Πρόταση Δυσπιστίας- Μητσοτάκης: Ουδέποτε δόθηκε εντολή για συγκάλυψη, δε θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο

«Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα...Αν κάποιος εκδότης, μεγαλοεπιχειρηματίας, έχει πολιτικές βλέψεις ας εμφανιστεί ανοιχτά. Ο ίδιος όμως»
.
.
Eurokinissi

Ουδέποτε δόθηκε εντολή για συγκάλυψη σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή με την οποία ολοκληρώνεται η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας.

Μεταξύ άλλων, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, πως ταυτίστηκε με συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, προσθέτοντας πως «εγώ δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο». Επίσης, είπε πως ο κ. Ανδρουλάκης - στον οποίο απευθύνθηκε κάποια στιγμή λέγοντας «μην κοιτάτε το κινητό σας, δεν θα ξαναμιλήσετε, δεν θα χρειαστεί να σας δώσει κανείς κατευθύνσεις»- μεταβάλλει το κόμμα του σε «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ», ενώ, αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, τον οποίο χαρακτήρισε «φαντάρο των 20 ημερών», είπε ότι «κάθε μέρα λέει και μια σαχλαμάρα» και ζήτησε να σταματήσει τα περί διεθνών παρατηρητών.

«Κάθε επιχειρηματικό συμφέρον έχει δικαίωμα να διεκδικεί ό,τι θέλει. Υποστηρίζω τις διακριτές ευθύνες. Οι κυβερνήσεις ορίζουν τους κανόνες και αυτό οδηγεί ενίοτε σε συγκρούσεις. Αυτό είναι το κόστος των διαφορετικών ρόλων. Δεν είναι καινούργιο. Έχουμε ζήσει εποχές διαπλεκόμενων, σχέσεις νταβατζήδων. Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε να αλλάξουμε. Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο στο τιμόνι του τόπου. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε κάποτε αναρωτηθεί ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο. Η απάντηση έχει δοθεί. Ο κυρίαρχος λαός και όχι τα φουσκωμένα πορτοφόλια και αν νομίζουν κάποιοι ότι όλοι και όλα είναι εξαγοράσιμα είναι βαθιά νυχτωμένοι. Αν κάποιος εκδότης, μεγαλοεπιχειρηματίας, έχει πολιτικές βλέψεις ας εμφανιστεί ανοιχτά. Ο ίδιος όμως , όχι μέσω πληρεξουσίων. Αν επιθυμούν να εμφανιστούν, να κριθούν, να συγκριθούν και να μετρηθούν», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Σε αυτή την πρόταση δυσπιστίας είναι ένας πραγματικός συγγραφέας αλλά δεν την υπέγραψε. Υιοθετείτε όλες τις θεωρίες συνωμοσίας που διακίνησε ο κ. Βελόπουλος. Αναρωτιέμαι που είναι σήμερα; Έχουμε όμως μπροστά μας μια εκλογική αναμέτρηση και είναι βέβαιο ότι κάποιοι θέλουν να προβάλλεται εικόνα πολιτικής αστάθειας».

«Τον Ιούνιο θα έχουμε ευρωπαϊκή μάχη πιο κρίσιμη από άλλη ευρωπαϊκή μάχη στο παρελθόν. Οι ευρωεκλογές δεν προσφέρονται για αδιαφορία. Τα μηνύματα της κοινωνίας πρώτοι τα εισπράττουμε. Ακριβώς αυτή η συγκυρία που οδηγεί τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ σε συντονισμό με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας. Η Βουλή θα απαντήσει θεσμικά καταψηφίζοντας. Πιστεύω ότι και οι πολίτες έχουν βγάλει συμπεράσματα και στις ευρωεκλογές, κοντός ψαλμός, θα στείλουν το δικό τους μήνυμα σε όσους δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Κάποιοι επιτήδειοι φρόντισαν να ρίξουν το σπόρο της αμφιβολίας στη δικαιοσύνη. Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους το πόνου. Και όλα αυτά βαδίζοντας σε ένα διπλό, αλλά τυφλό δρόμο. Εισάγατε με θράσος στην προπαγάνδα σας λεξιλόγιο άλλων εποχών. Ήρθε η ώρα να διαλύσουμε κάποιους από τους μύθους», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Αναγνωρίζω ότι απέναντί μου, απευθύνομαι σε μία κοινωνία που είναι καχύποπτη και θυμωμένη. Αναλαμβάνω να πω την αλήθεια», σημείωσε.

Όσον αφορά στο δημοσίευμα του Βήματος, τόνισε πως όλες οι συζητήσεις ήταν εξαρχής στη διάθεση των αρχών- «σας άκουγα κ. Φάμελλε και γυρνούσε στο μυαλό μου εκείνη η βραδιά. ’Αλλοι προσπάθησαν να κρύψουν σε άλλες συγκυρίες. Είδα ότι πιο φρικιαστικό είδα στη ζωή μου. Λέτε ότι μέλημά μου και σκέψη μου ήταν να πειράξω αυτούς τους διαλόγους. Δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά; Αυτή ήταν η έγνοια… πώς θα πειράξω τους διαλόγους;», συνέχισε ο κ.Μητσοτάκης.

«Πάμε να δούμε και τη διαστρέβλωση την οποία επιχειρείτε να κάνετε. Αυτό το οποίο εννοεί το δημοσίευμα και υιοθετήσατε είναι ότι με κάποιο τρόπο δεν φταίει ο σταθμάρχης. Ρωτώ, ο άνθρωπος αυτός είναι προφυλακισμένος με απόφαση της δικαιοσύνης, διότι δεν αμφισβητείται ότι έγιναν 7 παραβιάσεις του κανονισμού ασφαλείας και ένα ανθρώπινο χέρι έστειλε το τρένο στη λάθος γραμμή. Υπάρχει έστω και ένας εδώ μέσα, ο οποίος να πιστεύει ότι αν ο σταθμάρχης είχε κάνει σωστά τη δουλειά του θα είχε γίνει το ατύχημα; Γιατί λοιπόν αμφισβητείτε κάτι το οποίο η ίδια η δικαιοσύνη έχει κρίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει συμβεί;», πρόσθεσε.

«Πάμε στο άλλο τερατούργημα. Σπεύσαμε, λέει, συνειδητά να μπαζώσουμε το έδαφος. Γιατί να το κάνουμε αυτό; Για να συγκαλύψουμε, αναρωτιέμαι, τι ακριβώς με το μπάζωμα; Όταν ξέρετε όσοι διακινείτε αυτές τις αθλιότητες , ότι το μέλημα των συνεργείων ήταν να σηκώσουν τα βαγόνια για να βρούμε ανθρώπους από κάτω. Αυτό ένοιαζε τους διασώστες», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι υπάρχει ένας πραγματογνώμονας και οι υπόλοιποι είναι τεχνικοί σύμβουλοι. «Ουδέποτε δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη...αυτή την αλήθεια δεν μπορείτε να την αμφισβητήσετε», τόνισε.

Ως προς τη σύμβαση 717, είπε πως «υπεγράφη το 2014, πότε έπρεπε να ολοκληρωθεί; Το 2016. Πόσες παράτασης έδωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κύριος Σπίρτζης; 6. Αν κάνατε σωστά τη δουλειά σας η 717 θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί».

«Αν είχε ολοκληρωθεί η 717 το δυστυχήμα δεν θα είχε συμβεί. Ναι, είναι πολύ πιθανό, θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να συμβεί αυτό το δυστύχημα. Συμφωνώ, το έχω πει και εγώ. Τοπικά λειτουργούσε σύστημα και ο σταθμάρχης έβλεπε ότι το τρένο ήταν στη λάθος γραμμή», δήλωσε.

Όσον αφορά στην Ευρωπαία εισαγγελέα, είπε πως η αρμοδιότητά της περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο σε πράξεις που θίγουν τα οικονομικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Για όλα τα υπόλοιπα πήρε τις απαντήσεις της από τον ’Αρειο Πάγο γιατί αφορούν το Σύνταγμα και την ελληνική δικαιοσύνη. Έχει ξεπεράσει το όριο της αρμοδιότητάς της. Σας φάνηκε χρήσιμη γιατί υποψήφιος ευρωβουλευτής σας είπε να φέρουμε και την ευρωπαία εισαγγελέα για να ρίξουμε την κυβέρνηση».

«Δεν ήθελα να αναφερθώ στον εθνικό εισαγγελέα. Φτάσατε κ. Κωνσταντοπούλου να επικαλεστείτε το μηχανοδηγό της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Δεν ντρέπεστε να λέτε αυτά τα πράγματα; Υπάρχει πατέρας και μητέρα που σας ακούει; Πώς τολμάτε να εργαλειοποιείτε έτσι τον πόνο του παιδιού;», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ρώτησε πότε έχει κινηθεί η δικαιοσύνη με μεγαλύτερη ταχύτητα. «Ποτέ δεν κινήθηκε. Σε 34 άτομα έχει αποδώσει κατηγορίες. Έχουμε άρει το απόρρητο σε υποθέσεις ατυχημάτων. Είπα να φέρουμε διάταξη να το κάνουμε αμέσως. Την καταψηφίσατε», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Υπουργοί, εννοείτε, ότι ευθύνονται για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας. Για να κατηγορηθεί κάποιος για ποινικές ευθύνες το σύνταγμα απαιτεί κατηγορητήριο και προανακριτική επιτροπή . Ο κ. Φάμελλος είπε να κάνουμε προκαταρκτική αφηρημένα, χωρίς κατηγορητήριο. Μου θυμίζει τον κ. Πολάκη ο οποίος έλεγε να βάλουμε φυλακή κάποιον πολιτικό μπας και σωθούμε. Αυτό είναι το κράτος δικαίου στη δική σας αντίληψη; Αν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της μη ολοκλήρωσης μιας δημόσιας σύμβασης και μιας τραγωδίας, τότε ρωτώ, όταν ο ίδιος ο εισαγγελέας στην αγόρευση για το Μάτι είπε ότι αν είχαμε το 112, θα είχαν σωθεί ζωές, ζητήσαμε να αποδοθούν ποινικές ευθύνες στον κ. Παππά; Και γελάτε κιόλας..», ανέφερε.

Είπε, επίσης, ότι ο δρόμος Πάτρας - Πύργος δεν ολοκληρώθηκε επειδή έγινε 8 κομμάτια και πήρε πέντε χρόνια για να ξαναμπεί το έργο μπροστά. «Αυτοί που έχασαν τη ζωή τους σημαίνει ότι ο κ. Σπίρτζης έχει ποινική ευθύνη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας; Η απάντηση είναι όχι», υπογράμμισε.

«Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε. Και μιας μιλάμε για το άρθρο 86 του Συντάγματος. Το 2007 ήμουν νεοεκλεγμένος βουλευτής. Μαζί με πολύ λίγους άλλους πρωτίστως της ΝΔ είχα καταθέσει πρόταση να αλλάξει και να καταργηθεί η αποσβεστική προθεσμία, ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος της παραγραφής στον οποίο εμπίπτει ο υπουργός της δικής σας κυβέρνησης, ο κ. Σπίρτζης. Εμείς αλλάξαμε την παραγραφή και πήγε στα 20 χρόνια. Εμείς δεν μπορούμε να κρύφτούμε πίσω από καμία παραγραφή. Εμείς το κάναμε αυτό, δεν το κάνατε εσεις», συμπλήρωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή ανέφερε ότι έχουν γίνει πολλά για την ασφάλεια στο δίκτυο των σιδηροδρόμων. Έδειξε φωτογραφία του κέντρου διοίκησης του 717 μετά το δυστύχημα. «Πράγματι, στη συνείδηση όλων, πρώτα του Κώστα Καραμανλή, θα πλανάται αυτό το βάρος, ότι αν η 717 είχε τελειώσει πιθανόν το ατύχημα να μην είχε συμβεί. Αλλά δεν θα μιλήσετε εσείς για την 717 όταν αυτό θα έπρεπε να ήταν έτοιμο από το 2016», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης μεταξύ άλλων ότι το σύστημα της τηλεδιοίκησης με εξαίρεση το κομμάτι που καταστράφηκε στον Ντάνιελ είναι έτοιμο.

«Στο ευρωπαϊκό δίκτυο των τρένων μόλις το 12% σήμερα έχει εγκατεστημένα όλα αυτά τα συστήματα ασφάλειας. Τα τρένα δεν τρακέρνουν γιατί ο γενικός κανονισμός ασφαλείας τηρείται ευλαβικά», εξήγησε.

«Κάτι αλλάζει στους ελληνικούς σιδηροδρόμους αλλά απέχουμε πολύ από το σημείο που θέλουμε», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Και φτάνουμε στο σημερινό παράδοξο. Ενώ για τα Τέμπη ουσιαστικά πραγματικό συμπληρωματικό κατηγορητήριο δεν έχετε τεκμηριώσει, προτείνετε να αμφισβητηθεί η δεδηλωμένη με όχημα ένα παραπλανητικό τίτλο μιας εφημερίδας. Πρωί πρωί βγαίνει ένα δημοσίευμα το οποίο διαψεύδεται αμέσως, φαίνεται ότι ουσιαστικά έχει αναιρεθεί από ότι βγήκε στη δημοσιότητα δύο ημέρες μετά. Ένα δημοσίευμα το οποίο δεν λέει τίποτα το καινούργιο. Υιοθετείται αμέσως από εσάς και θέτετε θέματα δυσπιστίας. Εντυπωσιακά αντανακλαστικά. Κάποιος καχύποπτος θα σας έλεγε ότι γνωρίζατε το δημοσίευμα πριν τυπωθεί η εφημερίδα. Βλέπατε μπροστά… Ένα κόμμα κ. Ανδρουλάκη το οποίο έχει περάσει την κυβέρνηση γενεές 14. Το βέβαιο είναι ότι μέχρι και εφημερίδες που έχουμε βρεθεί πολύ σκληρά απέναντι και έχουμε καταλήξει με κάποιες στα δικαστήρια, κατά κανόνα παίρνουν τηλέφωνο να πουν ποια είναι η άποψη της κυβέρνησης. Αυτοί έκριναν ότι έπρεπε να ενημερώσουν την αντιπολίτευση για το δημοσίευμα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε: «Δεν έχω καταλάβει αν ήσαστε σε συνεννόηση. Ο κ. Παππάς λέει ότι ήσαστε. Όλο αυτό που βλέπουμε γίνεται στην υπηρεσία ενός στόχου. Να πέσει ο Μητσοτάκης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με νωπή τη λαϊκή ετυμηγορία , με τη συμπεριφορά σας, με τις ακρότητες, εσείς εμποδίζετε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Κατασκευάσατε κείμενο που δεν είναι παρά κακέκτυπο κολάζ από κατηγορίες κάθε είδους. Είναι λίγο παράξενο εισηγητής στην πρόταση να είναι ο κ. Παππάς, 13-0 καταδικασμένος για παράβαση καθήκοντος. Θα έρθετε εσείς να μας μιλήσετε για κράτος δικαίου. Εσείς κ. Ανδρουλάκη που παρουσιάζετε την Ελλάδα περίπου τυραννική κυβέρνηση».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι σήμερα η κυβέρνηση κατέθεσε κείμενο στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο που απαντά στις ανακρίβειες του ψηφίσματος για το κράτος δικαίου, σημείο προς σημείο.

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών έφτασε στο τέλος η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή.Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του πρωθυπουργού και την ονομαστική ψηφοφορία.

Δημοφιλή