Πόσο θερμό θα είναι το φετινό καλοκαίρι – Τι δείχνουν οι προγνώσεις

Άκρως βροχερός ο Μάιος.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Ο Ιούνιος έφθασε και πολλοί αναρωτιούνται, με βάση και τη συνεχή αστάθεια του καιρού το τελευταίο διάστημα, πώς θα είναι το φετινό καλοκαίρι.

Την Τετάρτη δημοσιεύθηκε η κοινή θέση των μετεωρολογικών υπηρεσιών των Βαλκανίων. Έγινε μια συνάντηση μαζί με τα μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα και εκδόθηκαν στοιχεία για τους μήνες που έρχονται και τα οποία δείχνουν ότι το φετινό καλοκαίρι υπάρχει πιθανότητα να είναι πιο θερμό από το κανονικό στην Ελλάδα.

Αντίθετα, η πρόγνωση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο, το οποίο ειδικεύεται σε αυτές τις εποχικές προγνώσεις, δείχνει ότι δεν μιλάμε για ένα τόσο θερμό καλοκαίρι και ότι όσα έχουν κατά καιρούς γραφεί για 50άρια, δεν θα τα δούμε.

Ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος συμβουλεύει πάντως να κρατήσουμε ότι η εποχική πρόγνωση ναι μεν δείχνει λίγο πιο ζεστό το καλοκαίρι από τα κανονικά αλλά δεν το δείχνει τόσο ακραία ζεστό.

Άκρως βροχερός και πιο ψυχρός ο Μάιος

Έπειτα από έναν φτωχό χειμώνα σε βροχές και μια σχετικά άνυδρη άνοιξη για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας (με εξαίρεση τα δυτικά), ο Μάιος του 2023 παρουσίασε ένα εξαιρετικά βροχερό πρόσωπο.

Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr. μεγάλα ύψη βροχόπτωσης σημειώθηκαν στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ενώ σε αρκετές περιοχές το πλήθος των ημερών βροχόπτωσης ήταν το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί από το 2008.

Συγκεκριμένα, στη Φλώρινα και στα Τρίκαλα σημειώθηκαν 20 ημέρες βροχοπτώσεων, στα Ιωάννινα 19, στο Κιλκίς 18, στη Δράμα 17, στη Θεσσαλονίκη, στην Αμφίκλεια και στην Τρίπολη 15 ημέρες. Επίσης, στη Λειβαδιά, τον Πύργο και τη Σπάρτη σημειώθηκαν 11 ημέρες βροχοπτώσεων.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών επισημαίνει ότι ο Μάιος είναι ένας μήνας κατά τον οποίο είναι φυσιολογικό να σημειώνονται αρκετές βροχές και καταιγίδες με τη μορφή αστάθειας, ιδιαίτερα τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Είναι ενδεικτικό ότι μεγάλα κατά τόπους ύψη βροχής και μεγάλος αριθμός ημερών βροχόπτωσης είχαν παρατηρηθεί επίσης το 2007, το 2011, το 2016, το 2017 και το 2018.

Και αύριο πάντως αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα ανατολικά και νότια. Τοπικά έντονα θα είναι τα φαινόμενα σε Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν με εντάσεις έως 6 μποφόρ στο Νότιο Αιγαίο. Αναμένονται, επίσης, πτώση της θερμοκρασίας και τοπικά αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στο Αιγαίο.

Ο πιο ψυχρός μήνας των τελευταίων 14 ετών

Η μέση τιμή των μέγιστων ημερήσιων θερμοκρασιών τον φετινό Μάιο κυμάνθηκε χαμηλότερα από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019, ενώ σε ορισμένες περιοχές ο φετινός Μάιος ήταν ο πιο ψυχρός των τελευταίων 14 ετών. Τα παραπάνω προκύπτουν από το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα.

Οι μεγαλύτερες αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα καταγράφηκαν μεταξύ 10-13 Μαΐου. Στη Θεσσαλία καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται περίπου 3.2°C κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Για τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη ήταν ο πιο ψυχρός Μάιος από το 2010. Για τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου ήταν ο δεύτερος πιο ψυχρός μήνας μετά το 2011, και για τη Δυτική Ελλάδα ήταν ο τέταρτος πιο ψυχρός μήνας τα τελευταία 14 χρόνια.

Στον Πολύγυρο Χαλκιδικής και οι 31 ημέρες του μήνα ήταν ψυχρότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019. Στη Θεσσαλονίκη, στη Σπάρτη και στο Ρέθυμνο σημειώθηκαν 29 ημέρες αρνητικών αποκλίσεων της θερμοκρασίας.

Στην Αθήνα η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν -2,5°C, με 27 από τις 30 ημέρες του μήνα να είναι ψυχρότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη η μέση μέγιστη θερμοκρασία κυμάνθηκε 3.2°C χαμηλότερα από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή