Ρωσία: «Μεγακαταιγίδα» πλήττει τη νότια Ρωσία και την Κριμαία (Βίντεο)

Η «καταιγίδα του αιώνα» αφήνει 500.000 ανθρώπους χωρίς ρεύμα στην Κριμαία. «Κατεπείγουσα» εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ζητά η Ουκρανία.
Φωτογραφία αρχείου (Οδυσσός, Ουκρανία 18/11/2023)
Φωτογραφία αρχείου (Οδυσσός, Ουκρανία 18/11/2023)
SOPA Images via Getty Images

Η «καταιγίδα του αιώνα» πλήττει τη νότια Ρωσία και την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, με ισχυρούς ανέμους, γιγάντια κύματα που πλημμυρίζουν μέχρι και αυτοκινητοδρόμους και μεγάλες διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Η κακοκαιρία, την οποία τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχουν αποκαλέσει «καταιγίδα του αιώνα» και «μεγακαταιγίδα», άρχισε να μαίνεται την Κυριακή, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης.

Στην περιφέρεια του Κρασνοντάρ, στην οποία βρίσκονται οι λουτροπόλεις Σότσι και Ανάπα, τις οποίες προτιμούν για τις διακοπές τους πολλοί Ρώσοι, εκατοντάδες δένδρα καθώς και πολυάριθμες μεταλλικές κατασκευές στις παραλίες παρασύρθηκαν από τον άνεμο στη διάρκεια της περασμένης νύχτας προκαλώντας τραυματισμούς, ανακοίνωσε η τοπική διεύθυνση του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων.

Στο Σότσι, η κακοκαιρία προκάλεσε προβλήματα στην κυκλοφορία των σιδηροδρόμων εξαιτίας πτώσεων δένδρων στις σιδηρογραμμές.

Στο Νοβοροσιίσκ, επίσης στην περιφέρεια του Κρασνοντάρ, η Κοινοπραξία του Πετρελαιαγωγου της Κασπίας ανακοίνωσε πως ανέστειλε τη φόρτωση πετρελαίου και πως έστειλε τα πετρελαιοφόρα της σε καταφύγια εξαιτίας «εξαιρετικά δυσμενών μετεωρολογικών συνθηκών»: ριπές ανέμου ταχύτητας μέχρι και 24 μέτρων το δευτερόλεπτο και κύματα που φθάνουν σε ύψος τα 8 μέτρα.

Στην Κριμαία, η Μαύρη Θάλασσα πλημμύρισε αυτοκινητοδρόμους, με τη ρωσική τηλεόραση να μεταδίδει εικόνες κυμάτων να σπάνε πάνω σε αυτοκίνητα που προσπαθούν να κινηθούν μέσα στο νερό.

Η καταιγίδα αυτή έχει προκαλέσει διακοπές της ηλεκτροδότησης με αποτέλεσμα περίπου 500.000 άνθρωποι να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό στην Κριμαία, σύμφωνα με ένα σύμβουλο του Ακσιόνοφ, τον Όλεγκ Κριούτσκοφ, τον οποίο επικαλούνται ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Στη Σεβαστούπολη, περισσότερα από 500 θαλάσσια ζώα έχασαν τη ζωή τους όταν πλημμύρισε το τοπικό Ενυδρείο λόγω της καταιγίδας, έγραψε στο Telegram ο κυβερνήτης της πόλης Μιχαήλ Ραζβοζάγεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μετεωρολογικές προγνώσεις δεν είναι καθόλου καθησυχαστικές αυτή τη στιγμή, καθώς σήμερα στην Κριμαία αναμένονται βροχή, χιόνι και ριπές ανέμου ταχύτητας μέχρι και 30 μέτρων το δευτερόλεπτο.

2.000 κοινότητες χωρίς ρεύμα στην Ουκρανία

Περισσότερες από 2.000 κοινότητες έχουν μείνει χωρίς ρεύμα λόγω της χιονοθύελλας που σάρωσε την Ουκρανία, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ενώ το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας δέχεται ήδη πίεση από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

«Συνολικά 2.019 κοινότητες σε 16 περιοχές είναι χωρίς ρεύμα», ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Το Κίεβο φοβάται νέα μαζικά ρωσικά πλήγματα εναντίον υποδομών τον χειμώνα, όπως το 2022, όταν οι επιθέσεις των δυνάμεων της Μόσχας βύθισαν εκατομμύρια ανθρώπους στο κρύο και στο σκοτάδι.

«Σε μεγάλο μέρος της επικράτειας της χώρας μας έχουμε εξαιρετικά δύσκολες μετεωρολογικές συνθήκες», συνόψισε ο κ. Ζελένσκι στο βραδινό διάγγελμά του.

«Κατεπείγουσα» εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από γειτονικές χώρες

Από την Πέμπτη, η ουκρανική δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού Ukrenergo έκανε λόγο για «δύσκολη» κατάσταση στο δίκτυο, εξαιτίας της αύξησης της κατανάλωσης λόγω της πτώσης των θερμοκρασιών.

Χρειάστηκε την Τετάρτη να ζητήσει «κατεπείγουσα» βοήθεια εισάγοντας ηλεκτρική ενέργεια από τρεις γειτονικές χώρες μέλη της ΕΕ (Ρουμανία, Σλοβακία, Πολωνία).

Το Σάββατο η ουκρανική πρωτεύουσα έγινε στόχος αυτής που οι αρχές περιέγραψαν ως τη μεγαλύτερη επίθεση με ρωσικά drones από το ξέσπασμα του πολέμου. Τα πλήγματα έκοψαν προσωρινά το ρεύμα σε δεκάδες ακίνητα.

Η συγκεκριμένη επιδρομή ενδέχεται να αποτελούσε πρελούδιο νέας ρωσικής εκστρατείας μαζικών βομβαρδισμών.

Στις αρχές Οκτωβρίου ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι προέβλεψε πως η Ρωσία θα προσπαθήσει φέτος να «καταστρέψει» το δίκτυο διανομής ηλεκτρισμού της χώρας του. Για να αντιμετωπίσει την απειλή, το Κίεβο ζητεί περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας από τους δυτικούς συμμάχους του.

(Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΕΡΤ)

Δημοφιλή