Ράνια Αγγελάκου: Δεν μου αρέσει το προκλητικό αλλά το αισθησιακό

Η ελληνίδα σχεδιάστρια μας μιλάει διεξοδικά για το δημιουργικό της εγχείρημα, MYSTIS
Η σχεδιάστρια με μια από τις δημιουργίες της
Ράνια Αγγελάκου
Η σχεδιάστρια με μια από τις δημιουργίες της

Μύστης στην αρχαιότητα χαρακτηριζόταν εκείνος που με τελετουργικό τρόπο είχε μυηθεί σε διδασκαλίες, ο φιλοσοφημένος που είχε αποκτήσει βαθιά γνώση μέσα από εμπειρικά βιώματα. Εξάλλου και το ρήμα μυώ έχει μια βαθύτερη έννοια μια και δεν αναφέρεται απλά σε μάθηση, αλλά σε μια γνώση που ανταποκρίνεται στην εξέλιξη της ψυχής του μυημένου.

Με αυτό το σκεπτικό η σχεδιάστρια Ράνια Αγγελάκου βάφτισε το δημιουργικό της εγχείρημα MYSTIS κι όπως η ίδια μας εξηγεί είχε κάθε λόγο για να του δώσει αυτό το όνομα.

Δημιουργία σε χρώμα λαιμ
Ράνια Αγγελάκου
Δημιουργία σε χρώμα λαιμ

- Το MYSTIS είναι μια εξέλιξη της δικής σας προσωπικής ιστορίας;

Είναι χωρίς αμφιβολία. Μεγάλωσα στην Καλαμάτα και οι εικόνες που έχω από εκείνη την εποχή είναι ένα σπίτι γεμάτο υφάσματα, κορδέλες, βελόνες και κλωστές. Η μητέρα μου ήταν η κλασική μοδίστρα, που έβλεπε το ύφασμα και ήξερε αμέσως το πατρόν που έπρεπε να φτιάξει. Αυτή η διαδικασία με μάγευε πάντα. Αν και τελείωσα Γυμναστική Ακαδημία, πάντα είχα στο μυαλό μου τον σχεδιασμό ρούχων. Ήθελα όμως να το κάνω και σωστά. Πήγα στην Σχολή ΠΑΝΣΙΚ, τελείωσα σχέδιο μόδας και ιστορία ρούχου και το 2008 έλαβα μέρος, για δυο συνεχείς σεζόν, στην έκθεση μόδας Athens Xclusive Designers Week.

- Από το 2008 μέχρι σήμερα τι μεσολάβησε;

Ήρθε η οικογένεια και οι χρονιές του κορονοϊού που σταμάτησαν οποιαδήποτε σκέψη για επιχειρηματικά ξεκινήματα. Το 2021 άρχισα να σχεδιάζω το επιχειρηματικό μου πλάνο και τον Απρίλιο του 2022 «γεννήθηκε» το τρίτο μου παιδί, το MYSTIS… έχω δύο παιδιά, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι και πρέπει να σας πω ότι με χαρά «υποδέχτηκαν» και υποστηρίζουν το τρίτο.

- Πως χαρακτηρίζεται το στυλ της συλλογής σας;

Υπάρχει μια μίνιμαλ φιλοσοφία. Οι γραμμές είναι απλές, καθαρές, αλλά έχουν αυτές τις μικρές ευδιάκριτες λεπτομέρειες που κάνουν τα ρούχα να ξεχωρίζουν. Μπορεί να είναι ένα εντυπωσιακό άνοιγμα στα πόδια, ένα κοντό τοπ, κάποια κοψίματα στο σημείο της μέσης στα φορέματα, μια ανοιχτή πλάτη… Ο στόχος είναι χωρίς τη χρησιμοποίηση υπερβολικών στοιχείων να αναδεικνύεται η θηλυκότητα και η προσωπικότητα μιας γυναίκας. Δεν μου αρέσει το προκλητικό, αλλά το αισθησιακό γι’ αυτό τονίζω πολύ τη μέση ή το στήθος στα ρούχα μου.

Λευκή δημιουργία της σχεδιάστριας
Ράνια Αγγελάκου
Λευκή δημιουργία της σχεδιάστριας

- Αν σας ζητούσα να διαλέξετε το αγαπημένο σας κομμάτι από τη συλλογή, ποιο θα ήταν αυτό;

Χωρίς δισταγμό, το σακάκι με τα κοψίματα στη μέση. Αγαπώ το απλό επαγγελματικό και παράλληλα σικ ντύσιμο, το οποίο ανάλογα με τα αξεσουάρ ή παπούτσια, που θα επιλέξουμε να το συνδυάσουμε, είναι ιδανικό για όλες τις ώρες της ημέρας.

Λευκό κοστούμι με ανοίγματα στο πλάι του σακακιού, από τα αγαπημένα κομμάτια της δημιουργού
Ράνια Αγγελάκου
Λευκό κοστούμι με ανοίγματα στο πλάι του σακακιού, από τα αγαπημένα κομμάτια της δημιουργού

- Αναφέρατε τα αξεσουάρ. Στη συλλογή έχετε κυρίως ρούχα...

Πράγματι έχω ελάχιστα αξεσουάρ, κυρίως ζώνες, τις οποίες έχω φτιάξει για να εξυπηρετούν το τελικό αποτέλεσμα που θέλω να δίνω στις δημιουργίες μου. Είναι βέβαια μέσα στις σκέψεις μου να εμπλουτίσω το κομμάτι των αξεσουάρ, αλλά μόνο για να συμπληρώσει τις εικόνες των ρούχων μου.

- Σε ποιόν τύπο γυναίκας θεωρείτε ότι απευθύνονται οι δημιουργίες σας;

Στη γυναίκα που είναι απλή, αλλά δυναμική, που ξέρει να κάνει του σωστούς συνδυασμούς χωρίς να δείχνει κραυγαλέα, σε εκείνη που αγαπάει τις απλές, λιτές γραμμές, εφαρμοσμένες σε ποιοτικά υφάσματα.

Μπλε κοστούμι, δημιουργία της σχεδιάστριας
Ράνια Αγγελάκου
Μπλε κοστούμι, δημιουργία της σχεδιάστριας

- Που μπορούμε να βρούμε τη συλλογή σας;

Εκτός από το ατελιέ, το οποίο βρίσκεται στην Κηφισιά, διαθέτω τη συλλογή σε κάποια σημεία σε Κύπρο, Κρήτη και Λάρισα.

- Ποιο είναι το όνειρο που έχετε για το MYSTIS;

Θέλω να εξελιχθεί όσο πραγματικά του αξίζει και να το αγαπήσει ο κόσμος όσο το αγαπώ κι εγώ.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα