CULTURE
15/01/2018 13:44 EET

Καταγγελίες μοντέλων προς κορυφαίους φωτογράφους μόδας. Η Vogue διακόπτει τις συνεργασίες

Ο Mario Testino, πέρα από τις συνεργασίες του με τις μεγαλύτερες μάρκες μόδας και ομορφιάς (Burberry, Stefanel, Ralph Lauren, Versace, Dove κ.α.) είναι και φωτογράφος της Βρετανικής Βασιλικής Οικογένειας – ήταν άλλωστε και προσκεκλημένος στο γάμο του πρίγκιπα William με την Kate Middleton. Ο Bruce Weber, από την άλλη, είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και πετυχημένα ονόματα της φωτογραφίας από τη δεκαετία του ’90, που έφτασε να σκηνοθετεί και βίντεο κλιπ για τους Pet Shop Boys. Και οι δύο αποτελούν τα δύο νέα τεράστια ονόματα από το χώρο της μόδας που κατηγορούνται από άντρες μοντέλα για σεξουαλική επίθεση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, οι καταγγελίες ενάντια στον Testino ξεκινάνε από τη δεκαετία του ’90, οπού καταγράφεται μια αρκετά επιθετική συμπεριφορά καθώς άρπαζε άντρες από τα γεννητικά τους όργανα και τους πίεζε για σεξουαλική ανταπόκριση. Οι κατηγορίες ενάντια στον Weber περιλαμβάνουν ότι ζητούσε από τους άνδρες μοντέλα να κάνουν ασκήσεις αναπνοής ενόσω γυμνοί, ενώ και αυτός τους άγγιζε στα γεννητικά όργανα.

Ο Ryan Locke, μοντέλο που συνεργάστηκε με τον Testino για τις καμπάνιες Gucci τον κατηγόρησε για σεξουαλική επίθεση και τον χαρακτηρίζει ως «σεξουαλικό αρπακτικό». Ο Hugo Tillman, βοηθός φωτογράφου, δήλωσε ότι ο Testino τον άρπαξε στο δρόμο, προσπάθησε να τον φιλήσει και κάποιο καιρό αργότερα τον έσπρωξε πάνω σε ένα κρεβάτι απ′ όπου δεν μπορούσε να ξεφύγει μέχρι που ένα τρίτο πρόσωπο τον απομάκρυνε. Ένας άλλος βοηθός φωτογράφου, ο Roman Barrett, τόνισε ότι ο Testino αυτοϊκανοποιήθηκε μπροστά του, προσθέτοντας: «Η σεξουαλική παρενόχληση ήταν μια μόνιμη πραγματικότητα μαζί του».

Ο Weber κατηγορείται από 15 μοντέλα , μεταξύ αυτών ο Josh Ardolf που είπε ότι κατά τη διάρκεια γυμνής φωτογράφησης, ο Weber τον άρπαξε από τα γεννητικά όργανα, ενώ ο Bobby Roach, επίσης μοντέλο, δήλωσε ότι έβαλε τα χέρια του μέσα στο παντελόνι του. Αμφότεροι φωτογράφοι έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες, με τον Weber να απαντά ότι πράγματι χρησιμοποιούσε ασκήσεις αναπνοής αλλά ότι ποτέ δεν άγγιξε κανέναν.

Οι κατηγορίες για σεξουαλική απρέπεια στο χώρο της υψηλής μόδας ήρθαν μετά από τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκάλεσε το σκάνδαλο Weinstein, με την τάση να έχει φέρει στην επιφάνεια τις προκλητικές συμπεριφορές από το χώρο της πολιτικής, της silicon valley και του θεάτρου, μεταξύ άλλων.

Η Anna Wintour, η θρυλική διευθύντρια της Αμερικάνικης Vogue και έμπνευση πίσω από το «Ο Διάβολος φορούσε Prada» έγραψε σε ανακοίνωσή της, «Η εκμετάλλευση των αδύναμων από τους δυνατούς είναι πανταχού παρούσα εδώ και πολύ καιρό και σε πολλούς χώρους – ανάμεσά τους και η μόδα οπού πολλές γυναίκες και πολλοί άντρες μοντέλα έχουν μιλήσει ανοιχτά για την εκμετάλλευση και την πίεση σε φωτογραφήσεις και αλλού. Με περηφάνια λοιπόν δηλώνω ότι η Condé Nast ανταποκρίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο [που αφορά στις εκδόσεις του ομίλου σε όλο τον κόσμο] με ένα νέο Code of Conduct (Κώδικα Συμπεριφοράς) προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές και εποικοδομητικό περιβάλλον».

A post shared by NATTIA (@90snattia) on

Ανάμεσα στους κανονισμούς είναι ότι θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο μοντέλα άνω των 18, οτι απαγορεύεται το αλκοόλ στις φωτογραφήσεις και ότι οποιαδήποτε φωτογράφηση αφορά εσώρουχα, μαγιό ή εικόνες χρήσης ναρκωτικών πρέπει να έχει εγκριθεί εκ των προτέρων.

Αναφέρει ότι αμφότεροι φωτογράφοι υπήρξαν προσωπικοί της φίλοι και ότι έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στις σελίδες της Vogue. Στο τέλος, κλείνει λέγοντας ότι «θα διακόψουν την επαγγελματική συνεργασία με αμφότερους φωτογράφους».

Όπως είπε ο Robert A. Sauerberg Jr., chief executive της Condé Nast, «Υπάρχει διαφορά μεταξύ απόλυσης και επίπληξης. Πρέπει η τιμωρία να ανταποκρίνεται στο έγκλημα».

Την πρωτοβουλία στηρίζει και ο όμιλος LVMH, ιδιοκτήτης των Dior, Fendi και Givenchy μεταξύ άλλων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από τον Οκτώβριο έχει απομακρυνθεί ο Terry Richardson από το χώρο της μόδας, ενώ και η Vice Media έχει αντιμετωπίσει προβλήματα. Στις αρχές του έτους, η εταιρεία βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα με ισχυρές καταγγελίες ως προς τη συμπεριφορά υπαλλήλων απέναντι σε γυναίκες, ομοφυλόφιλους και έγχρωμους, ώστε στις αρχές του έτους να απομακρυνθούν από τις θέσεις τους τόσο ο πρόεδρος της Vice Media, Andrew Creighton, όσο και ο chief digital officer, Mike Germano.

Insiders της μόδας, βέβαια, μιλούν για την κορυφή του παγόβουνου και ότι σίγουρα έπονται κι άλλες κατηγορίες ενάντια σε σημαίνοντες φωτογράφους.