Προστασία για τα μοντέλα ανήγγειλε το CFDA για τα προβλήματα παρενόχλησης στο χώρο της μόδας

Cara Delevingne και Kate Moss. Αμφότερες έχουν μιλήσει για περιπτώσεις παρενόχλησης που έχουν βιώσει. 
Cara Delevingne και Kate Moss. Αμφότερες έχουν μιλήσει για περιπτώσεις παρενόχλησης που έχουν βιώσει. 

Την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου ξεκινά η Εβδομάδας Μόδας Νέας Υόρκης και το Συμβούλιο των Σχεδιαστών Μόδας της Αμερικής (CFDA), εξέδωσε ανακοίνωση και νέες επαγγελματικές οδηγίες για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης στο χώρο της μόδας.

Η σχεδιάστρια και πρόεδρος του CFDA, Diane Von Furstenberg έγραψε στην ανακοίνωσή της, «Η CFDA πιστεύει ακράδαντα ότι όλοι στη βιομηχανία μας αξίζουν το δικαίωμα να αισθάνονται ασφαλείς και σεβαστοί», σύμφωνα με δημοσίευμα του WWD.

Αναφερόμενη στην πολιτική του CFDA για την κακοποίηση, διευκρίνισε: «Έχουμε μηδενική ανοχή σε μη ασφαλή περιβάλλοντα και ενθαρρύνουμε ένθερμα τους πάντες στη βιομηχανία της μόδας να αναφέρουν κακοποίηση στο χώρο εργασίας».

H Diane Von Furstenberg.
H Diane Von Furstenberg.

Οι σχεδιαστές, οι παραγωγοί επιδείξεων μόδας και οι φωτογράφοι καλούνται να εξασφαλίσουν χώρους «στους οποίους τα μοντέλα θα μπορούν να αλλάζουν ρούχα με προστασία της ιδιωτικότητάς τους», σύμφωνα με τις οδηγίες που απέστειλε η πρόεδρος του Συμβουλίου Σχεδιαστών Μόδας της Αμερικής. Το κείμενο παραπέμπει σε όσους «έχουν αισθανθεί με οποιονδήποτε τρόπο απειλημένοι ή ανασφαλείς» σε κείμενο που έχει συνταχθεί από τη Συμμαχία Μοντέλων (Model Alliance), η οποία μάχεται κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης.

«Το κλίμα των ημερών σημαδεύτηκε από γενναίες γυναίκες και άνδρες και τις αποκαλύψεις τους για μια απαράδεκτη κουλτούρα στην πολιτική, τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία, καθώς και στη μόδα» ανέφερε.

H Sara Ziff. 
H Sara Ziff. 

Για να αντιμετωπίσει περαιτέρω αυτά τα θέματα, το CFDA μετονόμασε και διεύρυνε την Πρωτοβουλία για την Υγεία (Health Initiative) σε Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια της Υγείας και τη Διαφορετικότητα (Initiative for Health Safety and Diversity) με στόχο τη δημιουργία ενός πιο θετικού περιβάλλοντος για τα μοντέλα. Πρόσφατα υπήρξε συνεργασία με την ιδρύτρια της Συμμαχίας Μοντέλων (Model Alliance), Sarah Ziff για την προστασία όσων εργάζονται στη βιομηχανία μόδας και με το κίνημα #MeToo κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης.

Τα μοντέλα που βιώνουν οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής κακομεταχείρισης κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας (και πέρα από αυτή) ενθαρρύνονται να έρθουν σε επαφή με τη Model Alliance.

Τον Δεκέμβριο, πολλοί άντρες μοντέλα κατήγγειλαν σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση που φέρονται να υπέστησαν από διάσημους φωτογράφους μόδας, τον Mario Testino και τον Bruce Weber. Καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση διατυπώθηκαν και εναντίον του φωτογράφου μόδας, Terry Richardson.

Και οι τρεις φωτογράφοι αποκλείστηκαν από τη συνεργασία με τις εκδόσεις Vogue και Vanity Fair Conde Nast.

Ο όμιλος Conde Nast παρουσίασε πρόσφατα έναν «κώδικα δεοντολογίας» που επιδιώκει να «διαφυλάξει την αξιοπρέπεια και την ευημερία» των εργαζομένων.
Έχει απαγορεύσει τη χρήση ασυνόδευτων μοντέλων ηλικίας κάτω των 18 ετών και όλα τα γυρίσματα που περιλαμβάνουν γυμνές πόζες πρέπει να εγκρίνονται από ένα άτομο εκ των προτέρων.

H Cameron Russell. 
H Cameron Russell. 

Ο όμιλος επέκτεινε την πολιτική στις εκδόσεις της σε όλο τον κόσμο.
Το περασμένο φθινόπωρο, το μοντέλο Cameron Russell χρησιμοποίησε τη σελίδα της στο Instagram για να βοηθήσει άλλα μοντέλα να μοιράζονται ανώνυμα ιστορίες παρενόχλησης ή επίθεσης που βίωσαν, ενώ εργάζονταν. Συγκέντρωσε περίπου 800 ιστορίες ανθρώπων στο λογαριασμό της και ενθάρρυνε όποιον ήθελε να μοιραστεί δημόσια τις εμπειρίες του να χρησιμοποιήσει το hashtag #MyJobShouldNotIncludeAbuse (Η δουλειά μου δεν περιλαμβάνει κακοποίηση).

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)