Πρώτη πτήση για το νέο οπλισμένο τουρκικό drone Bayraktar TB3

Προορίζεται να αποτελέσει το κύριο μη επανδρωμένο αεροσκάφος του τουρκικού ελαφρού αεροπλανοφόρου TCG Anadolu.
.
.
Baykar

Η τουρκική Baykar ανακοίνωσε πρόσφατα πως το νέο οπλισμένο drone της, Bayraktar TB3, πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση.

Το ΤΒ3 προορίζεται να αποτελέσει το κύριο μη επανδρωμένο αεροσκάφος του ελαφρού αεροπλανοφόρου/ drone carrier της Τουρκίας, TCG Anadolu. Η πρώτη ολοκληρωμένη πτήση του drone έγινε στις 27 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη Baykar, και έλαβε χώρα στη βορειοδυτική Τουρκία.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Warzone (The Drive), είναι άξιον αναφοράς πως η πρώτη επίσημη πτήση του drone έγινε λίγο αφού ανακοινώθηκε στις 23 Οκτωβρίου ότι είχαν ολοκληρωθεί οι δοκιμές απογείωσης και προσγείωσης του ΤΒ3. Οι ακριβείς λεπτομέρειες της πτήσης δεν έγιναν γνωστές.

Το ΤΒ3 αναπτυσσόταν επί σειρά ετών και στην ουσία αποτελεί μια ναυτική παραλλαγή του γνωστού Bayraktar TB2, που έχει χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις στην Ουκρανία, τη Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Έχει άνοιγμα φτερών 14 μέτρα και μήκος 8,35, μέγιστο βάρος απογείωσης 1.450 κιλά και δυνατότητα μεταφοράς φορτίου 280 κιλών- αύξηση σε σχέση με το ΤΒ2. Η εμβέλειά του υπολογίζεται στα 1.000 ναυτικά μίλια και έχει έξι πυλώνες για όπλα κάτω από τα φτερά του. Αναμένεται να τεθεί σε πλήρη μαζική παραγωγή το 2024.

Υπενθυμίζεται ότι το Anadolu αρχικά σχεδιαζόταν να φέρει επανδρωμένα μαχητικά F-35, ωστόσο η εκδίωξη της Τουρκίας από το πρόγραμμα του F-35 λόγω της αγοράς ρωσικών πυραύλων S-400 οδήγησε στην επιλογή της μετατροπής του σκάφους σε drone carrier.