Σάλος με ναζιστικό σύμβολο σε παπούτσια της Nike - Τα αποσύρει άρον-άρον η εταιρεία

Τι συμβολίζει η σημαία «Betsy Ross» που χρησιμοποίηθηκε σε επετειακό ζευγάρι αθλητικών υποδημάτων ειδικά για την 4η Ιουλίου.
NIKE

Ο κολοσσός των αθλητικών ειδών Nike αναγκάζεται να αποσύρει εσπευσμένα από την αγορά αθλητικά παπούτσια που έχουν στο πίσω μέρος τους μια πρώιμη έκδοση της σημαίας των ΗΠΑ, μετά από καταγγελία του πρώην αστέρα του αμερικανικού φούτμπολ.

Η σημαία «Betsy Ross» - όπως είναι γνωστή, έχοντας πάρει το όνομά της από τη γυναίκα που την δημιούργησε, χρησιμοποιήθηκε στο παρελεθόν από το αμερικανικό ναζιστικό κόμμα ως σύμβολο.

NBC NewsWire via Getty Images

Ο παλαίμαχος αθλητής, Κόλιν Κάπερνικ, είχε πρωτοστατήσει σε μια εκστρατεία διαμαρτυρίας κατά της αστυνομικής βία εναντίον των Αφροαμερικανών, γονατίζοντας στο γήπεδο κατά τη διάρκεια των αγώνων φούτμπολ της ομάδας του.

Στη συνέχεια ηγήθηκε μιας μεγάλης διαφημιστικής καμπάνιας για τη Nike.

Michael Zagaris via Getty Images

Η Nike, ωστόσο, αποσύρει τα παπούτσια Air Max 1 Quick Strike 4ης Ιουλίου, που προορίζονταν για τον εορτασμό της Ημέρας Ανεξαρτησίας των Η.Π.Α., αφού ο Κάπερνικ είπε ότι η εταιρεία δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει αυτό το σύμβολο.

Η σημαία Betsy Ross, με έναν κύκλο δεκατριών αστεριών, δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης και αργότερα υιοθετήθηκε για χρήση από το αμερικανικό Ναζιστικό κόμμα.

Μέχρι στιγμής, η Nike δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Η είδηση της απόσυρσης των συγκεκριμένων παπουστιών προκάλεσαν την οργή ορισμένων χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτυώσης, με ορισμένους συντηρητικούς να διαμαρτύρονται ότι ο Κάπερνικ είναι «μη Αμερικανός».

Αλλοι συντηρητικοί χρήστες του Twitter ζήτησαν να ξεκινήσει μποϊκοτάζ των προϊόντων της Nike εξαιτίας αυτής της κίνησης.

Ωστόσο, ορισμένοι επεσήμαναν ότι η σημαία είχε χρησιμοποιηθεί από λευκούς εθνικιστές.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή