ΔΙΕΘΝΕΣ
05/02/2018 08:12 EET

Πρώην πράκτορας της ισραηλινής Μοσάντ- κυνηγός Ναζί εξέφρασε στήριξη προς γερμανικό ακροδεξιό κόμμα- και την πήρε πίσω

Ammar Awad / Reuters

Ο Ράφι Εϊτάν, πρώην υπουργός και πράκτορας της ισραηλινής Μοσάντ, δήλωσε την Κυριακή ότι μετανιώνει που εξέφρασε τη στήριξή του προς το ξενοφοβικό – θεωρούμενο ακροδεξιό- γερμανικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD): Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Haaretz, το Σάββατο είχε πει πως ελπίζει η αμφιλεγόμενη ιδεολογία του AfD να εξαπλωθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Maariv, είπε ότι νιώθει πως έκανε λάθος. «Είναι μια συγκεκριμένη ιδέα που νόμιζα ότι ήταν σωστή, αλλά δεδομένων των αντιδράσεων, το ανακαλώ. Σας ευχαριστώ, δεν θέλω να έχω να κάνω με αυτό».

 

 

Ο Εϊτάν είχε επαινέσει το κόμμα για τις τοποθετήσεις του κατά του αντισημιτισμού και της υποστήριξης προς τους Εβραίους στη Γερμανία. Σε μήνυμά του μέσω βίντεο Facebook, έλεγε πως «αν εργαστείτε με σοφία, με δύναμη και, το πιο σημαντικό, με ρεαλισμό, αντιμετωπίζοντας μια κατάσταση και αποφασίζοντας να δράσετε ανάλογα με τις δεδομένες συνθήκες, είμαι σίγουρος ότι αντί για μια εναλλακτική στη Γερμανία, θα γίνετε εναλλακτική στην Ευρώπη».

Στο Facebook αναρτήθηκε γερμανική μετάφραση κάποιων εκ των σχολίων του. Μεταξύ αυτών, έλεγε πως ο μουσουλμανικός κόσμος και η κουλτούρα του διαφέρουν πολύ από τη Δύση. «Οπουδήποτε υπάρχουν σήμερα μουσουλμάνοι, σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, μπορεί κάποιος να περιμένει βία και τρομοκρατία εξαιτίας αυτών των διαφορών».

Ο Εϊτάν ήταν ένας από τους ιδρυτές των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών και έχει χαρακτηριστεί «αρχικατάσκοπος» και «ζωντανός θρύλος. Ήταν ο πράκτορας της Μοσάντ που ηγήθηκε της αποστολής απαγωγής του Ναζί εγκληματία Άντολφ Άιχμαν, φέρνοντάς τον στο Ισραήλ το 1960 για να δικαστεί. Αργότερα έγινε υπουργός.