«Πράσινο φως» από Ουγγαρία για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Το κοινοβούλιο της χώρας επικύρωσε το σουηδικό αίτημα, αίροντας το τελευταίο εμπόδιο για είσοδο στη στρατιωτική συμμαχία.
via Associated Press

Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας επικύρωσε το αίτημα της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, εξαλείφοντας το τελευταίο σημαντικό εμπόδιο για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στη συμμαχία.

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα», δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον, αμέσως μετά την επικύρωση από την Ουγγαρία του πρωτοκόλλου για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ. «Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας εντός του ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Κρίστερσον.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την απόφαση: «Τώρα που όλοι οι Σύμμαχοι έχουν δώσει την έγκρισή τους, η Σουηδία θα γίνει ο 32ος Σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Η ένταξη της Σουηδίας θα μας κάνει όλους πιο δυνατούς και ασφαλέστερους», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε ανάρτησή του στο Twiter.

Η Ουγγαρία ήταν μέχρι σήμερα η τελευταία μεταξύ των 31 μελών του ΝΑΤΟ που δεν είχε εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας. Η επικύρωση του πρωτοκόλλου στην ουγγρική Βουλή εγκρίθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (26/2) με συντριπτική πλειοψηφία (188 ψήφοι επί συνόλου 199 βουλευτών), δίνοντας τέλος σε σχεδόν δύο χρόνια αναμονής. Πλέον όλα τα μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έχουν δώσει το πράσινο φως και η σκανδιναβική χώρα είναι έτοιμη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Την Παρασκευή (23/2) ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν είχε προιδεάσει για το τέλος του πολύκροτου σίριαλ, λέγοντας ότι η επίσκεψη του Σουηδού ομολόγου του, Ουλφ Κρίστερσον, αποκατέστησε την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο χώρες και άνοιξε το δρόμο για να ψηφίσει το ουγγρικό κοινοβούλιο.

via Associated Press

«Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε ο ένας για τον άλλον, να δώσουμε τη ζωή μας ο ένας για τον άλλον», δήλωσε ο κ. Όρμπαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Βουδαπέστη που παραχώρησε με τον Σουηδό πρωθυπουργό. Η Ουγγαρία ήταν η τελευταία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ μετά την Τουρκία που δεν ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας στην συμμαχία.

Anadolu via Getty Images

Η «ξαφνική» αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών ακολούθησε την απόφαση της Σουηδίας να παράσχει στην Ουγγαρία τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Gripen σουηδικής κατασκευής, επιπρόσθετα στα 14 που χρησιμοποιεί ήδη η πολεμική της αεροπορία, και την υπόσχεση ότι η Saab, η κατασκευάστρια εταιρεία των πολεμικών αεροσκαφών, θα ανοίξει ένα ερευνητικό κέντρο τεχνητής νοημοσύνης στην Ουγγαρία.

Η Ουγγαρία καθυστερούσε επί 19 μήνες την επικύρωση της εισδοχής της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μια καθυστέρηση που είχε προβληματίσει και εξοργίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα άλλα μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας.

«Ιστορική ημέρα»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, χαιρέτισε την «ιστορική ημέρα» για το ΝΑΤΟ, όπως την χαρακτήρισε. «Ανυπομονούμε να σας καλωσορίσουμε στο ΝΑΤΟ πολύ σύντομα», δήλωσε ο Σούνακ με ανάρτηση στο Twitter.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κατά την έναρξη του συνεδρίου στο Ελιζέ για την υποστήριξη της Ουκρανίας, συνεχάρη τη Σουηδία για τη σημερινή εξέλιξη. «Συγχαρητήρια στη χώρα σας», είπε ο Μακρόν, δηλώνοντας χαρούμενος που η Σουηδία και η Φινλανδία «εντάχθηκαν στον οργανισμό μας».

(με πληροφορίες από Associated Press)

Δημοφιλή