Σε άλλες περιπτώσεις, προσθέτει, απαιτείται από τους πελάτες να απολυμανθούν πριν την επαφή (αν και το μέτρο αυτό θεωρείται ανεπαρκές σε περίπτωση στενής σωματικής επαφής).

ASSOCIATED PRESS

Δεδομένου ότι οι νεότερες ηλικίες βιώνουν ήπια ή μέτρια συμπτώματα, αλλά οι μεγαλύτερες (ειδικά με υπάρχοντα προβλήματα υγείας) κινδυνεύουν περισσότερο, υπάρχει ο φόβος πως πολλές εργαζόμενες/οι του σεξ (στις πιο πολλές περιπτώσεις νεαρής σχετικά ηλικίας) ενδεχομένως να μην ανησυχούν πολύ για τη μόλυνση, και υπάρχουν πελάτες άνω των 50, που δημιουργεί κίνδυνο. Επίσης, είναι δύσκολη η ιχνηλάτηση, εξαιτίας της ανωνυμίας που αποτελεί χαρακτηριστικό του επαγγέλματος. Άλλο ένα θέμα είναι η οικονομική αβεβαιότητα στην πορνεία, καθώς, αντίθετα με τους «κανονικούς» εργαζομένους, οι εργαζόμενες/οι του σεξ δεν θα επωφεληθούν απευθείας από τα πακέτα δανείων στήριξης που παρέχει η γερμανική κυβέρνηση σε εταιρείες που κλυδωνίζονται λόγω της πανδημίας. «Οι εργαζόμενες/οι του σεξ συνήθως αυτοαπασχολούνται, δεν δουλεύουν για άλλους. Αυτό σημαίνει ότι παίρνουν μόνες/οι όλους τους κινδύνους» λέει η Μπλάιερ Βιλπ. Αν και υπάρχει μια πρόβλεψη στον σχετικό νόμο της Γερμανίας (για μολυσματικές ασθένειες) δεν έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν- και επίσης πολλές/οί εργαζόμενες/οι του κλάδου μπορεί να αποφύγουν να ζητήσουν επίσημη βοήθεια, καθώς θεωρείται πως πάνω από τα 2/3 δεν καταγράφονται κάπου.

Ο Όρελ Γιόχαν Μαρξ.
Ο Όρελ Γιόχαν Μαρξ.
ASSOCIATED PRESS

Στην Ολλανδία το «Red Light District» του Άμστερνταμ επλήγη και αυτό βαριά μετά την εντολή για κλείσιμο σχολείων, μπαρ και εστιατορίων την Κυριακή για τρεις εβδομάδες, με ειδική αναφορά στα σεξ κλαμπ. Το βράδυ της Κυριακής οι κανονικά πολυσύχναστοι δρόμοι της περιοχής ήταν άδειοι, και τη Δευτέρα πολλές βιτρίνες ήταν επίσης άδειες, με ενδείξεις πως είναι κλειστά.

Στην Ελλάδα τα μέτρα έχουν επηρεάσει επίσης τους οίκους ανοχής, ενώ στην Πολωνία, όπου είναι επίσημα παράνομοι, οι χώροι «μασάζ» έχουν επηρεαστεί και αυτοί. Στη Γενεύη έκλεισαν όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα και υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων τα μπαρμπέρικα και οι «δραστηριότητες πορνείας».

(με πληροφορίες από Associated Press)

Δημοφιλή