Πτήση της British Airways έσπασε το υπερατλαντικό ρεκόρ λόγω καταιγίδας

Το αεροπλάνο έφτασε στον προορισμό του δύο ώρες νωρίτερα από το προγραμματισμένο.
NurPhoto via Getty Images

Μια πτήση της British Airways έγινε η ταχύτερη υποηχητική πτήση που έχει καταγραφεί ποτέ μεταξύ Νέας Υόρκης και Λονδίνου, πιάνοντας μέγιστη ταχύτητα άνω των 1.287 χλμ./ώρα.

Το αεροσκάφος Boeing 747 πέταξε τη νύχτα του Σαββάτου (προς Κυριακή) και έφτασε στον προορισμό του σε 4 ώρες και 56 λεπτά, καθώς καταιγίδα Κιάρα κινούταν με ταχύτητα προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η πτήση βρέθηκε μέσα σε ένα πολύ ισχυρότερο από το συνηθισμένο ρεύμα για τα αεριωθούμενα, με ανέμους άνω των 200 mph (μιλίων/ώρα) που έδιναν μεγαλύτερη ώθηση στο αεροσκάφος» εξήγησε ο μετεωρολόγος του CNN Μπράντον Μίλερ.

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου στις 4:43 π.μ., σχεδόν δύο ώρες νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Η μέγιστη ταχύτητά του κατά τη διάρκεια της πτήσης ήταν 1.327 χιλιόμετρα/ώρα, σύμφωνα με το Flightradar24 (σ.σ. υπηρεσία ηλεκτρονικής παρακολούθησης πτήσεων).

Η πλατφόρμα παρακολούθησης πτήσης εκτιμά ότι ο μέσος χρόνος που χρειάζεται ένα αεροπλάνο για να πετάξει μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης είναι 6 και 13 λεπτά.

Η πτήση της British Airways ήταν κατά ένα λεπτό πιο γρήγορη από μια πτήση της Virgin Air A350, η οποία προσγειώθηκε στο Χίθροου στιγμές αργότερα ενώ ακολούθησε και δεύτερο αεροπλάνο της ίδιας εταιρείας μισή ώρα αργότερα με χρόνο μεγαλύτερο κατά τρία λεπτά.

Και οι τρεις πτήσεις συνέτριψαν το προηγούμενο αντίστοιχο ρεκόρ των 5 ωρών και 13 λεπτών, το οποίο κατείχε πτήση της σκανδιναβικής Norwegian από τον Ιανουάριο του 2018.

Παρόλο που το αεροπλάνο Βritish Airways είχε χρονομετρηθεί προφανώς με ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή του ήχου (σ.σ. 767 μίλια/ώρα) - δεν έσπασε το φράγμα του ήχου επειδή το έσπρωχνε ο αέρας γύρω του.

Ακόμη και όταν ταξίδευε με περισσότερα από 800 μίλια/ώρα, το Boeing 747 ταξίδευε πολύ πιο αργά από την ταχύτητα του ήχου σε σχέση με τον αέρα γύρω του.

Ένας εκπρόσωπος της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας δήλωσε: «Δίνουμε πάντα προτεραιότητα στην ασφάλεια σε σχέση με τα ρεκόρταχύτητας, αλλά οι εξαιρετικά καταρτισμένοι πιλότοι μας έκαναν το καλύτερο δυνατό δεδομένων των συνθηκών για να φέρουν τους πελάτες μας πίσω στο Λονδίνο πριν από το αναμενόμενο».

Η θύελλα Κιάρα έπληξε το Ηνωμένο Βασίλειο το σαββατοκύριακο και προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις και όχι μόνο. Δύο από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια της Ευρώπης - το ένα στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας καιτο άλλο στο Αμστερνταμ της Ολλανδίας - αναγκάστηκαν να καθηλώσουν στο έδαφος περισσότερες από 100 πτήσεις λόγω της καταιγίδας.

Πηγή: CNN

Δημοφιλή