ΔΙΕΘΝΕΣ
19/04/2019 07:18 EEST | Updated 19/04/2019 07:23 EEST

Φρουρός των SS κατηγορείται για 5.230 δολοφονίες σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως

Δηλώνει πως δεν είχε λόγο να μην το κάνει, αφού θα το έκανε κάποιος άλλος.

ASSOCIATED PRESS

Ενας πρώην φρουρός σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως των Ναζί, κατά την διάρκεια του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου, κατηγορείται πως ενθάρρυνε και βοήθησε στις δολοφονίες 5.230 κρατουμένων.

Ο 92χρονος πλέον άνδρας, με το όνομα Μπρούνο Ντ. μιλώντας στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης δήλωσε πως δεν είχε λόγο να μην συμμετέχει στις δολοφονίες καθώς αν το απέφευγε, θα είχαν βάλει κάποιον άλλο στη θέση του.

Κατά την διάρκεια μάλιστα της εθελοντικής ανάκρισης στην οποία προσήλθε, αναφερόμενος στις θηριωδίες των Ναζί, σχολίασε πως, ένιωθε άσχημα για τους ανθρώπους, καθώς ήξερε πως ήταν Εβραίοι που δεν είχαν διαπράξει κάποιο έγκλημα. Μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt, παραδέχτηκε στους κατήγορους, πως είδε τους θαλάμους αερίων αλλά και τα πτώματα να οδηγούνται στα κρεματόρια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, το πρώην μέλος των SS, εκπαιδευόμενος φούρναρης, ξεκίνησε την θητεία του στα 17 και κατατάχθηκε στην παραστρατιωτική οργάνωση, παρά το γεγονός πως δεν ήταν οπαδός των Ναζί, καθώς ένα πρόβλημα με την καρδιά του, δεν του επέτρεπε να κάνει κάποιο άλλο επάγγελμα, πέραν αυτού του φρουρού. (garrison service)

Στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως του Στράτχοφ, στο οποίο βρήκαν φριχτό θάνατο 60.000 κρατούμενοι, ανάμεσα τους και 28.000 Εβραίοι, υπηρέτησε από τις 9 Αυγούστου του 1944 έως τις 26 Απριλίου του 1945. Τρεις μέρες μετά οι Γερμανοί παραδόθηκαν στους Συμμάχους.

Αυτή θα είναι μία από τις τελευταίες δίκες για τα εγκλήματα πολέμου των Ναζί λόγω της προχωρημένης ηλικίας των υπόπτων.

Πηγή: Independent, Wikipedia