H Φινλανδία εντάχθηκε επίσημα στο ΝΑΤΟ

Η Ρωσία απειλεί με «αντίμετρα».
LEHTIKUVA via Reuters

Η Φινλανδία εντάχθηκε επίσημα στο ΝΑΤΟ την Τρίτη, σε μια ιστορική εξέλιξη που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να απειλεί με «αντίμετρα».

Η ένταξη της Φινλανδίας σχεδόν διπλασιάζει το μήκος των συνόρων που μοιράζεται το ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, και ενισχύει την ανατολική του πτέρυγα καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, χωρίς να διαφαίνεται τέλος. Σημειώνεται ότι η Φινλανδία μοιράζεται ανατολικά σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο ολοκλήρωσε τη διαδικασία παραδίνοντας ένα επίσημο έγγραφο στον Αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, καλωσορίζοντας τη Φινλανδία στη Συμμαχία, σημείωσε πως ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είχε επικαλεστεί την επέκταση του ΝΑΤΟ ως ένα από τα προσχήματα της εισβολής. «Έχει ακριβώς το αντίθετο...η Φινλανδία σήμερα, και σύντομα επίσης η Σουηδία θα γίνει πλήρες μέλος της Συμμαχίας» είπε ο Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες.

Το Κρεμλίνο είπε πως η Ρωσία θα αναγκαστεί να λάβει «αντίμετρα» στην ένταξη της Φινλανδίας. Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είπε ότι η κίνηση ενισχύει το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Η Ρωσία είπε τη Δευτέρα πως θα ενίσχυε τις στρατιωτικές της δυνατότητες στα δυτικά και βορειοδυτικά της ως απάντηση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ιστορική μέρα

Η ουκρανική κυβέρνηση χαιρέτισε και αυτή την κίνηση της Φινλανδίας, με τον Αντρίι Γέρμακ, προσωπάρχη του προέδρου Ζελένσκι, να γράφει στο Telegram ότι η Φινλανδία «έκανε τη σωστή επιλογή. Το ΝΑΤΟ είναι επίσης στόχος- κλειδί για την Ουκρανία».

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής στρατιωτικής ουδετερότητας για τη Φινλανδία, που άρχισε μετά τις συγκρούσεις με τη Σοβιετική Ένωση επί Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ η χώρα είχε επιλέξει να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με τη γειτονική Ρωσία. Ωστόσο αυτό άλλαξε τον Φεβρουάριο του 2022, με την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς οι Φινλανδοί επιδίωξαν να μπουν υπό την «ομπρέλα» της συλλογικής ασφάλειας του ΝΑΤΟ, που ορίζει πως επίθεση σε ένα μέλος της Συμμαχίας είναι επίθεση κατά όλων.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, είπε πως η επέκταση του ΝΑΤΟ ήταν «παραβίαση της ασφάλειας και των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας» και πως η Ρωσία θα παρακολουθούσε στενά για οποιαδήποτε στρατιωτική κίνηση του ΝΑΤΟ στη Φινλανδία.

Για μια «ιστορική ημέρα» για το ΝΑΤΟ, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, αναφερόμενος στην ένταξη της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Μπαίνω στον πειρασμό να πω ότι ίσως αυτό είναι το μόνο πράγμα για το οποίο μπορούμε να ευχαριστήσουμε τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν, γιατί προκάλεσε κάτι που σαφώς ήθελε να αποτρέψει», δήλωσε ο ’Αντονι Μπλίνκεν, προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ικανοποίηση και στην Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη με ανάρτηση του στο Twitter την Φινλανδία για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ. Ο κ.Μητσοτάκης στην ανάρτηση του στα αγγλικά, επισήμανε ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με τη Φινλανδία ”για την ενίσχυση της συλλογικής μας ασφάλειας”.

Συγκεκριμένα ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε στην ανάρτηση του: «Συγχαρητήρια στη Φινλανδία που έγινε επίσημα το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τη νέα φινλανδική κυβέρνηση για την ενίσχυση της συλλογικής μας ασφάλειας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, καθώς και για άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Την είσοδο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ χαιρέτισε και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα, είναι κατ’αρχάς μια επέτειος, η 74η επέτειος της ίδρυσης του ΝΑΤΟ. Αλλά επίσης, αυτή η πολύ σημαντική επέτειος συνδυάζεται με την είσοδο στη συμμαχία μίας ευρωπαϊκής, δημοκρατικής χώρας, της Φινλανδίας. Και νομίζω ότι η είσοδος της Φινλανδίας έχει μια άλλη σημειολογία. Ενισχύει την αντίληψη ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι μόνο η πιο επιτυχημένη αμυντική συμμαχία στην ιστορία αυτού του πλανήτη. Είναι επίσης μια συμμαχία αξιών, η οποία θα εμβαθύνει και θα προβάλλει αυτές τις αξίες τις οποίες υπερασπίζεται. Το Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα, τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

(Με πληροφορίες από Reuters)

Δημοφιλή