Βρυξέλλες: Έσπασαν τα μπλόκα οι αγρότες - Συγκρούστηκαν με την αστυνομία (Εικόνες)

Η HuffPost και ο Δημοσθένης Γκαβέας από τις Βρυξέλλες παρακολουθούν τις κινητοποιήσεις των αγροτών ενόψει της Συνόδου
HuffPost Greece

Βρυξέλλες: Ανταπόκριση Δημ. Γκαβέας

Πιο αποφασισμένοι εμφανίζονται αυτή τη φορά οι αγρότες στις Βρυξέλλες, που επέστρεψαν με τα τρακτέρ τους στο κέντρο της πόλης και βρίσκονται λίγα μέτρα έξω από τα γραφεία της Κομισιόν. Περίπου 900 τρακτέρ έχουν εισβάλλει στην πρωτεύουσα του Βελγίου προκαλώντας στο κέντρο των Βρυξελλών μια χαοτική κατάσταση με την κυκλοφορία να έχει διακοπεί, ενώ η αστυνομία έχει στήσει συρματοπλέγματα έξω από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Επίσης ομάδα αγροτών προκαλεί προβλήματα στη κυκλοφορία των οχημάτων που έχουν ως προορισμό το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, ενώ η αστυνομία ενημερώνει τους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν να χρησιμοποιούν το μετρό για να φτάσουν στον προορισμό τους.

Υπό την πίεση των αγροτών και την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί από το πρωί το Συμβούλιο και η Επιτροπή, όπως έγινε γνωστό, θα δεχθούν αντιπροσωπεία αγροτών. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η βελγική προεδρία αντιπροσωπεία νέων γεωργών θα γίνει δεκτή το απόγευμα της Δευτέρας από τη βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, στα κτίρια του Συμβουλίου.

Ενταση και οργή

via Associated Press

Από νωρίς το πρωί οι αγρότες συγκρούονται με τους αστυνομικούς οι οποίοι κατά περίπτωση αντιδρούν κάνοντας χρήση δακρυγόνων ή προσπαθούν να διαλύσουν το πλήθος με κανόνια νερού.

Οι διαδηλωτές σε διάφορα σημεία της ευρωπαϊκής γειτονιάς, έβαζαν φωτιά σε ελαστικά και πετούσαν στους αστυνομικούς κοπριά ή λύματα, άχυρα και αυγά.

Νωρίτερα οι αγρότες έσπασαν τα τσιμεντένια κυκλιδώματα, πετώντας ακαθαρσίες στις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί στην περιοχή, εν αναμονή του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Ο ανταποκριτής της Huffpost στις Βρυξέλλες Δημοσθένης Γκαβέας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις υπογραμμίζοντας ότι «αυτή τη φορά οι αγρότες εμφανίζονται πιο αποφασισμένοι να διεκδίκήσουν μέχρι τέλους τα αιτήματά τους».

Οι αγρότες, νέοι κυρίως σε ηλικία, και αυτό είναι εντυπωσιακό, είναι οργισμένοι και φέρονται με ανάλογο τρόπο σε σύγκριση με την προηγούμενη κάθοδο τους στις Βρυξέλλες.

via Associated Press

Εκατοντάδες τρακτέρ έχουν καταλάβει τους δρόμους της ευρωπαϊκής συνοικίας των Βρυξελλών, ενώ ορισμένα από αυτά εισήλθαν ακόμη και στην ιστορική Grand Place.

Μεταξύ των κύριων αιτημάτων των αγροτών είναι δίκαια εισοδήματα, μείωση διοικητικών βαρών, τέλος συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών και αύξηση του προϋπολογισμού για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

.
.
HuffPost Greece
via Associated Press

Κάποιοι έσπασαν με τα τρακτέρ τους τα τσιμεντένια μπλόκα σε διάφορα σημεία και προχώρησαν όσο πιο κοντά στην Επιτροπή στη πλατεία Schuman όπου μέχρι πρόσφατα ήταν άβατο. Η αστυνομία είναι παρατεταμένη απέναντι τους και πίσω τους είναι Αύρες.

Οι αγρότες ρίχνουν ακαθαρσίες στους αστυνομικούς
Οι αγρότες ρίχνουν ακαθαρσίες στους αστυνομικούς
HuffPost Greece

«Οι πολιτικές που έχουν εφαρμόσει τα τελευταία 30 χρόνια μας οδηγούν στο θάνατο και μαζί και τους Ευρωπαίους πολίτες. Αν θέλουν να τελειώσουν την Ευρώπη ας συνεχίσουν έτσι» δήλωσε στη HuffPost o Tijs Βoelens Βέλγος αγρότης μέλος της οργάνωσης Boerenforum La via Campesina και πρόσθεσε:

«Ας συνεχίσουν με τη συμφωνία Mercosur, με τις χώρες της Νότιας Αμερικής, όπου θα γίνεται εισαγωγή προϊόντων φτηνότερων από τα ευρωπαϊκά που όμως δεν θα πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας. Ας συνεχίσουν με την πολιτική για τις εισαγωγές από την Ουκρανία. Πρέπει να καταλάβουν όλοι αυτοί οι πολιτικοί στις Βρυξέλλες ότι δεν είναι τα πάντα χρήματα υπάρχει και ο παράγοντας άνθρωπος.

.
.
HuffPost Greece

Ας το σκεφτούν αυτό γιατί έρχονται και εκλογές. Το μήνυμα μας για την ΕΕ είναι Διατροφική Ασφάλεια και αγροτική ανεξαρτησία τόνισε ο Tijs Βoelens

Ο Tijs Βoelens Βέλγος αγρότης μέλος της οργάνωσης Boerenforum La via Campesina
Ο Tijs Βoelens Βέλγος αγρότης μέλος της οργάνωσης Boerenforum La via Campesina
Δημοσθένης Γκαβέας

Η συμφωνία Mercosur μεταξύ της ΕΕ και της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Ουρουγουάης και της Παραγουάης θα συζητηθεί στις Βρυξέλλες σήμερα και αποσκοπεί στο να επιτρέψει την είσοδο φθηνών προϊόντων στις αγορές των άλλων χωρών. Οι αγρότες θέλουν να σταματήσουν οριστικά τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία αυτή. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι αυτό είναι «ολέθριο για τους δυτικοευρωπαίους αγρότες, οι οποίοι καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες εδώ και χρόνια για να παράγουν οικολογικά, βιώσιμα και ασφαλή τρόφιμα και θα βρεθούν ξανά υπό την πίεση αυτής της συμφωνίας να παράγουν φθηνότερα».

.
.
HuffPost Greece

Οι συμμετέχοντες στις σημερινές κινητοποιήσεις ζητούν επίσης για άλλη μια φορά τη ρύθμιση των αγορών ώστε να διασφαλιστούν δίκαιες και σταθερές τιμές, μια πλήρη γεωργική και διατροφική πολιτική για τη στήριξη των αγροοικολογικών πρακτικών και την προσαρμογή του διατάγματος για το άζωτο, μεταξύ άλλων. Η Ομοσπονδία Αγροτών της Βαλλονίας FUGEA σημείωσε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από την τελευταία μεγάλη διαμαρτυρία δεν αντιμετώπισαν αυτά τα ζητήματα.

Ένα ακόμη θέμα που θέτουν οι Βέλγοι αγρότες είναι και το ζήτημα με τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές. Την ίδια ώρα η συγκεκριμένη πρόταση δεν έχει ακόμη βρει κοινό έδαφος στο Συμβούλιο, καθώς τα κράτη μέλη της ΕΕ παραμένουν διχασμένα στο θέμα.

Εν τω μεταξύ την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου στο Στρασβούργο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει οριστικά για τον εξαιρετικά πολιτικοποιημένο πλέον νόμο για την αποκατάσταση της φύσης, όπου παρά τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, η πρόταση αντιμετωπίζει νέες επιθέσεις από νομοθέτες της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR).

Οι ελληνικές προτάσεις για την απλούστευση της ΚΑΠ

Εν τω μεταξύ στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος συμμετέχει στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.

Πριν από την έναρξη του συμβουλίου, ο κ. Αυγενάκης δήλωσε:

«Η συζήτηση για αλλαγές στην ΚΑΠ 23-27, αλλαγές τόσο τεχνικές, όσο και δομικές, έχει ανοίξει. Έχει ανοίξει πολύ - πολύ νωρίτερα απ΄ ότι κάποιοι περίμεναν. Και αυτό είναι αποτέλεσμα μιας πραγματικής ανάγκης. Αυτές τις ανάγκες ενστερνίζεται η ελληνική κυβέρνηση, τις στηρίζουμε και τις αναδεικνύουμε με κάθε τρόπο και σε κάθε επίπεδο στις συμμαχίες που έχουμε ή που δημιουργούμε.

Ερχόμαστε στις Βρυξέλλες σήμερα, μεταφέροντας την κραυγή αγωνίας των αγροτών μας, όχι μόνο των Ελλήνων αγροτών, των Ευρωπαίων αγροτών. Δουλεύουμε συντονισμένα, καταθέτουμε ολοκληρωμένες τεχνικές προτάσεις βελτίωσης της ΚΑΠ, αλλά δουλεύουμε μέσω των συμμαχιών που χτίζουμε και για δομικές αλλαγές. Είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα».

Οι προτάσεις

1η πρόταση.: Διευκόλυνση της χρήσης δορυφορικών εικόνων καλής ποιότητας για την αποφυγή της ανάγκης επιτόπιων ελέγχων ή για την επανεξέταση των διαδικασιών ποιοτικών ελέγχων των συστημάτων ελέγχου μας για την αποφυγή της ανάγκης πολλαπλών επιτόπιων ελέγχων.

2Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Απλοποίηση των ελέγχων – Μείωση των απαραίτητων επιθεωρήσεων σε μία επίσκεψη ανά αγρόκτημα ετησίως.

3Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Αλλαγή της διάταξης για τον κανόνα αυτόματης αποδέσμευσης από Ν+2 σε Ν+3, όσον αφορά το ΕΓΤΑΑ (άρθρο 34 παρ. 1 του Καν. 2021/2116), όπως ίσχυε την προγραμματική περίοδο 2014-2022. Εναρμόνιση με τις διατάξεις που ισχύουν για όλα τα άλλα Επενδυτικά και Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τα οποία εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας N+3 κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού.

4Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Εναρμόνιση των διατάξεων σχετικά με την έναρξη ισχύος των προτάσεων τροποποίησης, για τις παρεμβάσεις του Πυλώνα Ι (ΕΓΤΕ) με τις ισχύουσες διατάξεις για τον Πυλώνα ΙΙ (ΕΓΤΑΑ). Η ισχύς των τροποποιήσεων από την ημερομηνία της επίσημης υποβολής τους στις υπηρεσίες της ΕΕ να εφαρμοστεί και για τον Πυλώνα Ι (ειδικά για τις κατηγορίες παρέμβασης του άρθρου 42 του Καν. (ΕΕ) 2021/2115 (τομεακές παρεμβάσεις)).

5Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Δυνατότητα τροποποίησης στοιχείων του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, μόνο με κοινοποίηση στην ΕΕ για ορισμένα θέματα για τα οποία θα υπάρξει προηγούμενη συμφωνία. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα υποβολής τροποποίησης στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ, χωρίς περιορισμούς ως προς τον αριθμό ανά έτος για την αντιμετώπιση τυχόν αναγκών που προκύπτουν κατά την εφαρμογή του. Επιπλέον, να εφαρμόζεται αναδρομικότητα για ορισμένες τροποποιήσεις ανάλογα με τη φύση των σχετικών παρεμβάσεων (άρθρο 119 παρ. 8 του Καν. (ΕΕ) 2021/2115).

6Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Περιορισμός των απαιτούμενων πληροφοριών στο προγραμματικό κείμενο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ στα απολύτως απαραίτητα, λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για κείμενο στρατηγικής και όχι για επιχειρησιακό κείμενο (Άρθρο 119 παρ. 7,9 και 12 Καν. (ΕΕ) 2021/2115) (Άρθρο 93 παρ. 1 και παρ. 3 Καν. (ΕΕ) 2021/2115) (Άρθρο 92 παρ. 2 Καν. (ΕΕ) 2021 /2115) (Άρθρο 95 παρ. 4 Καν. (ΕΕ) 2021/2115 (Άρθρο 98 παρ. 2 Καν. (ΕΕ) 2021/2115).

7Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Επανεξέταση της απαίτησης για υποχρεωτική συνοχή των παρεμβάσεων των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων Εισοδήματος με την Οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα (2021/2115/ΕΕ, άρθρο 109 παράγραφος 2 γ)) όσον αφορά την απλούστευση.

8Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Τροποποίηση των διατάξεων της διετούς ανασκόπησης επιδόσεων, προκειμένου να καλύψει το οικονομικό έτος 2026. Η ανοχή απόκλισης θα πρέπει να αυξηθεί από 25 σε 40% (2021/2115/ΕΕ, άρθρο 135(2)).

9Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης των τροποποιήσεων του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, με τη σημαντική μείωση του χρόνου διαβούλευσης μεταξύ των επιτροπών και των επίσημων υπογραφών.

10Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Παρέκκλιση 12 μηνών από τα ακόλουθα Πρότυπα για την Καλή Γεωργική και Περιβαλλοντική Κατάσταση (ΚΓΠΚ): ΚΓΠΚ 5, ΚΓΠΚ 6, ΚΓΠΚ 7, ΚΓΠΚ 8 (2021/2115/ΕΕ, Παράρτημα III).

11Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Καμία υποχρέωση για έλεγχο υπό όρους για εκμεταλλεύσεις με μέγιστο μέγεθος εκμετάλλευσης έως 10 εκτάρια (2021/2116/ΕΕ, άρθρο 83).

12Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Ετήσια έκθεση – παράταση του χρόνου επεξεργασίας της ετήσιας έκθεσης, λαμβάνοντας υπόψη την απαραίτητη ανταλλαγή δεδομένων από διάφορους φορείς (διαχειριστική αρχή, οργανισμός πληρωμών, επιτροπή παρακολούθησης και φορέας πιστοποίησης) και την τεχνική και διοικητική πολυπλοκότητα του συστήματος.

13Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Ανασκόπηση των περιβαλλοντικών και κλιματικών απαιτήσεων και καθορισμός ρεαλιστικών προθεσμιών για την εφαρμογή τους. Ανάλυση των οικονομικών επιπτώσεων στον αγροτικό τομέα στην ΕΕ και υιοθέτηση πιθανών διορθώσεων σε αυτές τις νέες πολιτικές.

14Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Επιλογές απλοποιημένου κόστους - στην πολιτική συνοχής, έργα κάτω από ένα συγκεκριμένο ποσό υποχρεούνται να χρησιμοποιούν επιλογές απλοποιημένου κόστους. Για μέτρα εκτός ΟΣΔΕ, αυτή θα μπορούσε να είναι η επιλογή για την απλούστευση της εφαρμογής της πολιτικής.

15Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Αποσαφήνιση των προϋποθέσεων για την εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας για να διασφαλιστεί η αναλογία κόστους/αποτελεσματικότητας προσαρμοσμένης στις προκλήσεις. Πρόβλεψη για έλεγχο εγγράφων όταν προσφέρει επαρκή βαθμό βεβαιότητας ή ακόμη και περιορισμός του ελέγχου του αριθμού των ζώων μόνο σε βοήθεια σε συνδυασμό με την παραγωγή ζώων.

16Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Μείωση των περιπτώσεων που απαιτείται μεμονωμένο αίτημα για ανωτέρα βία, όταν οι φορείς ελέγχου διαθέτουν επίσημα στοιχεία, που αποδεικνύουν την εκδήλωση γεγονότος σε προσδιορισμένη γεωγραφική περιοχή.Για παράδειγμα ακραία καιρικά φαινόμενα ή πυρκαγιές.

17Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Ευελιξία για ανακατανομή αχρησιμοποίητων κονδυλίων, μεταξύ παρεμβάσεων με σωστή αιτιολόγηση.

18Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Ευελιξία για χρήση έως και 2% του προϋπολογισμού του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ.

19Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Ορισμός του εύρους θερμοκρασίας που αντιστοιχεί στη θερμοκρασία του λιώσιμου πάγου για τη διευκόλυνση του εμπορίου μεταξύ των κρατών μελών για αλιευτικά προϊόντα.

.
.
HuffPost Greece
.
.
Δημοσθένης Γκαβέας
..
..
Δημοσθένης Γκαβέας
..
..
Δημοσθένης Γκαβέας
,
,
Δημοσθένης Γκαβέας
.
.
Δημοσθένης Γκαβέας
..
..
Δημοσθένης Γκαβέας
..
..
Δημοσθένης Γκαβέας
.
.
Δημοσθένης Γκαβέας
via Associated Press

Δημοφιλή