ΔΙΕΘΝΕΣ
24/11/2018 16:26 EET | Updated 24/11/2018 20:23 EET

Συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Ισπανίας για το Γιβραλτάρ - ανοίγει ο δρόμος για το Brexit

Jon Nazca / Reuters

Τη συμφωνία μεταξύ Ισπανίας και Ε.Ε. σχετικά με το Γιβραλτάρ, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το Brexit, επιβεβαίωσε το απόγευμα του Σαββάτου και ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, μετά τις σχετικές πληροφορίες που είχε διαρρεύσει το πρακτορείο Reuters. 

Πρόκειται για εξέλιξη που, επί της ουσίας ανοίγει τον δρόμο για έγκριση του προσχεδίου της συμφωνίας για την έξοδο της Βρετανίας από την Ενωση, μιας και η αντίδραση της Μαδρίτης στο ζήτημα της Χερσονήσου του Γιβραλτάρ, αποτελούσε το τελευταίο «αγκάθι», όσον αφορά τη διαπραγμάτευση μεταξύ του Λονδίνου και των υπόλοιπων 27 κρατών – μελών.

H επικύρωση της συμφωνίας θα τεθεί επί τάπητος στην Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής. 

«Εχουμε συμφωνία για το Γιβραλτάρ» είπε χαρακτηριστικά ο Σάντσεθ, προσθέτοντας ότι οι όποιες μελλοντικές συνομιλίες σχετικά με τη Χερσόνησο, θα γίνουν με την συμμετοχή της Ισπανίας.

Τι λέει το προσχέδιο του εγγράφου

Σύμφωνα με το προσχέδιο του σχετικού εγγράφου, που επικαλείται το Reuters, διευκρινίζεται ότι «μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, το Γιβραλτάρ δεν θα συμπεριληφθεί στο εδαφικό πλαίσιο των συμφωνιών, οι οποίες θα επιτευχθούν μεταξύ της Ε.Ε. και Λονδίνου».

«Παρόλα αυτά, αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα να έχουμε ξεχωριστές συμφωνίες μεταξύ της Βρυξελλών και Βρετανίας, αναφορικά με το Γιβραλτάρ. Αυτές οι ξεχωριστές συμφωνίες θα απαιτήσουν μία προηγούμενη συμφωνία μεταξύ του Λονδίνου και Μαδρίτης», προστίθεται.

Η Μέι διαβεβαιώνει ότι η Βρετανία θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό του Γιβραλτάρ

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε σήμερα πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα «στέκεται πάντα στο πλευρό του Γιβραλτάρ», αφού η Ισπανία έλαβε επαρκείς εγγυήσεις για την χερσόνησο προκειμένου να ξεμπλοκάρει τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Λονδίνο για το Brexit.

«Θα διαπραγματευόμαστε πάντα εκ μέρους όλης της βρετανικής οικογένειας, περιλαμβανομένου του Γιβραλτάρ» δήλωσε η Μέι προσερχόμενη στις συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στις Βρυξέλλες, την παραμονή της Συνόδου όπου αναμένεται να εγκριθεί η συμφωνία για το Brexit.

«Αντιμετωπίσαμε τα θέματα της αποχώρησης σχετικά με το Γιβραλτάρ με εποικοδομητικό και λογικό τρόπο».

«Διασφαλίσαμε ότι το Γιβραλτάρ καλύπτεται από την όλη συμφωνία και από την περίοδο εφαρμογής της».

Sponsored Post