Κοινή γραμμή Τσίπρα με Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία για το μεταναστευτικό. Ανησυχία για αύξηση των ροών λόγω Ιντλίμπ

Lisi Niesner / Reuters

Την ανάγκη «εξευρωπαϊσμού» όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται στη διαχείριση του προσφυγικού επεσήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας στο δείπνο εργασίας που είχε με τους ηγέτες της Ε.Ε.

O έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει «δίκαιη κατανομή των βαρών» της προσφυγικής κρίσης εντός της Ε.Ε ενώ ανάλογες θέσεις υποστήριξαν Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το σημαντικό δεν είναι μόνο η αναβάθμιση της FRONTEX σε Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, αλλά η αναβάθμιση της EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) και ο σταδιακός εξευρωπαϊσμός της διαδικασίας χορήγησης ασύλου με δικλείδες ασφαλείας για τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών. Τόνισε, επίσης, ότι η σημαντικότερη πτυχή της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής είναι η συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Επιστροφών που ζητάει εδώ και καιρό η Ελλάδα.

Το πολιτικό μήνυμα του πρωθυπουργού ήταν πως «ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής πρόκλησης των προσφυγικών ροών είναι μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση. Η καλύτερη διαχείριση των συνόρων είναι σημαντική αλλά είναι μόνο μια πτυχή της απαραίτητης προσέγγισης. Απαιτείται δίκαιη κατανομή των βαρών στο εσωτερικό της Ευρώπης και καλύτερη συνεργασία με τρίτες χώρες».

Στο πλαίσιο αυτό ο Αλ. Τσίπρας αφενός επισήμανε την ανάγκη σύστασης το συντομότερο δυνατό της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και αφετέρου την ανάγκη αναθεώρησης του Ευρωπαϊκού Συστήματος ασύλου εντός του 2018, σε μια κατεύθυνση δίκαιης και αναλογικής κατανομής βαρών. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν μεταξύ άλλων χωρών η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γερμανία.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ακόμη ότι οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα έχουν αυξηθεί και σε περίπτωση που η κατάσταση στο Ιντλίμπ οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των ροών, θα πρέπει να υπάρξει νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη διαχείριση των προσφύγων.

Popular in the Community