Η επιμονή Σαμαρά και ο σκεπτικισμός Βενιζέλου διχάζουν τη συγκυβέρνηση

Η επιμονή Σαμαρά και ο σκεπτικισμός Βενιζέλου διχάζουν τη συγκυβέρνηση
Sooc

Η πρώτη ψηφοφορία της 17ης Δεκεμβρίου για την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, μάλλον τραυμάτισε τη συγκυβέρνηση.

Σε πρώτη ανάλυση ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανεβαίνει στο αεροπλάνο για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να παραβρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής, χωρίς να μπορεί να αισθάνεται αισιόδοξος, ότι η πρόταση του να στηρίξει τον Σταύρο Δήμα, μπορεί να στηριχθεί από 180 βουλευτές, καθώς λείπουν οι 20.

Την ίδια στιγμή αισθάνεται πλέον για πρώτη φορά, ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μην τον ακολουθήσει ως το τέλος και συγκεκριμένα μέχρι την τρίτη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου, ζητώντας εσωκομματικά να αναληφθούν διπλωματικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να υπάρξει εθνική συναίνεση, ακόμη και αν αυτό προϋποθέτει να οριστεί και ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών εντός του 2015.

Παράλληλα, ακούει και «εντός των τειχών», φωνές, που του ζητούν να επιδιώξει τη συναίνεση ακόμα και αν χρειαστεί να ορίσει ημερομηνία εκλογών άμεσα. Ενδεικτική είναι η δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη, αμέσως μετά την πρώτη ψηφοφορία, η οποία κάλεσε τον πρωθυπουργό και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να αναλάβουν πολιτικές πρωτοβουλίες.

Αυτά τα σενάρια ενισχύθηκαν όταν ο κ. Βενιζέλος μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο και συγκεκριμένα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε:

«Περιμένω μέχρι τον τρίτο γύρο την ανταπόκριση κομμάτων και βουλευτών σε μία προσέγγιση που συνδέει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τη διαπραγμάτευση και είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε όλα, ας δούμε την ανταπόκριση. Θέλουμε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας , οι εκλογές είναι βλαπτικές αλλά δεν τις φοβόμαστε και προεκλογικά και μετεκλογικά θα λειτουργήσουμε ως δύναμη σταθερότητας για αυτό έχει σημασία η ενότητα του χώρου».

Άλλωστε αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος δεν έκανε δήλωση μετά το πέρας της 1ης ψηφοφορίας και οι πληροφορίες θέλουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να του ζήτησαν ακόμα και τώρα να αλλάξει πολιτική και να μη στηρίξει στην τρίτη ψηφοφορία τον προερχόμενο από την κεντροδεξία, Σταύρο Δήμα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά βουλευτής : «Εμείς έστω και με κεντροδεξιό υποψήφιο καταφέραμε 5 ανεξάρτητους από τον κεντροαριστερό χώρο να ψηφίσουν , η Ν.Δ δεν κατάφερε ούτε ένα κεντροδεξιό ανεξάρτητο βουλευτή να ψηφίσει.»

Πολλοί βουλευτές πλέον μιλάνε ανοικτά και ζητούν από το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει την πρόταση που κατέθεσαν 8 βουλευτές (5 ανεξάρτητοι και 3 της ΔΗΜΑΡ), για συναινετική εκλογή προέδρου και ορισμό ημερομηνίας διεξαγωγής εκλογών εντός του 2015, πετώντας ουσιαστικά το «μπαλάκι», σε Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ, που θα πρέπει να τοποθετηθούν,

Στην αντίπερα όχθη το Μαξίμου , θεωρεί πισωγύρισμα την όποια συζήτηση για αλλαγή στην υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα κατά την τρίτη ψηφοφορία, καθώς όπως λένε χαρακτηριστικά συνομιλητές του πρωθυπουργού: «Δεν μπορούμε να παίζουμε με τους θεσμούς». Μάλιστα διαψεύδονται κατηγορηματικά τα σενάρια και το δημοσίευμα γαλλικού τύπου ότι στην τρίη ψηφοφορία θα προταθεί η Μαρία Δαμανάκη προκειμένου να διευκολυνθούν στελέχη της κεντροαριστέρας αλλά και της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσουν.

Μάλιστα θεωρούν ότι στην επόμενη ψηφοφορία η συγκομιδή ψήφων θα είναι μεγαλύτερη καθώς βουλευτές, όπως οι κ.κ Μελάς , Κασαπίδης, Πολύδωρας και Οικονόμου θα ψηφίσουν, ενώ ευελπιστούν ότι θα προσεταιρισθούν και άλλοι ανεξάρτητοι ώστε να αλλάξουν τα δεδομένα και τη δυναμική για την τρίτη και κρίσιμη ψηφοφορία.

Πλέον, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες έχοντας ως βασική επιδίωξη να λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα στηριχθεί η ελληνική οικονομία, για να μπορέσει να διαχειριστεί εσωτερικά την πολιτική αστάθεια.

Τη ίδια στιγμή όμως στις Βρυξέλλες, μετά το τέλος της πρώτης ψηφοφορίας, δηλώνουν ότι θα σταματήσουν να παρεμβαίνουν στα της ελληνικής πολιτικής.

Σε αποκλειστική δήλωσή στo EurActiv.gr στο Στρασβούργο ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γιούρκι Κατάινεν δήλωσε : «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να σεβαστεί τη δημοκρατία και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση στην Ελλάδα».

Δημοφιλή