Ο Όρμπαν άναψε πράσινο φως για την υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

«Κλειδί» η επίσκεψη του Σουηδού πρωθυπουργού στη Βουδαπέστη. Τη Δευτέρα θα επικυρώσει το ουγγρικό κοινοβούλιο την έγκριση ένταξης.
ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ, ΟΥΓΓΑΡΙΑ - 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban (Δ) και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ulf Kristersson (Α) ανταλλάσσουν χειραψία μετά από συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους στις 23 Φεβρουαρίου 2024 στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας.
ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ, ΟΥΓΓΑΡΙΑ - 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban (Δ) και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ulf Kristersson (Α) ανταλλάσσουν χειραψία μετά από συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους στις 23 Φεβρουαρίου 2024 στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας.
Janos Kummer via Getty Images

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν έβαλε τέλος την Παρασκευή στο πολύκροτο σήριαλ για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η επίσκεψη του Σουηδού ομολόγου του, Ουλφ Κρίστερσον, αποκατέστησε την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο χώρες και άνοιξε το δρόμο για να ψηφίσει το ουγγρικό κοινοβούλιο τη Δευτέρα την επικύρωση της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στη βορειοατλαντική συμμαχία.

«Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε ο ένας για τον άλλον, να δώσουμε τη ζωή μας ο ένας για τον άλλον», δήλωσε ο κ. Όρμπαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Βουδαπέστη που παραχώρησε με τον Σουηδό πρωθυπουργό. Η Ουγγαρία ήταν η τελευταία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ μετά την Τουρκία που δεν ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας στην συμμαχία.

Η ξαφνική αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών ακολούθησε την απόφαση της Σουηδίας να παράσχει στην Ουγγαρία τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Gripen σουηδικής κατασκευής, επιπρόσθετα στα 14 που χρησιμοποιεί ήδη η πολεμική της αεροπορία, και την υπόσχεση ότι η Saab, η κατασκευάστρια εταιρεία των πολεμικών αεροσκαφών, θα ανοίξει ένα ερευνητικό κέντρο τεχνητής νοημοσύνης στην Ουγγαρία.

Η Ουγγαρία καθυστερούσε επί 19 μήνες την επικύρωση της εισδοχής της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μια καθυστέρηση που είχε προβληματίσει και εξοργίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα άλλα μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας.

Ο κ. Όρμπαν και άλλοι Ούγγροι αξιωματούχοι έχουν δώσει διαφορετικές εξηγήσεις για την κωλυσιεργία. Σε αυτές περιλαμβάνονται παράπονα για τις σουηδικές κατηγορίες περί δημοκρατικής οπισθοδρόμησης στην Ουγγαρία υπό τον κ. Όρμπαν, διδακτικό υλικό επικριτικό για την Ουγγαρία στα σουηδικά σχολεία και σχόλια που έκανε ο κ. Κρίστερσον χρόνια πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ενώ ο κ. Όρμπαν επέμεινε την Παρασκευή ότι η προσφορά της Σουηδίας για νέα μαχητικά αεροσκάφη και ένα ερευνητικό ινστιτούτο δεν αποτελούσε αντάλλαγμα για την συμφωνία της Ουγγαρίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από το κυβερνών κόμμα του, Fidesz, διατυμπάνισαν την αυξημένη στρατιωτική συνεργασία με τη Σουηδία ως θρίαμβο της ουγγρικής διαπραγματευτικής τακτικής.

«Η σημερινή συνάντηση είναι ένα ορόσημο σε μια μακρά διαδικασία», δήλωσε ο κ. Όρμπαν. «Αυτή η μακρά διαδικασία μπορεί επίσης να ονομαστεί η διαδικασία της ανοικοδόμησης της εμπιστοσύνης και μπορούμε να σηματοδοτήσουμε το τέλος αυτής της φάσης σήμερα».

Μετά από μήνες παραπόνων ότι η Σουηδία δεν είχε επιδείξει επαρκή σεβασμό προς τη χώρα του, ο κ. Όρμπαν επαίνεσε την σκανδιναβική χώρα την Παρασκευή ως αξιόπιστο εταίρο. Στάθηκε στο γεγονός ότι είχε υποδεχθεί πολλούς Ούγγρους πρόσφυγες μετά τη συντριβή από τα σοβιετικά στρατεύματα της αντικομμουνιστικής εξέγερσης στη Βουδαπέστη το 1956 και ότι είχε υποστηρίξει σθεναρά την είσοδο της Ουγγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004.

Η επίσκεψη του κ. Κρίστερσον στη Βουδαπέστη ανέτρεψε την προηγούμενη θέση του ότι θα ταξίδευε στη Βουδαπέστη για συνομιλίες με τον κ. Όρμπαν μόνο αφού το ουγγρικό κοινοβούλιο είχε ψηφίσει για την έγκριση της ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

Πηγή: NYT

Δημοφιλή