ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/04/2019 07:29 EEST

«Πράσινο φως» για τη δόση των 970 εκατ. ευρώ

Προβληματισμός για μια σειρά εκκρεμοτήτων.

alfexe via Getty Images

Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 970 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να δοθεί σήμερα Παρασκευή από τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup στο Βουκουρέστι. Οι πλούσιες παρασκηνιακές διεργασίες  των προηγούμενων ημερών οδήγησαν σε συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των Θεσμών. Η συμφωνία επέτρεψε οι εκκρεμότητες που ακόμα υπάρχουν στο νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας να μην προκαλέσουν εμπλοκή στην ολοκλήρωση της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Εκτός σημαντικού απροόπτου, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση των χρημάτων, βάζοντας όμως αστερίσκους σε μία σειρά από εκκρεμότητες οι οποίες θα ελεγχθούν κατά τη διάρκεια της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Οι εκκρεμότητες αυτές αφορούν την ολοκλήρωση του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας μέσω των υπουργικών αποφάσεων οι οποίες θα πρέπει να εκδοθούν το επόμενο διάστημα, αλλά και το σύνολο του νέου πτωχευτικού νόμου για τα φυσικά πρόσωπα. 

Σε εκκρεμότητα παραμένει και η έγκριση από την διεύθυνση ανταγωνισμού της ευρωπαϊκής επιτροπής καθώς θα πρέπει να κριθεί ότι δεν συνιστά κρατική ενίσχυση η επιχορήγηση της δόσης από την πλευρά του δημοσίου.

Λίστα εκκρεμοτήτων

Υπό τον έλεγχο των Θεσμών δεν βρίσκεται μόνο το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας αλλά και η συνολική στρατηγική για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους οι τράπεζες. Αντίστοιχα στο μικροσκόπιο των Θεσμών βρίσκεται η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς παρατηρούνται καθυστερήσεις σε αρκετά μέτωπα, αλλά και η πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Υπό διερεύνηση παραμένει και το θέμα των ρυθμίσεων των οφειλών προς τα ταμεία και την εφορία. Η  κυβέρνηση επιθυμεί να έχει συμφωνία με τους θεσμούς το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο με τη ρύθμιση με έως και 120 δόσεις. Οι θεσμοί επιμένουν στην άποψή τους ότι οι ρυθμίσεις οφειλών δημιουργούν κλίμα «ασυνέπειας» στους οφειλέτες και επιχειρούν να βάλουν «φρένο» στο αίτημα της κυβέρνησης.

Στη λίστα των Θεσμών με τα προς έλεγχο σημεία για την τρίτη αξιολόγηση παραμένει η ορθή εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού ώστε να μην υπάρχουν δημοσιονομικές απόκλισης από τους στόχους και κυρίως από το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ακόμα εκκρεμεί η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών, η μεταρρύθμιση των προνοιακών επιδομάτων, η επιτάχυνση της διαδικασίας κτηματογράφησης και η ολοκλήρωση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Το δάνειο του ΔΝΤ

Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την έγκριση από την πλευρά των Θεσμών της εκταμίευσης των 970 εκατομμυρίων ευρώ, το ενδιαφέρον στρέφεται στην Ουάσινγκτον και στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας (12-14 Απριλίου). Εκεί θα βρεθεί τόσο Έλληνας υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος,  όσο και οι αξιωματούχοι των Ευρωπαϊκών οργάνων με την Ελληνική πλευρά να ευελπιστεί ότι στο περιθώριο της συνόδου θα παρουσιάσει πειστικά επιχειρήματα προκειμένου να προχωρήσουν οι συζητήσεις σχετικά με την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου του ΔΝΤ.

Στο πλαίσιο της ίδιας συνόδου η ελληνική αποστολή θα έχει την δυνατότητα να συναντηθεί με κορυφαία στελέχη επενδυτικών κεφαλαίων προκειμένου να διερευνήσει τις προθέσεις τους σχετικά με την πιθανότητα μιας ακόμα έκδοσης ενός ελληνικού ομολόγου το αμέσως επόμενο διάστημα.