Τι συμβαίνει με το Twitter και τα μπλε «τικ» και γιατί ένας σκύλος μπήκε στη θέση του πουλιού

Πού το πάει τελικά ο Ελον Μασκ;
DADO RUVIC via Reuters

Ο Ελον Μασκ είχε προειδοποιήσει ότι θα αφαιρούσε όλα τα μπλε «τικ» του Twitter που δόθηκαν σε αστέρες του Χόλιγουντ, επαγγελματίες αθλητές, επιφανείς επιχειρηματίες, συγγραφείς και δημοσιογράφους, εκτός εάν αρχίσουν να πληρώνουν μηνιαία συνδρομή στην υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης.

picture alliance via Getty Images

Ο στόχος του Μασκ ήταν να ωθήσει την εξαρτόμενη από τις διαφημίσεις πλατφόρμα, που αγόρασε πέρυσι έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε ένα μοντέλο pay-to-play.

Αλλά η προθεσμία του Σαββάτου παρήλθε και τα μπλε «τικ» εξακολουθούν να υπάρχουν, πολλά εκ των οποίων με μια νέα δήλωση που εξηγεί ότι μπορεί να έχουν πληρωθεί ή και όχι - κανείς πραγματικά δεν ξέρει εκτός από το ίδιο το Twitter.

Τι σημασία έχει το μπλε «τικ»

Για να αποκτήσει κανείς το Twitter Blue πρέπει να πληρώνει μια μηνιαία συνδρομή της τάξης των 10 ευρώ, ώστε να εξασφαλίσει μερικές από τις νέες επιπρόσθετες δυνατότητες.Ενας χρήστης χωρίς το μπλε «σημάδι» υπό τον Μασκ «μεταφράζεται» ως ένα άτομο που δεν κάνει καλά tweets, επομένως πρέπει να πληρώσει.

Ο Μασκ έχει πει ότι από τις 15 Απριλίου, μόνο επαληθευμένοι λογαριασμοί θα εμφανίζονται στη ροή «For You» του Twitter που προτείνει τα tweets που βλέπουν οι χρήστες. Πολλοί είναι αυτοί που σκέφτονται να εγκαταλείψουν εντελώς την πλατφόρμα μετά από όλα αυτά.

Υβριδικό μοντέλο

Αντί να αφαιρέσει τα μπλε «τικ» επιλογής, το Twitter άρχισε την Κυριακή να προσαρτά ένα νέο μήνυμα στα προφίλ: «Αυτός ο λογαριασμός έχει επαληθευτεί επειδή είναι εγγεγραμμένος στο Twitter blue ή είναι επαληθευμένος λογαριασμός παλαιού τύπου».

Με άλλα λόγια, οι επαληθευμένοι χρήστες υψηλού προφίλ εξακολουθούν να έχουν τα μπλε «τικ» τους. Αλλά το ίδιο ισχύει και για όποιον πληρώνει μεταξύ 7 και 10 ευρώ το μήνα για μια συνδρομή στο Twitter Blue - και δεν υπάρχει τρόπος να διακρίνει κανείς τη διαφορά.

Η εξαίρεση

Το Twitter, ωστόσο, έχει αρχίσει να αφαιρεί το σύμβολο της επαλήθευσης από ορισμένους λογαριασμούς, όπως συνέβη το Σαββατοκύριακο με τους New York Times.

Twitter

Ο λογαριασμός, ο οποίος έχει 55 εκατομμύρια ακόλουθους, είχε προηγουμένως επισημανθεί με ένα «τικ» σε χρυσό χρώμα για επαληθευμένους οργανισμούς.

Ωστόσο, ένας χρήστης επεσήμανε στον Μασκ το Σαββατοκύριακο ότι η εφημερίδα είχε δηλώσει δημόσια ότι δεν θα πλήρωνε τη μηνιαία συνδρομή, οπότε ο Μασκ είπε ότι θα αφαιρούσε το σήμα και επίσης απαξίωσε το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Ενα σκύλος στο λογότυπο

Μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των αλλαγών και χωρίς καμία προειδοποίηση, ο Μασκ άλλαξε μεταξύ άλλων το εμβληματικό λογότυπο του Twitter, αντικαθιστώντας το μπλε πουλί και με έναν…σκύλο ράτσας Shiba Inu - γνωστός από το λογότυπο του κρυπτονόμισματος Dogecoin. Το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα δημιουργήθηκε το 2013 ως αντίπαλον δέος του Bitcoin.

picture alliance via Getty Images

Ο Μασκ είναι οπαδός του Dogecoin και το έχει προωθήσει τόσο στο Twitter όσο και κατά την εμφάνισή του πέρυσι ως οικοδεσπότης της ιστορικής τηλεοπτικής εκπομπής «Saturday Night Live». Μετά την αλλαγή του λογότυπου του Twitter στο διαδίκτυο τη Δευτέρα, η αξία του Dogecoin αυξήθηκε περισσότερο από 20%.

«Όπως είχα υποσχεθεί», έγραψε ο Μασκ σε σχετική ανάρτηση η οποία συνοδευόταν από μια συνομιλία που είχε τον Μάρτιο του 2022 με έναν χρήστη του Twitter. Ο Μασκ είχε γράψει τότε: «Δεδομένου ότι το Twitter λειτουργεί de facto ως η δημόσια πλατεία του χωριού, η αδυναμία του να τηρήσει τις αρχές της ελευθερίας του λόγου υποβαθμίζει σε θεμελιώδη βαθμό την δημοκρατία. Τι πρέπει να γίνει;»

via Associated Press

Απαντώντας στον Μασκ, ο χρήστης @WSBChairman τον παρότρυνε να αγοράσει την πλατφόρμα και να αντικαταστήσει το λογότυπο του Twitter με αυτό του Dogecoin.

Την περασμένη Παρασκευή (31/3) ο Μασκ και οι δικηγόροι του ζήτησαν από δικαστή των Ηνωμένων Πολιτειών να απορρίψει μήνυση 258 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέθεσαν επενδυτές οι οποίοι τον κατηγορούν ότι διαχειριζόταν ένα σύστημα πυραμίδας (pyramid scheme) για την προώθηση του Dogecoin.

Δημοφιλή