Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου βάζει δύσκολα στον Ερντογάν

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είπε πολλά απέναντι στην θορυβώδη τουρκική ηγεσία και κινήθηκε σχεδόν διακριτικά στο Καστελλόριζο. Όμως, «βρήκε στόχο».
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Καστελλόριζο. 14 Σεπτεμβρίου 2020.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Καστελλόριζο. 14 Σεπτεμβρίου 2020.
Eurokinissi

Καστελλόριζο, 14 Σεπτεμβρίου

Δεν ανέβασε τον τόνο της φωνής της ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Δεν δίστασε να απαντήσει σε ερωτήσεις ξένων δημοσιογράφων για την ένταση με την Τουρκία, σε μία από τις κρισιμότερες συγκυρίες, καλούμενη να αντικρούσει με λογική και επιχειρήματα στην διαστρέβλωση της πραγματικότητας με τις απίθανες ερμηνείες του Ταγίπ Ερντογάν - που όμως συχνά βρίσκουν αδιάβαστους ορισμένους από τους «αμύητους» στα ελληνοτουρκικά συνομιλητές μας στη Δύση.

Η Ελληνίδα Πρόεδρος δεν κουράστηκε να επαναλαμβάνει σε δηλώσεις της στο CNN (τουλάχιστον σε δύο σημεία της συνέντευξής της), στο βρετανικό Channel 4 που την πλησίασε την ώρα που έβγαινε από την εκκλησία στο Καστελλόριζο, αλλά και σε Έλληνες δημοσιογράφους - μπροστά και πίσω από την κάμερα - ότι δεν πήγε στο ακριτικό νησάκι για να προκαλέσει ή για να «προειδοποιήσει» τους γείτονες. «Ήρθα γιατί είναι καθήκον μου απέναντι στους νησιώτες και στην ιστορία του Καστελλόριζου που γιόρταζε την 77η επέτειο από την απελευθέρωσή του», έλεγε σταθερά.

Στιγμιότυπο από την επισημη υποδοχή της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στο Καστελλόριζο. 13 Σεπτεμβρίου 2020
Στιγμιότυπο από την επισημη υποδοχή της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στο Καστελλόριζο. 13 Σεπτεμβρίου 2020
Eurokinissi

Η σημειολογία και οι μικρές λεπτομέρειες μετατρέπονται υπό συγκεκριμένες συνθήκες σε ουσία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος φωνάζει με βροντερή φωνή και με συνθηματολογία που αντλεί από δήθεν «ηρωικά» κεφάλαια της τουρκικής ιστορίας και κάθε τόσο «προειδοποιεί» τους Έλληνες.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου μιλά χαμηλόφωνα και όταν ο Νικ Ρόμπερτσον του CNN επέμεινε ότι η Ελλάδα αναγκάζεται να εξοπλιστεί με γαλλικά Rafale, εκείνη απάντησε ότι «εφόσον επιθυμούμε την ειρήνη οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο, από την στιγμή που ορισμένοι μας απειλούν».

Ο Ερντογάν είναι ένας ανατολίτης ηγέτης - πολιτικάντης παλαιάς κοπής, που δεν απαντά ποτέ στα αγγλικά σε δημοσιογράφους, θεωρεί την γυναίκα κατώτερη ύπαρξη (και το δείχνει) ενώ περιφρονεί κάθε έννοια δημοκρατικής ευαισθησίας ή ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είναι μία γυναίκα που διάβασε πολύ και καταξιώθηκε επαγγελματικά, χωρίς να ασχοληθεί με την πολιτική μέχρι την ώρα που ολοκλήρωσε μία λαμπρή σταδιοδρομία και της πρότειναν να εκλεγεί Πρόεδρος. Απάντησε - εκτός πρωτοκόλλου - στα αγγλικά στους δημοσιογράφους που την αναζήτησαν και δείχνει σταθερά προσήλωση και σεβασμό στις έννοιες του Δικαίου, του ανθρωπισμού, της δημοκρατίας. Οι απόψεις που έχει εκφράσει για την ισότητα των φύλων, την κοινότητα LGBTQ και για το μεταναστευτικό «μιλούν» καθαρά.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την άφιξή της στο Καστελλόριζο, στις 13 Σεπτεμβρίου 2020. (Thodoris Manolopoulos/Presidencia de Grecia, via AP)
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την άφιξή της στο Καστελλόριζο, στις 13 Σεπτεμβρίου 2020. (Thodoris Manolopoulos/Presidencia de Grecia, via AP)
ASSOCIATED PRESS

Η τουρκική ηγεσία, στις τρέχουσες συνθήκες, δεν είχε υπολογίσει ότι υπάρχει ένας τόσο αθόρυβος αλλά δύσκολος αντίπαλος απέναντί της. Αιφνιδιάστηκε. Ξαφνικά, μέσα σε 48 ώρες, τα τουρκικά ΜΜΕ ανακάλυψαν ότι η επίσκεψη που έκανε η Ελληνίδα Πρόεδρος στο Καστελλόριζο ήταν «πρόκληση» και η φωτογραφία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου μπήκε στα πρωτοσέλιδα στις περισσότερες εφημερίδες.

Προφανώς η επίσκεψη «βρήκε στόχο» και κρίνεται ως επιτυχημένη, έστω και αν η αναδίπλωση της Άγκυρας που απέσυρε το Ορούτς Ρέις από την Ανατολική Μεσόγειο πίσω στην Αττάλεια, αποδειχθεί τακτικισμός μέχρι το επόμενο πυροτέχνημα...

Και κάτι ακόμα:

Η Πρόεδρος δεν ξέχασε ούτε μία φορά να φορέσει τη μάσκα στο πρόσωπό της, μπαίνοντας σε κλειστούς χώρους, όμως η ιδιοκτήτρια του παραδοσιακού καφενείου-εστιατορίου στην κεντρική πλατεία (όπου κάθισε δύο φορές η Κατερίνα Σακελλαροπούλου) μου είπε την επόμενη ημέρα: «Η Πρόεδρος είναι απλή, μιλά με όλους όταν την πλησιάσουν και δεν έχει ύφος πολιτικού».

Υποθέτω ότι αυτή η γλώσσα και αυτό το ύφος αρέσουν στους περισσότερους και κυρίως στους ανθρώπους της διπλανής πόρτας.