ΔΙΕΘΝΕΣ
10/02/2020 07:12 EET

Βουδιστικός ναός ανακυκλώνει μπουκάλια και τα κάνει ράσα

Μέχρι στιγμής έχουν ραφτεί περισσότερα από 800 ράσα.

Reuters

Ένας βουδιστικός ναός στη Μπανγκοκ της Ταϊλάνδης ανακυκλώνει χιλιάδες μπουκαλάκια εμφιαλωμένου νερού προκειμένου να τα μετατρέψει σε ράσα για τους ιερείς. 

Το πλαστικό που συγκεντρώνεται, μεταρεέπεται σε ίνες πολυεστέρα, με το οποίο κατασκευάζεται το ύφασμα που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία των ράσων χρώματος βαθύ κίτρινου. 

Ο ναός «ανακύκλωσης», όπως αποκαλείται, του Wat Chak Daeng αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα για την Ταϊλάνδη, μια από τις πέντε χώρες του κόσμου που ευθύνεται για τα περισσότερα πλαστικά σκουπίδια του ωκεανού. 

Οι μοναχοί έχουν εκμεταλλευτεί τουλάχιστον 40 τόνους πλαστικού σε διάστημα δύο ετών από την έναρξη του προγράμματος, με στόχο να περιορίσουν τα πλαστικά απορρίμματα που εισέρχονται στον ποταμό Chao Phraya, ο οποίος ρέει νότια στον κόλπο της Ταϊλάνδης στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Reuters

«Ακολουθώ κατά γράμμα τη διδασκαλία του Βούδα, οι οποίες συμμορφώνονται με την επίλυση της παγκόσμιας περιβαλλοντικής κρίσης», δηλώνει ηγούμενος του ναού. 

Σε αντίθεση με τους περισσότερους ναούς, όπου οι άνθρωποι δίνουν στους μοναχούς τροφές και ρούχα, οι πιστοί σε αυτό το ναό συγκεντρώνουν και τα πλαστικά μπουκάλια τους για αυτόν τον σκοπό. 

Ένα κιλό πλαστικού από τα μπουκάλια είναι αρκετό για τη δημιουργία ενός ράσου.  Δεν είναι μόνο φιλικό προς το περιβάλλον, αλλά και φθηνό, ενώ δεν εκλείπει η ποιότητα. 

Μέχρι στιγμής έχουν ραφτεί περισσότερα από 800 ράσα. 

«Αν δεν συλλέγετε αυτά τα πλαστικά, τότε καταλήγουν στα ντιγκόνγκ, τις φάλαινες και τα υπόλοιπα ζώα των ωκεανών», συμπληρώνει ένας από τους συμμετέχοντες τις δράσεις. 

 

Πηγή: Reuters