ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
09/12/2019 07:27 EET

Προς αναζήτηση επενδυτών στη Νέα Υόρκη ο Σταϊκούρας

Η ελληνική αποστολή έχει ως σκοπό να παρουσιάσει στους επενδυτές το πλήρες σχέδιο για την ελληνική οικονομία.

Associated Press

Αναλυτική παρουσίαση των νέων δεδομένων στην ελληνική οικονομία και των ευκαιριών στην Ελληνική αγορά περιλαμβάνει το μενού των σημαντικών συναντήσεων που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο του φετινού επενδυτικού συνεδρίου του Capital Link για την Ελλάδα.

Η ελληνική αποστολή έχει ως σκοπό να παρουσιάσει στους επενδυτές το πλήρες σχέδιο για την Ελληνική οικονομία το οποίο η κυβέρνηση προτίθεται να εφαρμόσει το επόμενο διάστημα. Στόχος είναι το έντονο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι ξένοι για την ελληνική οικονομία και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η ελληνική αγορά να μετατραπεί σε ουσία και επενδύσεις. Στο επίκεντρο των ραντεβού που θα έχουν επιχειρηματικοί παράγοντες κορυφαίων ελληνικών ομίλων θα είναι ο τουρισμός, η αγορά ακινήτων, η ενέργεια, και η ναυτιλία.

Ταυτόχρονα ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο του συνεδρίου, εκτός της εναρκτήριας ομιλίας, θα συναντηθεί με εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών φορέων και οργανισμών (ενδεικτικά PIMCO, Goldman Sachs, Citibank, BlackRock, BlueCrest, Morgan Stanley, Helm, Nomura, Third Point κ.α). Πρόθεση του υπουργού είναι να ενημερώσει τους εκπροσώπους των μεγάλων επενδυτικών εταιρειών για τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ Σταϊκούρας θα τους παρουσιάσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και τα κίνητρα που προβλέπει για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ειδική αναφορά θα κάνει στην πρόβλεψη για την φορολόγηση με εφάπαξ 100.000 για όσους επιλέξουν την Ελλάδα ως φορολογική της κατοικία. Αντίστοιχα σημαντικά στοιχεία γα την προσέλκυση επενδύσεων στην κυβέρνηση θεωρούν τη μείωση του φόρου επί των μερισμάτων στο 5%, τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις, αλλά και τη μείωση της προκαταβολής φόρου.

Ιδιαίτερο βάρος ο υπουργός Οικονομικών θα ρίξει και στα κίνητρα που προβλέπονται για την οικοδομή. Συγκεκριμένα θα παρουσιάσει στους επίδοξους επενδυτές τη βεντάλια των μέτρων στήριξης της αγοράς ακινήτων με το πάγωμα του ΦΠΑ για μία τριετία, την έκπτωση φόρου για εργασίες στην οικοδομή, την αναστολή φόρου υπεραξίας ως το 2022.

Με αυτές τις κινήσεις το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί να προσεγγίσει ξένες επενδύσεις προκειμένου να επιτευχθούν δυο ιδιαίτερα φιλόδοξοι στόχοι. Ο ένας είναι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2020 να φτάσει το 2,8% του ΑΕΠ. Ο άλλος είναι να καταγραφεί αύξηση του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου κατά 13,4%, έναντι 8,8% που είναι το 2019..

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών θα επιχειρήσει να προσελκύσει επενδυτές εν όψει των εκδόσεων ομολόγων τις οποίες σχεδιάζει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για το 2020.

Στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών θα συμμετέχουν ακόμα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργό Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, Γιώργος Ζαββός και ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή.