Ρολόι της Αποκάλυψης: Πιο κοντά από ποτέ άλλοτε στα «μεσάνυχτα» του ολέθρου η ανθρωπότητα

Μόλις 90 δευτερόλεπτα πριν τα «μεσάνυχτα».
Leah Millis via Reuters

Το αποκαλούμενο «Ρολόι της Αποκάλυψης» του Bulletin of the Atomic Scientists βρέθηκε 90 δευτερόλεπτα πριν τα «μεσάνυχτα» του ολέθρου- πιο κοντά από ποτέ άλλοτε στην ιστορία του.

Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται (αν και όχι αποκλειστικά) στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στον κίνδυνο κλιμάκωσης με πυρηνικά όπλα. Άλλοι λόγοι είναι οι απειλές από την κλιματική αλλαγή και τη κατάρρευση που παρατηρείται σε διεθνείς νόρμες και θεσμούς που απαιτούνται για την αντιμετώπιση κινδύνων οι οποίο σχετίζονται με προηγμένες τεχνολογίες και βιολογικές απειλές όπως η Covid-19.

Η Ρέιτσελ Μπρόνσον, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Bulletin of the Atomic Scientists είπε πως «ζούμε σε έναν καιρό κινδύνου άνευ προηγουμένου, και η ώρα του Ρολογιού της Αποκάλυψης αντανακλά αυτή την πραγματικότητα. Τα 90 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα είναι το κοντινότερο από ποτέ που το ρολόι έχει βρεθεί στα μεσάνυχτα, και είναι μια απόφαση που οι ειδικοί μας δεν έλαβαν ελαφρά τη καρδία. Η αμερικανική κυβέρνηση, οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ και η Ουκρανία έχουν μια ποικιλία καναλιών για διάλογο, καλούμε τους ηγέτες να τα εξετάσουν όλα στο πλήρες εύρος των δυνατοτήτων τους για να πάει προς τα πίσω το ρολόι».

Την ώρα στο Ρολόι της Αποκάλυψης θέτει το Συμβούλιο Επιστήμης και Ασφαλείας του Bulletin of the Atomic Scientists, με την υποστήριξη του Συμβουλίου των Σπονσόρων, που περιλαμβάνει 10 Νομπελίστες. Προηγουμένως ήταν στα 100 δευτερόλεπτα, από το 2020.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως «ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει θέσει έντονα ερωτήματα για το πώς αλληλεπιδρούν τα κράτη, διαβρώνοντας νόρμες διεθνούς συμπεριφοράς οι οποίες διέπουν τις επιτυχείς αντιδράσεις σε μια ποικιλία παγκοσμίων κινδύνων. Και, το χειρότερο από όλα, οι ελάχιστα συγκαλυμμένες απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων υπενθυμίζουν στον κόσμο πως η κλιμάκωση της σύγκρουσης- από ατύχημα, σκόπιμα ή από λάθος εκτίμηση- είναι ένα τρομερό ρίσκο. Η πιθανότητα η σύγκρουση να ξεφύγει από τον έλεγχο όλων παραμένει υψηλή...η Ρωσία επίσης έφερε τον πόλεμό της στους πυρηνικούς σταθμούς του Τσέρνομπιλ και της Ζαπορίζια, παραβιάζοντας διεθνή πρωτόκολλα και ρισκάροντας με την ευρεία απελευθέρωση ραδιενεργών υλικών. Οι προσπάθειες της ΙΑΕΑ για να ασφαλιστούν αυτοί οι σταθμοί μέχρι τώρα έχουν εμποδιστεί».

Δημοφιλή