Ρωσία: Ανακαλύφθηκε κουφάρι αρκούδας από την Εποχή των Παγετώνων σε άψογη κατάσταση

Το εύρημα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για ολόκληρο τον κόσμο.

Ένα κουφάρι αρκούδας των σπηλαίων από την Εποχή των Παγετώνων σε εξαιρετική κατάσταση ανακάλυψαν κτηνοτρόφοι ταράνδων στο ρωσικό αρχιπέλαγος της Αρκτικής, όπως ανακοίνωσαν ερευνητές την Δευτέρα.

Το εύρημα, που θεωρείται μοναδικό, εντοπίστηκε στα νησιά Lyakhovsky, στον Αρκτικό Ωκεανό. Η ανακάλυψη χρονολογείται πιθανότατα πριν από 39.500 χρόνια.

«Πρόκειται για μια εξέλιξη ζωτικής σημασίας για τον κλάδο μας», τόνισε ένας Ρώσος που εξειδικεύεται στη μελέτη μαμούθ και στα προϊστορικά είδη.

Σε σχετική δήλωση που εξέδωσε το πανεπιστήμιο του, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων πως η ανακάλυψη του λείψανου της αρκούδας περιλαμβάνει μαλακούς ιστούς. «Είναι εξαιρετικά διατηρημένο, με όλα τα εσωτερικά όργανα στη θέση τους, συμπεριλαμβανομένης και της μύτης του», είπε η Λένα Γκριγκόριεβα εκ μέρους του πανεπιστημίου.

«Το εύρημα έχει σημασία για ολόκληρο τον κόσμο», συμπλήρωσε. Ο ερευνητής, Μαξίμ Τσεπράσοβ, δήλωσε από την πλευρά του πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να προσδιοριστεί η ακριβής ηλικία της αρκούδας, η οποία κατά πάσα πιθανότητα έζησε πριν από 22.000-39.500 χρόνια.

Δεκάδες επιστήμονες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επισκεφτούν τον τόπο της ανακάλυψης, ωστόσο δεν τα έχουν καταφέρει ακόμα. Τα τελευταία χρόνια, στην περιοχή έχουν καταγραφεί σημαντικές ανακαλύψεις μαμούθ, ρινόκερων, πουλαριών και μικρών λιονταριών, καθώς το πέρμαφροστ λιώνει συνεχώς στην περιοχή της Σιβηρίας.

(Με πληροφορίες από CNN)

Δημοφιλή