Πόσοι μετανάστες υπάρχουν στην ΕΕ; Λιγότεροι από όσο νομίζουμε

Πόσοι μετανάστες υπάρχουν στην ΕΕ; Λιγότεροι από όσο νομίζουμε
Zeferli via Getty Images

Σε μια περίοδο άνθησης του ευρωσκεπτικισμού και ραγδαίας αύξησης της ακροδεξιάς σε πολλές χώρες της ΕΕ, μία ανάρτηση του επίσημου λογαριασμού του Συμβουλίου της ΕΕ στο Twitter σχετικά με τον αριθμό των μεταναστών στην ήπειρο λύνει μερικές απορίες. Οι άνθρωποι αυτοί, με λίγα λόγια, δεν είναι τόσοι πολλοί, όσο νομίζουν οι περισσότερες χώρες κλείνοντας τα σύνορά τους από φόβο.

Αναλυτικότερα, το βίντεο που δημοσίευσε το Ευρωπαικό Συμβούλιο ξεκινά με μια ερώτηση: Πόσοι μετανάστες υπάρχουν στην ΕΕ; Και μας αφήνει να αποφασίσουμε εμείς. Πόσοι είναι; Το 3% του συνολικού πληθυσμού; Το 11%, το 15%, το 17%;

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, οι κάτοικοι της ΕΕ, πιστεύουν ότι οι μετανάστες αποτελούν το 16,7% του συνολικού πληθυσμού της ηπείρου.

Στην πραγματικότητα, αποτελούν μόλις το 7,2% του συνολικού πληθυσμού. Μάλιστα, σημειώνεται ότι οι παράνομες αφίξεις έχουν παρεμποδιστεί μαζικά από το 2015.

Τέλος, καταλήγει με ένα σχεδιάγραμμα, το οποίο απεικονίζει ότι οι μετανάστες που έφτασαν στην Ευρώπη κατά το τρέχον έτος, δεν ξεπέρασαν τους 200.000, σε αντίθεση με το 2015, που έφτασαν το 1.000.000.

Με αυτή την ανάρτηση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θέλει να τονίσει ότι ο φόβος που ελλοχεύει κατά του μεταναστευτικού είναι ανούσιος και η μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης κρίνεται εκ του αποτελέσματος επιτυχημένη.