Πρωτοπόρος το ΕΚΠΑ στις σπουδές Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Ασφάλειας

Μια πολυδιάστατη προσέγγιση των διαφορετικών παραμέτρων που επιδρούν στην εξέλιξη των ενεργειακών ανταγωνισμών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
George Pachantouris via Getty Images

«Συγκρούσεις Γεωπολιτικής Ισχύος και Ενεργειακοί Ανταγωνισμοί στη Ν/Α Μεσόγειο» είναι ο τίτλος του νέου εξ αποστάσεως προγράμματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη χρονική συγκυρία έναρξής του να είναι η πλέον εύστοχη. Η επικαιρότητα κατακλύζεται καθημερινά από τις διεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή, με τα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος και τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας να προκαλεί διαρκή ανησυχία για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ωστόσο, η διάθεση τέτοιου περιεχομένου προγραμμάτων σπουδών προς το κοινό είναι ιδιαιτέρως σημαντική και έναν ακόμη λόγο, ο οποίος σχετίζεται με την ελλιπή πρόσβαση των πολιτών στη δια βίου μάθηση. Άλλωστε, βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η περιγραφή και ανάλυση του επιστημονικού πεδίου της Γεωπολιτικής και των Ζητημάτων Ενεργειακής Ασφάλειας, με έμφαση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, κατά τρόπο απλό και κατανοητό, δίχως όμως να χάνεται η επιστημονική βάση της σχετικής συζήτησης. Όπως επισημαίνεται εντός της ιστοσελίδας του προγράμματος:

«Σκοπός του προγράμματος, το οποίο απευθύνεται σε αποφοίτους Πολιτικών Επιστημών, Διεθνών Σχέσεων, στρατιωτικούς, δημοσιογράφους, νομικούς, στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, στελέχη διεθνών και ημεδαπών οργανισμών και υπουργείων, αλλά και ενδιαφερόμενους πολίτες, είναι να προσφέρει μια σφαιρική και διεπιστημονική ανάλυση των περιφερειακών κρίσεων και των ενεργειακών ανταγωνισμών που εξελίσσονται στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και επηρεάζουν τις πολιτικές των κρατών της περιοχής. Οι ενότητες του προγράμματος εστιάζουν στην περιγραφή και ανάλυση των διακρατικών κρίσεων της περιοχής, των εμφύλιων συρράξεων και των ενεργειακών ανταγωνισμών που έχουν επηρεάσει και εξακολουθούν να επηρεάζουν μια περιοχή που είναι κομβική για την παγκόσμια ισορροπία».

Σύμφωνα με τους διδάσκοντες στο πρόγραμμα, «αυτό προσφέρει, επίσης, μια πολυδιάστατη προσέγγιση των διαφορετικών παραμέτρων που επιδρούν στην εξέλιξη των ενεργειακών ανταγωνισμών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και κατ’ επέκταση στην πολιτικο-οικονομική κατάσταση των κρατών της περιοχής. Από την επίδραση των ιστορικών και πολιτικών παραμέτρων που έχουν καθορίσει την εύθραυστη ισορροπία της περιοχής, τον κρίσιμο ρόλο της ενέργειας σε αυτήν και τον σχεδιασμό νέων διόδων μεταφοράς φυσικού αερίου έως την επέκταση των περιφερειακών ανταγωνισμών στη δορυφορική και διαστημική τεχνολογία, το πρόγραμμα επιδιώκει να παρουσιάσει μια πολυδιάστατη εικόνα των βασικών και αναδυόμενων γεωπολιτικών και ενεργειακών ζητημάτων.

Επιπλέον, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην εξοικείωση των εκπαιδευόμενων με τη χρήση γεωγραφικών, γεωλογικών και τεχνολογικών μεθόδων, καθώς και μεθόδων ανάλυσης δεδομένων, προκειμένου να αποκτήσουν βαθύτερη και πολύπλευρη κατανόηση των ζητημάτων».

Όπως επισημάνθηκε και ανωτέρω: «Οι διάφορες ενότητες του προγράμματος εστιάζουν στα γεωπολιτικά και ενεργειακά ζητήματα με κριτήριο, μεταξύ άλλων, την δυναμική εξέλιξή τους. Σε αυτό το πλαίσιο περιγράφονται και αναλύονται η εξελισσόμενη αναθεωρητική πολιτική κρατών όπως της Τουρκίας, η περιφερειακή επίδραση κρίσιμων εν εξελίξει θεμάτων όπως είναι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι περιφερειακές απολήξεις εσωτερικών κρίσεων όπως εκείνες της Συρίας και του Λιβάνου, ο κομβικός ρόλος του φυσικού αερίου στον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και κυρίως στη διαμόρφωση των σχέσεων Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου, το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας της Ε.Ε. μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο ρόλος του αγωγού φυσικού αερίου EastMed και ο αναδυόμενος ρόλος των δορυφορικών προγραμμάτων».

Εγγύηση για την υψηλής ποιότητας παρεχόμενη εκπαίδευση συνιστά το γεγονός ότι το πρόγραμμα «Συγκρούσεις Γεωπολιτικής Ισχύος και Ενεργειακοί Ανταγωνισμοί στη Ν/Α Μεσόγειο» τίθεται υπό τη σκέπη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ

Δημοφιλή