ΔΙΕΘΝΕΣ
09/10/2020 10:08 EEST | Updated 09/10/2020 10:09 EEST

Ρεκόρ Αμερικανών έχουν ήδη ψηφίσει για τις προεδρικές εκλογές της 3η Νοεμβρίου

Αναλυτές εκτιμούν πως προμηνύεται συμμετοχή ρεκόρ.

Drew Angerer via Getty Images

Οι Αμερικανοί σπεύδουν με πρωτόγνωρο ρυθμό να ψηφίσουν πριν την ορισμένη ημερομηνία των προεδρικών εκλογών στις 3 Νοεμβρίου, όπως δείχνουν τα στοιχεία για τις επιστολικές ψήφους τα οποία ίσως προμηνύουν και συμμετοχή ρεκόρ στις εκλογές.

Οι περισσότεροι δε είναι Δημοκρατικοί. Δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos την προηγούμενη εβδομάδα έδειξε ότι σε εθνικό επίπεδο το 5% των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών δήλωσε ότι έχει ήδη ψηφίσει, έναντι του 2% των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων. Περίπου το 58% των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών σκοπεύει να ψηφίσει νωρίτερα , έναντι του 40% των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων.

Reuters

 

Σημειώνεται βέβαια πως ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ έχει ταχθεί κατά της επιστολικής ψήφου, εξαπολύοντας αβάσιμες κατηγορίες ότι οδηγεί σε νοθεία γεγονός που έχει αποθαρρύνει μάλιστα αρκετούς ψηφοφόρους από το να επιλέξουν την επιστολή ψήφο για να ασκήσουν το δικαίωμα στο εκλέγειν. 

Λιγότερες από τέσσερις εβδομάδες πριν την 3η Νοεμβρίου, περισσότεροι από 6,6 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει, αριθμός περισσότερες από δέκα φορές μεγαλύτερος σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2016, σύμφωνα με το Unites States Elections Project, που καταρτίζει στοιχεία για τις πρώιμες ψήφους.

Η αλλαγή οφείλεται εν μέρει στην επέκταση της πρώιμης και της επιστολικής ψήφου σε κάποιες πολιτείες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και στην επιθυμία των Αμερικανών να έχουν λόγο στο πολιτικό μέλλον του Ντόναλντ Τραμπ, σχολίασε ο Μάικλ ΜακΝτόναλντ του πανεπιστημίου της Φλόριντα, επικεφαλής του Elections Project.

Caroline Brehman via Getty Images

 

«Δεν έχουμε δει ποτέ τόσους πολλούς ανθρώπους να ψηφίζουν πριν τις εκλογές», πρόσθεσε ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Οι άνθρωποι ψηφίζουν όταν έχουν αποφασίσει και γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι έχουν αποφασίσει εδώ και καιρό και ήδη έχουν μία άποψη για τον Τραμπ», εξήγησε ο ΜακΝτόναλντ.

Η εξέλιξη της πρώιμης ψηφοφορίας ωθεί τον ΜακΝτόναλντ στην εκτίμηση ότι περίπου 150 εκατομμύρια ψηφοφόροι, περίπου το 65% του συνόλου, θα ψηφίσουν στις φετινές εκλογές, το μεγαλύτερο ποσοστό από το 1908.

Ο Τζο Μπάιντεν, υποψήφιος των Δημοκρατικών, φαίνεται να προηγείται του Ρεπουμπλικάνου προέδρου στις δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο, όμως σε κάποιες πολιτείες- κλειδιά η απόστασή τους δεν είναι τόσο μεγάλη.

Ο αριθμός των ψηφοφόρων που επιλέγουν την πρώιμη, επιστολική ψήφο έχει υπερδιπλασιαστεί από τα σχεδόν 25 εκατομμύρια το 2004, στα 57 εκατομμύρια το 2016, επεσήμανε η ομοσπονδιακή υπηρεσία U.S. Election Assistance Commission. 

MediaNews Group/Reading Eagle via Getty Images via Getty Images
Mario Tama via Getty Images
Mario Tama via Getty Images
Joe Raedle via Getty Images
Drew Angerer via Getty Images
Go Nakamura via Getty Images
CHANDAN KHANNA via Getty Images
Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post