Πώς θα λειτουργούν τα οδοντιατρεία και τα παιδιατρεία λόγω του κορονοϊού

Kαι τι θα ισχύσει για τους εμβολιασμούς.
Prasert Krainukul via Getty Images

Μόνο τα έκτακτα περιστατικά θα δέχονται οι οδοντίατροι όλης της χώρας στα οδοντιατρεία τους προκειμένου να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις των ασθενών και να περιοριστεί η διασπορά του κορoνοϊού. Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία απέστειλε σύσταση σε όλα τα μέλη της να δέχονται στα οδοντιατρεία μόνο τους ασθενείς που πρέπει οπωσδήποτε να εξεταστούν ή να συνεχίσουν τις θεραπείες τους προκειμένου να μην προκληθεί βλάβη στην υγεία τους, λαμβάνοντας παράλληλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

Σύμφωνα με την ΕΟΟ, οι οδοντίατροι πρέπει να λαμβάνουν από το τηλέφωνο λεπτομερές ιστορικό των ασθενών για πρόσφατα ταξίδια σε Ελλάδα και εξωτερικό και να ρωτούν αν ο ίδιος ο ασθενής ή κάποιος από το στενό περιβάλλον του εμφανίζει βήχα, πυρετό, δύσπνοια, διάρροια ή καταβολή δυνάμεων.Η ΕΟΟ ενημερώνει τους ασθενείς ότι όλες οι μη επείγουσες θεραπείες συνιστάται να προγραμματιστούν εκ νέου.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

Τους συνιστά βέβαια ότι όταν αισθανθούν πόνο, οίδημα (πρήξιμο) στην περιοχή του στόματος να επικοινωνήσουν άμεσα με τον οδοντίατρό τους, ώστε να τους συμβουλέψει τηλεφωνικά και να αξιολογήσει το επείγον ή όχι του περιστατικού. Η σύσταση της ΕΟΟ προς τους οδοντιάτρους όλης της χώρας αναφέρει ακόμη:

-Αυστηρή εφαρμογή των μέτρων αποφυγής διασποράς των λοιμώξεων, με επιμελή καθαρισμό και απολύμανση των επιφανειών εργασίας και των χώρων με κατάλληλα διαλύματα.

-Ενίσχυση των παγίων μέτρων ατομικής υγιεινής οδοντιάτρων και ασθενών (πχ διάθεση αλκοολούχων διαλυμάτων στο χώρο αναμονής).-Ταυτόχρονη χρήση προστατευτικών γυαλιών ή προσωπίδας, με χειρουργική μάσκα και καλυπτικό κεφαλής, μακρυμάνικη αδιαβροχοποιημένη ποδιά, γάντια μιας χρήσης από το οδοντιατρικό και το βοηθητικό προσωπικό.-Συχνός αερισμός του χώρου.

-Εξορθολογισμός χρονικής διάρκειας ραντεβού, ώστε να επαρκεί ο χρόνος για τα πρόσθετα μέτρα και να αποφεύγεται ο συνωστισμός των ασθενών στους χώρους αναμονής.

-Περιορισμός πράξεων που παράγουν αερόλυμα.-Αυστηρή διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων. Η ΕΟΟ επισημαίνει στα μέλη ότι οι οδηγίες θα επικαιροποιούνται ανάλογα με τις εξελίξεις και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Συστάσεις και συμβουλές λειτουργίας ιατρείων και παιδιάτρων

Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων και η Ελληνική Εταιρεία Περιγεννητικής, μετά από συνάντηση και συζήτηση που είχαν, αποφάσισαν από κοινού τις πιο κάτω προτάσεις λειτουργίας των ιατρείων την περίοδο αυτή.

1. Τηρείστε σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής στα ιατρεία (αντισηπτικά, μάσκες, επιφάνειες, παιχνίδια κλπ).

2. Περιορίστε στο ελάχιστο την δραστηριότητα στο ιατρείο.

3. Ενημερώστε τους γονείς τηλεφωνικά ότι η περίοδος αυτή απαιτεί την απομόνωση στο σπίτι και μόνο αν συντρέχει σοβαρός λόγος, πρώτα να σας τηλεφωνούν και μετά να έρχονται στο ιατρείο σας, αν εσείς το προτείνετε.

4. Χρησιμοποιείστε για όλα τα περιστατικά απλής παρακολούθησης παιδιών και εμβολιασμών γάντια μιας χρήσεως και κατάλληλη μάσκα. Εξηγείστε στους γονείς ότι δεν νοσείτε, αλλά αυτό το κάνετε για να προστατεύσετε το παιδί και τους ίδιους από πιθανή μετάδοση, στην περίπτωση που έχετε μολυνθεί και δεν το γνωρίζετε.

5. Για όλα τα λοιμώδη περιστατικά χρησιμοποιείστε γάντια μιας χρήσεως, μάσκα, γυαλιά και μπλούζα μακριά με μακριά μανίκια.

6. Στην αρχή και στο τέλος του ιατρείου σας απολυμάνετε όλες τις επιφάνειες με αντισηπτικό, όπως και τα παιχνίδια.

7. Για τα λοιμώδη περιστατικά, κυρίως αυτά που σας αναφέρουν πυρετό, βήχα και συνάχι, να είσαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ζητήστε τηλεφωνικά να ενημερωθείτε για το ιστορικό του παιδιού και στην συνέχεια αποφασίστε προσωπικά αν θα εξετάσετε το παιδί. Οι επισκέψεις να κανονίζονται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας και να μη συνωστίζονται παιδιά και γονείς στο χώρο αναμονής.

8. Παιδιά με ήπια συμπτώματα λοίμωξης παραμένουν στο σπίτι με «τηλεφωνική παρακολούθηση» (όπως προτείνει ο ΕΟΔΥ).

9. Τα πολύ σοβαρά περιστατικά (που μάλλον δε θα υπάρξουν σε παιδιά) να εκτιμώνται στο ιατρείο μας κατόπιν ραντεβού ή να πηγαίνουν απευθείας στο νοσοκομείο κατόπιν οδηγιών μας.

10. Δεν δεχόμαστε ιατρικούς επισκέπτες την περίοδο αυτή.

11. Συνιστούμε στους γονείς «ένας συνοδός με κάθε παιδί».

12. Αναστέλλουμε την λειτουργία μας για χορήγηση ιατρικών πιστοποιητικών υγείας κλπ, όταν αυτό δεν είναι απολύτως αναγκαίο.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα τα νοσήματα που προστατεύονται από εμβολιασμό συνεχίζουν να υπάρχουν και να απειλούν την ζωή των παιδιών, ιδιαίτερα των βρεφών και των νηπίων.

Για τον λόγο αυτό:

1. Είναι απαραίτητο όλοι οι βασικοί εμβολιασμοί να εξυπηρετούνται κανονικά.

2.Μόνο αν πρόκειται για μακρινές αναμνηστικές δόσεις μπορείτε να τις αναβάλετε για λίγο αργότερα.

Για τους γιατρούς που είναι ηλικιωμένοι ή πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα

1. Για όσους πάσχουν από χρόνιο νόσημα προτείνετε για την περίοδο αυτή να σκεφτούν να αναστείλουν την λειτουργία του ιατρείου τους.

2. Για τους ηλικιωμένους χωρίς υποκείμενο νόσημα προτείνεται να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατόν την λειτουργία τους.

Επίσης αναφέρουν ότι «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά αποτελούν την μεγαλύτερη πηγή εξάπλωσης της νόσου,διότι μπορεί να μην έχουμε θανάτους από τον ιό στις ηλικίες αυτές, αλλά η ήπια νόσηση και κυρίως τα ασυμπτωματικά παιδιά με το μεγάλο ιϊκό φορτίο μεταδίδουν και μπορεί να μολύνουν το παιδίατρο και όσους περιμένουν στην αίθουσα αναμονής. Δεν πρέπει να ξεφεύγει της προσοχής μας ότι, αν κάποιος από εμάς κολλήσει υπάρχει ο κίνδυνος να κάνει διασπορά του ιού σε πολλά άλλα παιδιά ή σε μέλη της οικογένειάς του. Όλα τα παιδιά να τα θεωρείτε ύποπτα μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου. Έχει συμβεί παιδί να έχει επισκεφθεί 4 διαφορετικά ιατρεία και ήταν θετικό, χωρίς να έχει ληφθεί κάποια πρόληψη».

Δημοφιλή