Πώς θα γίνει το «άνοιγμα» στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ και ο μετασχηματισμός του

Οι προτάσεις που ακούστηκαν στην Πολιτική Γραμματεία.
eurokinissi

Το Σάββατο θa συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, την Δευτέρα η Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ την Παρασκευή θα έχει συνεδριάσει το συντονιστικό της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Η πεντάωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη δεν αναλώθηκε στα αίτια της ήττας – αυτό θα γίνει πιο συγκροτημένα στην ΚΕ, λένε κομματικές πηγές – αλλά στο συνέδριο του κόμματος και την μετεξέλιξή του σε ένα μεγάλο δημοκρατικό, αριστερό και προοδευτικό κόμμα – παράταξη. Υπενθυμίζεται ότι το συνέδριο έχει προγραμματιστεί για το τέλος του 2019.

Ο Αλ. Τσίπρας, είπε σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πλέον τον προοδευτικό πόλο του πολιτικού συστήματος και πρέπει να γίνει ένα συνέδριο από το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ των 30.000 μελών θα μετατραπεί σε ΣΥΡΙΖΑ των 140.000 μελών.

Αυτό που συζητήθηκε εκτενώς και για το οποίο δεν υπήρξε συμφωνία, ήταν αν πρώτα θα γίνει το συνέδριο και μετά θα ανοίξει το κόμμα στα νέα μέλη ή αν θα εγγραφούν άμεσα τα νέα μέλη και στη συνέχεια θα ακολουθήσει το συνέδριο.
Ο κίνδυνος που υπάρχει – και τέθηκε στην ΠΓ – είναι να ξεκινήσει μία περίοδος εσωστρέφειας έως το συνέδριο και να μην γίνει η «προγραμματική, θεσμική και μαχητική αντιπολίτευση» που ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας.

Για παράδειγμα συζητήθηκε αν θα νέα μέλη θα πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου στο συνέδριο, αν θα πρέπει να αλλάξει το όνομα του κόμματος σε ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, αν η Προοδευτική Συμμαχία θα πρέπει να ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, αν θα μπορούσε να υπάρξει και πλαίσιο για «φίλους» που θα συμμετέχουν σε συγκεκριμένες κομματικές διαδικασίες (π.χ. εκλογή ηγεσίας).

Πήγαινε στην αρχική σελίδα