«Προσκλητήριο Αγνοουμένων» της Κύπρου μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο

Ενα ντοκιμαντέρ που ξετυλίγει την πιο οδυνηρή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας σε επίσημη πρώτη στις Βρυξέλλες μας θυμίζει το ανοιχτό τραύμα της Κύπρου και της ΕΕ
Ρολόι που βρέθηκε στις εκσκαφές για τον εντοπισμό οστών των αγνοουμένων. Ο χρόνος έχει σταματήσει 50 χρόνια πριν. Οι φωνές των αγνοουμένων ουρλιάζουν για δικαιώση
Ρολόι που βρέθηκε στις εκσκαφές για τον εντοπισμό οστών των αγνοουμένων. Ο χρόνος έχει σταματήσει 50 χρόνια πριν. Οι φωνές των αγνοουμένων ουρλιάζουν για δικαιώση
.

«Προσκλητήριο Αγνοουμένων» είναι ο τίτλος του συγκλονιστικού ντοκιμαντέρ, που αφορά στο ζήτημα των αγνοουμένων στην Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή, και η επίσημη προβολή του πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες σε ειδική εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο προκαλώντας συγκίνηση και προβληματισμό στους παρευρισκόμενους.

Το ντοκιμαντέρ, έγινε με πρωτοβουλία του Κύπριου ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ, Κώστα Μαυρίδη, με την στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Οι δημιουργοί του είναι ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Πατσαλίδης και ο δημοσιογράφος Γιώργος Αβραάμ οι οποίοι ήταν παρόντες στην εκδήλωση. Σε αυτή χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Μαρκ Άνχελ και ομιλίες η εισηγήτρια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τους αγνοούμενους της Κύπρου, Ιζαμπέλ Σάντος, και η διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιούντιτ Ρόζα.

Μια τραγωδία που δεν έχει τέλος

Σύμφωνα με την επίσημη λίστα της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο (ΔΕΑ) το δικοινοτικό σώμα που ιδρύθηκε το 1981 από τους ηγέτες των Ελληνοκυπριακών και Τουρκοκυπριακών κοινοτήτων με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών, οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε 2002 (1,510 Ελληνοκύπριοι και 492 Τουρκοκύπριοι ) που αγνοούνται από τις διακοινοτικές συγκρούσεις του 1963-1964, καθώς και από τα γεγονότα του Ιουλίου του 1974.

Μέχρι στιγμής η ΔΕΑ έχει ταυτοποιήσει τα οστά 751 Ελληνοκυπρίων και εξακολουθούν να αγνοούνται άλλοι 759. Από την τουρκοκυπριακή πλευρά από τους 492 αγνοούμενους έχουν ταυτοποιηθεί οι 293.

Ο στόχος της ταυτοποίησης είναι ανθρωπιστικός προκειμένου να κλείσει αυτό το ανοικτό κεφάλαιο στις χιλιάδες πληγείσες οικογένειες μέσω της επιστροφής των λειψάνων των αγνοουμένων συγγενών τους.

Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται στη συγκλονιστική υπόθεση του μικρού Χρηστάκι Γεωργίου, του μικρότερου αγνοούμενου της κυπριακής τραγωδίας. Όταν χάθηκαν τα ίχνη του το 1974 ήταν μόλις 5 ετών!

Στο ντοκιμαντέρ βλέπουμε τη μητέρα του, την Μυροφόρα Λοϊζου λίγο μετά την εισβολή να περιγράφει πως χάθηκε ο τραυματισμένος γιός της ενώ ήταν στο νοσοκομείο και εξετάζονταν από Τούρκους γιατρούς. Στη συνέχεια πάλι η μητέρα του Χρηστάκι, 50 χρόνια μετά, υπερήλικη, με την ίδια αγωνία στο βλέμμα για το εάν ζει ή όχι ο γιος της. Σαν να κρατιέται στη ζωή από αυτή την ελπίδα και μόνο.

Γυναίκες, μανάδες, σύζυγοι, σύντροφοι, αδελφές, τα παιδιά των αγνοουμένων, όσοι δεν έχουν φύγει από τη ζωή με το παράπονο και τη στεναχώρια, ελπίζουν σε ένα τέλος αυτής της τραγωδίας, ελπίζουν να θάψουν τους δικούς τους ανθρώπους για να ησυχάσουν, όσο γίνεται, και να προχωρήσουν με τις ζωές τους. Όσοι έχουν απομείνει, γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος να φύγουν και οι τελευταίοι συγγενείς και να σβήσει η μνήμη.

Κώστας Μαυρίδης: Να μην γίνουμε εμείς αγνοούμενοι των αξιών μας

Η εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν Ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι από τα ευρωπαϊκά όργανα, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, συγγενείς αγνοουμένων, συμπολεμιστές τους και πλήθος κόσμου, ήταν κάτι παραπάνω από ένα μνημόσυνο, ήταν μια υπενθύμιση ότι ακόμη και εάν έχουν περάσει πενήντα χρόνια μετά τον Αττίλα κανείς δεν ξεχνά, όπως επίσης ότι το τραύμα της Κύπρου είναι και τραύμα της Ευρώπης και κάποια στιγμή αυτό πρέπει να επουλωθεί και ο υπεύθυνος για την καθυστέρηση αυτής της ολοκλήρωσης έχει όνομα και λέγεται Τουρκία.

Ο κ. Μαυρίδης εξήγησε ότι η πρωτοβουλία της οποίας ηγήθηκε έγινε με αφορμή τα 50 από την τουρκική εισβολή του 1974 και επικεντρώνεται στο συνεχιζόμενο δράμα των αγνοουμένων της Κύπρου και την κατεπείγουσα ανάγκη για διακρίβωση της τύχης τους, αναδεικνύοντας την αναγκαία συνεργασία της Τουρκίας για επίσπευση της διαδικασίας.

«Εάν εμείς ως Κύπρος και ως ΕΕ σταματήσουμε να ψάχνουμε τους αγνοούμενούς μας, θα καταστούμε, εμείς οι ίδιοι, αγνοούμενοι των αξιών και του πολιτισμού μας», υπογράμμισε στην ομιλία του ο κ. Μαυρίδης.

Από τα αριστερά προς τα δεξιά:η διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιούντιτ Ρόζα, η εισηγήτρια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τους αγνοούμενους της Κύπρου, Ιζαμπέλ Σάντος, ο Ευρωβουλευτής Κ.Μαυρίδης, ο δημοσιογράφος Γιώργος Αβραάμ και ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Πατσαλίδης
Από τα αριστερά προς τα δεξιά:η διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιούντιτ Ρόζα, η εισηγήτρια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τους αγνοούμενους της Κύπρου, Ιζαμπέλ Σάντος, ο Ευρωβουλευτής Κ.Μαυρίδης, ο δημοσιογράφος Γιώργος Αβραάμ και ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Πατσαλίδης
MATTPRESS

Μαρκ Ανχελ: Η Τουρκία να συμμορφωθεί προς το διεθνές δίκαιο

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρκ Ανχελ τόνισε ότι το θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου είναι ένα σοβαρό ανθρωπιστικό ζήτημα που αφορά όχι μόνο την Κύπρο, αλλά ολόκληρη την ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο. Αναφέρθηκε επίσης στην ξεκάθαρη θέση του Ευρωκοινοβουλίου που καλεί την Τουρκία να παρέχει πρόσβαση στα στρατιωτικά αρχεία και στις στρατιωτικές ζώνες, να σταματήσει τις μετακινήσεις οστών από ομαδικούς τάφους και να συμμορφωθεί προς το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένη ενόσω η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη.

«Ένα θλιβερό κεφάλαιο της κυπριακής αλλά και της ευρωπαϊκής ιστορίας»

 Η διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιούντιτ Ρόζα και η εισηγήτρια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τους αγνοούμενους της Κύπρου, Ιζαμπέλ Σάντος παρακολουθούν το ντοκιμαντέρ
Η διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιούντιτ Ρόζα και η εισηγήτρια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τους αγνοούμενους της Κύπρου, Ιζαμπέλ Σάντος παρακολουθούν το ντοκιμαντέρ
.

Η Ευρωβουλευτής και εισηγήτρια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τους αγνοούμενους της Κύπρου, Ιζαμπέλ Σάντος,αναφέρθηκε στις εμπειρίες της κατά τις επισκέψεις και επαφές της στην Κύπρο από την ανάληψη των καθηκόντων της πριν ένα χρόνο, σημειώνοντας ότι λόγω της λήξης της θητείας του Ευρωκοινοβουλίου, δεν της δόθηκε η ευκαιρία να κάνει όσα ήθελε. Τόνισε επίσης ότι όλοι έχουν το δικαίωμα να μάθουν για την τύχη των αγνοουμένων τους και ότι η ίδια, είτε επανεκλεγεί είτε όχι, θα συνεχίσει να αγωνίζεται για το ζήτημα των αγνοουμένων της Κύπρου.

Από την πλευρά της η διευθύντρια της Κομισιόν Γιούντιτ Ρόζα ανέφερε ότι το ντοκιμαντέρ είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για να αναδειχθούν αυτές οι τραγικές ιστορίες και να βρεθούν λύσεις σε ένα θλιβερό κεφάλαιο της κυπριακής αλλά και της ευρωπαϊκής ιστορίας, που αγγίζει πολλούς ανθρώπους, οικογένειες και γενιές, που δίκαια αναζητούν απαντήσεις.

Όπως τόνισε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ο μεγαλύτερος χορηγός της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) στην Κύπρο και ότι θα συνεχίσει να στηρίζει σθεναρά το έργο της, γιατί δίνει μεγάλη σημασία στο ζήτημα των αγνοουμένων της Κύπρου.

«Δεν θα ησυχάσουμε αν δεν βρούμε και τον τελευταίο αγνοούμενο» δήλωσε ο Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Στέλιος Κυμπουρόπουλος τονίζοντας ότι και η Ελλάδα έχει αγνοούμενους και είναι σημαντικό να μπορέσουμε να βρούμε τους ανθρώπους μας. «Είναι υποχρέωσή δική μας και της ΕΕ...ακόμη περισσότερο είναι υποχρέωση της Τουρκίας που θέλει να επονομαστεί ευρωπαϊκή χώρα. «...Πρέπει να σεβαστεί, τις ευρωπαϊκές αξίες και τις αξίες των υπόλοιπων χωρών των οποίων θέλει να λέγεται οικογένεια» κατέληξε ο ίδιος.

Οι φύλακες της μνήμης...

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Αβραάμ όπως δήλωσε δούλεψε εντατικά για ένα χρόνο στο κομμάτι της έρευνας και τόνισε πως επρόκειτο για μια επίπονη ψυχολογική διεργασία δεδομένου ότι το ζήτημα των αγνοουμένων είναι ένα τραύμα που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.

Υπογράμμισε δε πως νοιώθει το βάρος να μην κάνουν οι ίδιοι οι αγνοούμενοι «προσκλητήριο», στο οποίο να καταγράφεται ότι δεν έχουμε πράξει αυτό που τους οφείλουμε.

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Πατσαλίδης σημείωσε ότι στόχος τους είναι να ταξιδέψει το ντοκιμαντέρ σε όλο τον κόσμο για να ακουστεί το μήνυμα των αγνοούμενων και να ασκηθούν οι ανάλογες πιέσεις στην Τουρκία.

Σίγουρα, υποστηρίζουμε εμείς, θα πρέπει να προβληθεί στην Ελλάδα με έμφαση στους μαθητές καθώς έχει ατονίσει η ιστορική μνήμη και η αίσθηση της σύνδεσης με την Κύπρο, η οποία όσο και εάν δεν συζητείται εξακολουθεί να παραμένει σύνορο του ελληνισμού.

Περισσότερες πληροφορίες για το «Προσκλητήριο Αγνοουμένων» το ντοκιμαντέρ που ξετυλίγει την πιο οδυνηρή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας του 1974 στη σελίδα των δημιουργών στο Facebook εδώ

ΥΓ: ότι το απόγευμα της Δευτέρας 26 Φεβρουαρίου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ στο Euronews greek. Θα ακολουθήσουν και άλλες προβολές το ίδιο βράδυ. Επίσης την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου θα προβληθεί από το ΡΙΚ 1 η ώρα 9 το βράδυ αμέσως μετά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης.

.
.
.

Δημοφιλή