ΚΟΙΝΩΝΙΑ
26/11/2018 15:00 EET | Updated 26/11/2018 15:01 EET

Πώς σε επιχείρηση-θρίλερ σώθηκαν 46 μετανάστες στην Πύλο – Συνελήφθησαν οι διακινητές

Οι μετανάστες εντοπίστηκαν από αεροσκάφος σε βραχώδη ακτή

Μεγάλο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών εξαρθρώθηκε από το Λιμενικό και την Αστυνομία.

Πρόκειται για οργάνωση που διακινούσε παράνομα μετανάστες από τα χερσαία σύνορα, τους έκρυβαν σε σπίτια ή αποθήκες στην Αττική και στην συνέχεια τους διακινούσαν με σκάφη προς την Ιταλία. Όλα ξεκίνησαν από μία πληροφορία πριν λίγες ημέρες ότι ήταν σε εξέλιξη επιχείρηση διακίνησης μεταναστών, οι οποίοι επρόκειτο να μετακινηθούν με σκάφος στην Ιταλία από τις ακτές Νότιας Πελοποννήσου, χωρίς όμως να είναι γνωστό το ακριβές σημείο που θα γίνονταν η μεταφορά-επιβίβασή τους στο σκάφος, αλλά ούτε και το ίδιο το σκάφος.

Η Αστυνομία ζήτησε τη συνδρομή του Λιμενικού για τον εντοπισμό των μεταναστών, του σκάφους μεταφοράς τους, τη σύλληψη των μελών του πληρώματος και τυχόν άλλων μελών του κυκλώματος που θα συμμετείχαν στην μεταφορά.

astinomia.gr

Άμεσα, κινητοποιήθηκε το περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Πύλου, ενώ ταυτόχρονα ζητήθηκε από την Υπηρεσία Οργανωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΥΟΘΕ) του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ η συνδρομή αεροσκαφών εξοπλισμένων με ειδικό τεχνολογικό εξοπλισμό. Αρχικά ξεκίνησε να επιχειρεί το αεροσκάφος δύναμης FRONTEX υπό από τις οδηγίες της ΔΑΠΘΑΣ με στόχο τον εντοπισμό των μεταναστών, τους οποίους είχαν αποβιβάσει από το φορτηγό οι διακινητές σε ορεινή περιοχή, κοντά στον οικισμό Βάθειας του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Οι μετανάστες εντοπίστηκαν από αεροσκάφος σε βραχώδη ακτή και κρίθηκε αναγκαία η αποστολή κατάλληλου οχήματος από την ΔΑΠΘΑΣ επανδρωμένο με κατάλληλο πλήρωμα, ώστε να συνδράμει την επιχείρηση, ενώ από την ΥΟΘΕ ζητήθηκε τις επόμενες μέρες να υπάρχει συνεχής κάλυψη από αέρος, από αεροσκάφος δύναμης FRONTEX . Τελικά, το σκάφος μεταφοράς των μεταναστών εντοπίστηκε πρώτες πρωινές ώρες της 23/11/2018 στην θαλάσσια περιοχή Μεσσηνιακής Μάνης, ενώ για την εν λόγω περιοχή απέπλευσε άμεσα το περιπολικό σκάφος Πύλου. Περί την 5:00 ολοκληρώθηκε η επιβίβαση των μεταναστών μέσω βοηθητικού σκάφους, ενώ ένας εξ αυτών παρέμεινε στην ακτή, γεγονός που κίνησε υποψίες ότι επρόκειτο για το διακινητή των 46 μεταναστών.

astinomia.gr

Στις 05:20 ξεκίνησε η αποβίβαση των μεταναστών στην ξηρά, διότι όπως εκ των υστέρων διαπιστώθηκε υπήρξε εισροή υδάτων στο εσωτερικό του σκάφους, ως συνέπεια της προσάραξής του στη βραχώδη ακτή. Το προσαραγμένο σκάφος αναψυχής κλειστού τύπου, μήκους 12μ. περίπου έφερε όνομα στις παρειές αυτού “ SUNBIRD ” σημαίας Delaware , με αριθμό νηολογίου D 916. Για το προσαραγμένο σκάφος γίνεται έρευνα για την εξακρίβωση της πραγματικής σημαίας του και τον ιδιοκτήτη του.

Άμεσα ενεργοποιήθηκαν οι χερσαίες δυνάμεις (ΔΑΠΘΑΣ, της ΕΛΑΣ και του ΛΧ Γυθείου) που βρίσκονταν σε ετοιμότητα.

Τελικά και κατόπιν της υπόδειξης του αεροσκάφους που διαρκώς περιπολούσε στην περιοχή, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν το σύνολο των μεταναστών και του πληρώματος και ο ως άνω φερόμενος διακινητής. Συνελήφθησαν συνολικά ένας υπήκοος Ρουμανίας (το άτομο που έφυγε μόνος), 2 μέλη πληρώματος, εκ των οποίων ένας υπήκοος Γεωργίας και ένας  υπήκοος Συρίας, και 46 παράτυπα εισερχόμενα πρόσωπα ΠΕΠ.

astinomia.gr