ΝΑΤΟ: Η Τουρκία ακυρώνει επ'αόριστον την τριμερή με Σουηδία και Φινλανδία

Η Αγκυρα στυλώνει τα πόδια, μπλοκάροντας πεισματικά την ένταξη των δύο χωρών στην βορειοατλαντική συμμαχία.
Anadolu Agency via Getty Images

Η Τουρκία ακύρωσε επ′ αόριστον μια τριμερή συνάντηση με τη Σουηδία και τη Φινλανδία που είχε προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο, μετά από μια διαδήλωση το Σαββατοκύριακο στη Στοκχόλμη που προκάλεσε την καταδίκη της Αγκυρας, μετέδωσε την Τρίτη το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Η συνάντηση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο αναβλήθηκε μετά από αίτημα της Αγκυρας, ανέφερε το TRT επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές. Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν είπε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι επρόκειτο να παρευρεθεί και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Τη Δευτέρα, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Σουηδία δεν πρέπει να περιμένει την υποστήριξη της Τουρκίας για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ μετά από μια διαμαρτυρία κοντά στην τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη το Σαββατοκύριακο, όπου κάποιοι έκαψαν ένα αντίγραφο του Κορανίου.

Νωρίτερα σήμερα, εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας είχε δηλώσει πως απαιτείται ένα «τάιμ άουτ» λίγων εβδομάδων στις συνομιλίες μεταξύ Φινλανδίας, Σουηδίας και Τουρκίας σχετικά με τα σχέδια των δύο χωρών να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Η Σουηδία θέλει να αποκαταστήσει τον διάλογο με την Τουρκία σε σχέση με τις αιτήσεις ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον.

″Δεν υπάρχει άλλο θέμα εθνικής ασφάλειας πιο σημαντικό από το γεγονός ότι εμείς, μαζί με τη Φινλανδία, να γίνουμε γρήγορα μέλη του ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο Κρίστερσον στους δημοσιογράφους.

Ο Κρίστερσον δήλωσε ότι θέλει να επανέλθει σε έναν λειτουργικό διάλογο για την ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Εάν δεν έχουμε έναν λειτουργικό διάλογο, θα είναι δυσκολότερο για τη Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και αυτό θα έχει συνέπειες για την ασφάλεια της χώρας, τόνισε.

″Θέλω να επαναλάβω έναν διάλογο εργασίας με την Τουρκία”, τόνισε επικρίνοντας τους ”προβοκάτορες” που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την σουηδική υποψηφιότητα και απευθύνοντας έκκληση για ”ηρεμία” απέναντι σε μια ”σοβαρή” κατάσταση.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη ότι η χώρα του χρειάζεται την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ ώστε να έχει την εγγύηση ασφαλείας που προβλέπει το Άρθρο 5.

Δημοφιλή