ΤΟ BLOG
03/01/2018 11:00 EET | Updated 03/01/2018 11:00 EET

Προσδιορίζοντας τον χρόνο των βουλευτικών εκλογών

SOOC

Στο ερώτημα εάν το 2018 θα είναι εκλογικό η απάντηση είναι, μάλλον ναι. Αναφερόμαστε βέβαια στο πιθανότερο σενάριο, το οποίο δεν δεσμεύει τις εξελίξεις.

Ποτέ δεν πίστεψα στη θεωρία των πρόωρων βουλευτικών εκλογών εξαιτίας της πολιτικής πίεσης που δέχτηκε η κυβέρνηση Τσίπρα μετά τη στροφή 180 μοιρών που πραγματοποίησε στην οικονομική πολιτική της, με τα γνωστά λάθη και παραλείψεις. Η άποψή μου ήταν πως ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος θα προσυπέγραφαν όλα τα μνημονιακά μέτρα και θα κάλυπταν όλες τις σκοτεινές πλευρές της εξουσίας προκειμένου να παρατείνουν την παραμονή τους στην εξουσία.

Ο ηγετικός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ έχει εκπαιδευτεί στον χώρο της κομμουνιστικής Αριστεράς και είναι αποφασισμένος να αξιοποιήσει όλα τα πολιτικά και χρονικά περιθώρια που του πρόσφεραν τα λάθη και οι αστοχίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Από την πλευρά του ο κ. Καμμένος γνωρίζει ότι οι ΑΝΕΛ φτάνουν στο τέλος της κυβερνητικής τους περιόδου γιατί και αν ακόμη περάσουν το όριο του 3% και εκπροσωπηθούν στην επόμενη Βουλή, η εκλογική αριθμητική δεν θα εξασφαλίζει τη συμμετοχή τους σε κυβέρνηση συνασπισμού, εφόσον σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η επόμενη κυβέρνηση θα στηρίζεται κυρίως στις δυνάμεις της ΝΔ.

Έχουμε λοιπόν τον ΣΥΡΙΖΑ,ο οποίος θέλει να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιπολίτευση και τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι θέλουν να παραμείνουν στην εξουσία γνωρίζοντας ότι δεν έχουν κυβερνητικό μέλλον. Τη μεγάλη απόφαση για τον χρόνο διενέργειας των επόμενων βουλευτικών εκλογών θα την πάρουν ο κ. Τσίπρας και οι βασικοί συνεργάτες του.

Κατά την άποψή μου θα ήθελαν να φτάσουν προς το τέλος της τετραετίας, συνδυάζοντας, για παράδειγμα, τις βουλευτικές εκλογές με τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019, γνωρίζουν όμως ότι οι πιθανότητες είναι σε βάρος τους. Ο κ. Τσίπρας έχει προσυπογράψει τη μείωση των παλαιών κύριων συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου του 2019 με ένα ιδιαίτερα σκληρό τρόπο, ο οποίος θα προκαλέσει κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις. Με βάση το μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα, οι δημόσιες δαπάνες για το ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό πρόκειται να μειωθούν κατά 3,5 δισ. ευρώ μεταξύ του 2017 και του 2019. Η κυβερνητική ηγεσία θα κάνει ό,τι μπορεί για να αναβάλει την εφαρμογή της δραστικής μείωσης των παλαιών κύριων συντάξεων που έχει προγραμματίσει ο κ. Τσίπρας για την Πρωτοχρονιά του 2019, εάν όμως δεν τα καταφέρει -και οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος τους γιατί χρειάζεται ομόφωνη απόφαση των Ευρωπαίων εταίρων- θα προτιμήσει να κάνει βουλευτικές εκλογές, πιθανότατα το φθινόπωρο του 2018, προβάλλοντας την επίσημη λήξη του προγράμματος-μνημονίου και προτού τεθούν σε ισχύ τα νέα μνημονιακού τύπου μέτρα για το 2019 και το 2020.