ΚΟΙΝΩΝΙΑ
08/05/2020 17:24 EEST | Updated 08/05/2020 17:25 EEST

Ραγδαία αύξηση κίνησης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς – Δύο σε ταξί από σήμερα Παρασκευή

Μεσοσταθμική ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 82%, από τη Δευτέρα.

Eurokinissi

Μολονότι τα καταστήματα ανοίγουν σταδιακά και στις επιχειρήσεις δεν προσέρχεται το σύνολο των υπαλλήλων, εντούτοις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, παρατηρείται πολύ μεγάλη αύξηση της κίνησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία στις επικυρώσεις εισιτηρίων στα μέσα μεταφοράς της ΟΣΥ (λεωφορεία, τρόλεϊ) και της ΣΤΑΣΥ (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός), σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες την περασμένη εβδομάδα, από τη Δευτέρα 4/5 έως και Πέμπτη 7/5 υπήρξε μεσοσταθμική ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 82%, ενώ από Τρίτη 5/5 έως Πέμπτη 7/5, παρατηρείται σταθεροποίηση στις επικυρώσεις εισιτηρίων.

 

Πιο αναλυτικά:

Δευτέρα 4/5

Επικυρώσεις σε λεωφορεία και τρόλεϊ: 107.250, σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ: 348.679.

Τρίτη 5/5

Επικυρώσεις σε λεωφορεία και τρόλεϊ: 119.210, σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ: 367.395.

Τετάρτη 6/5

Επικυρώσεις σε λεωφορεία και τρόλεϊ: 118.392, σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ: 367.157.

Πέμπτη 7/5

Επικυρώσεις σε λεωφορεία και τρόλεϊ: 117.599, σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ: 374.509.

 

Από σήμερα, 8 Μαΐου 2020, δύο επιβάτες σε ταξί

Με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, επιτρέπεται από σήμερα η μεταφορά δύο επιβατών, εκτός από τον οδηγό, στα επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (ΤΑΞΙ) και στα επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.) οχήματα με οδηγό μέχρι πέντε θέσεων.   

Στη σχετική ΚΥΑ (ΦΕΚ 1757) «Μέτρα τήρησης αποστάσεων κατά τις μετακινήσεις μαθητών δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων και τροποποίηση των μέτρων προστασίας σε επιβατηγά οχήματα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης», ορίζεται επίσης ότι ο μέγιστος αριθμός των δύο επιβατών εκτός από τον οδηγό, ισχύει και για διπλοκάμπινα, μικτής χρήσης και τύπου Βαν οχήματα, δηλαδή όπως ισχύει και για τα επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) μέχρι επτά θέσεων.

Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η υπέρβαση του ορίου επιβατών, εφόσον στο όχημα επιβαίνουν, πέραν του οδηγού, μόνο γονείς με τα ανήλικα τέκνα τους.

Επιπλέον, σε αυτά τα οχήματα είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας από τους επιβάτες και από τον οδηγό και για κάθε παράβαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο (150 €) τόσο στον οδηγό του οχήματος, όσο και στους επιβάτες.

Τέλος, με εγκύκλιο που υπέγραψε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, διευκρινίζεται ότι κατά τις μετακινήσεις με τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα των δημοσίων υπηρεσιών, καθώς και των λοιπών φορέων του δημόσιου τομέα (NΠΔΔ, κρατικά ΝΠΙΔ και ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού), όπως και για τα αυτοκίνητα του Διπλωματικού Σώματος, Προξενικού Σώματος, του Προσωπικού Πρεσβειών και Ξένων Αποστολών εφαρμόζονται τα εξής:  

-Για τα επιβατηγά οχήματα μέχρι επτά θέσεων, επιτρέπεται η μεταφορά δύο επιβατών πλέον του οδηγού.

-Για αυτοκίνητα οκτώ ή εννέα θέσεων επιτρέπεται η μεταφορά τριών επιβατών, πλέον του οδηγού.