ΔΙΕΘΝΕΣ
13/07/2019 18:34 EEST | Updated 13/07/2019 18:37 EEST

Πρόταση Ακιντζί σε Αναστασιάδη για κοινή επιτροπή για τους υδρογονάνθρακες

Ικανοποίηση από Τουρκία.

ADEM ALTAN via Getty Images

Πρόταση για δημιουργία κοινής επιτροπής για υδρογονάνθρακες υπέβαλε στον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, μέσω των Ηνωμένων Εθνών, ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Sigma Live, σε τουρκοκυπριακή ανακοίνωση αναφέρεται πως ο Ακιντζί υπέβαλε την πρόταση μέσω του επικεφαλής του Γραφείου του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Σεργκέρι Ιλαριόνοφ, ώστε ο πρόεδρος Αναστασιάδης να έχει την ευκαιρία να την αξιολογήσει και ακολούθως οι δύο ηγέτες να την εξετάσουν από κοινού σε μια τετ-α-τετ συνάντηση.

Η πρόταση περιλαμβάνει την δημιουργία επιτροπής υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών με ίσο αριθμό μελών από τις δύο κοινότητες και τη συμμετοχή της ΕΕ ως παρατηρητή. Περιγράφεται παράλληλα η δομή, οι στόχοι και ο τρόπος εργασίας της κοινής επιτροπής, ενώ περιέχονται λεπτομέρειες και για την δημιουργία ταμείου.Αναφέρεται, ακόμη, ότι ο κ. Ακιντζί απέστειλε την πρόταση στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και στην Υπάτη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, για ενημέρωσή τους.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, διαβουλεύσεις στο ανώτατο επίπεδο είναι σε εξέλιξη, σε σχέση με τη νέα κάθοδο στην Κύπρο της Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, μετά και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κατάθεση της πρότασης του Ακιντζί.  

Η εισήγηση Ακιντζί για συζήτηση της πρότασης αυτής τη στιγμή που προγραμματιζόταν η νέα άφιξη της κ. Λουτ στα τέλη Ιουλίου ή πρώτες ημέρες του Αυγούστου, προκαλεί αναστάτωση και αυτή τη στιγμή «όλα είναι στον αέρα», ανέφερε στο ΚΥΠΕ κυβερνητική πηγή.

Στο μεταξύ, ανώτατες πηγές στην Λευκωσία δήλωσαν στο ΣΙΓΜΑ ότι η τουρκοκυπριακή πρόταση αποτελεί ένα νέο παιχνίδι Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων που απώτερο σκοπό έχει να σταματήσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ικανοποίηση από Τουρκία

 Tο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με γραπτή ανακοίνωσή του εξέφρασε την ικανοποίηση και στήριξή του στην τουρκοκυπριακή πρόταση.

Στην ανακοίνωση, που αναφέρει ότι στην πρόταση προβλέπεται η ταυτόχρονη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων από Τουρκοκυπρίους και Ελληνοκυπρίους ως ίσοι εταίροι που χαίρουν ίσων δικαιωμάτων, υποστηρίζονται μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Σε περίπτωση αποδοχής της αυτή η πρόταση θα εγκαινιάσει μια νέα περίοδο συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, θα συμβάλλει στην ειρήνη της περιοχής, την σταθερότητα και την ανάπτυξη της συνεργασίας και θα δημιουργήσει κατάλληλο έδαφος, για την επίλυση του Κυπριακού. Για τον λόγο αυτό, κάνουμε έκκληση στα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ και όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ειδικότερα δε στις εγγυήτριες χώρες, για να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία, να στηρίξουν την εν λόγω πρόταση και να παροτρύνουν τις δυο πλευρές στο νησί σε συνεργασία για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων».

 (με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post