ΔΙΕΘΝΕΣ
03/07/2020 10:03 EEST | Updated 03/07/2020 21:34 EEST

Ξεπέρασαν τα 11 εκατ. τα κρούσματα κορονονοϊού παγκοσμίως - Και νέο ρεκόρ στις ΗΠΑ

Στις αρχές της επιδημίας είχαμε 1εκατ. κρούσματα σε 14 μέρες. Τώρα αρκούν μόλις επτά.

ASSOCIATED PRESS
Ανοίγοντας συνεχώς νέους τάφους στο Μεξικό. 

Τα κρούσματα κορονοϊού ξεπέρασαν τα 11 εκατ. παγκοσμίως την Παρασκευή, μόλις έξι μήνες περίπου μετά την εμφάνιση των πρώτων φορέων στη Κίνα. Και φυσικά ο αριθμός αυτός αφορά μόνο τα επιβεβαιωμένα περιστατικά. 

Αυτό δε που είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι πως για να φτάσουμε από τα 10 εκατ. κρούσματα στα 11εκατ. (εντός των προσεχών ωρών) χρειάστηκαν μόλις 7 ημέρες. Δηλαδή καταγράφηκαν 1εκατ. κρούσματα σε μια μόλις εβδομάδα. Το δεδομένο αυτό, όπως και των προηγούμενων εβδομάδων επιβεβαιώνει τις αναφορές για επιτάχυνση της εξάπλωσης του ιού αφού π.χ. για να πάμε από τα 5 στα 6 εκατ. κρούσματα και μετά στα 7εκατ.  χρειάστηκαν 10 ημέρες ενώ το προηγούμενο διάστημα είχαμε μια αύξηση κατά 1εκατ κάθε 12 ή 14 ημέρες. Ουσιαστικά από την έναρξη της πανδημίας μέχρι τώρα, η ταχύτητα εξάπλωσης έχει πρακτικά διπλασιαστεί (1εκατ. ανά 7 ημέρες αντί ανά 14 στην πρώτη φάση).  

Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί 10.990.250 κρούσματα, οι νεκροί ανέρχονται σε 524.176 ενώ 6.149.888 ασθενείς έχουν αναρρώσει. Ωστόσο 57.869 παραμένουν σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.  

Οι χώρες που παρουσιάζουν τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων από όταν ξεκίνησε η επιδημία είναι οι : ΗΠΑ, Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Ισπανία, Περού, Χιλή, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία και Μεξικό. Ωστόσο, καθώς άλλες χώρες βρίσκονται σε φάση κορύφωσης δεν είναι στη λίστα με τις χώρες που παρουσιάζουν πλέον τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων.

Σε καραντίνα 15 ημερών στη Βρετανία όσοι ταξιδεύουν στη χώρα από Ελλάδα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κορονοϊού το Βελιγράδι - Σε καραντίνα τη θέλει ο Βούτσιτς

″Τέρμα το φιλί” - Ανοιξε η συνοικία με τα κόκκινα φανάρια στο Άμστερνταμ αλλά με νέους κανόνες

Stephen Lam / Reuters
Υποδοχή ταξιδιωτών στο αεροδρόμιο του Όκλαντ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ

 

Οι 10 χώρες με τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων

ΗΠΑ - 131.485 νεκροί, 2.837.189 κρούσματα

Καλπάζει η πανδημία στις ΗΠΑ που το τελευταίο 24ωρο κατέγραψαν ρεκόρ νέων κρουσμάτων αναφέροντας ακόμη 57.236 αν και ευτυχώς προς το παρόν ο αριθμός των θανάτων σε ημερήσια βάση έχει μειωθεί ενώ η τελευταία ανακοίνωση ήταν για 687 νεκρούς. 

  • Φλόριντα, Καλιφόρνια, Τέξας, Τζόρτζια, Αριζόνα είναι οι Πολιτείες που καταγράφουν πλέον τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων με την πρώτη μάλιστα να αναλογεί σχεδόν το 1/5 των συνολικών κρουσμάτων που αναφέρθηκαν σε εθνικό επίπεδο το τελευταίο 24ωρο. Συγκεκριμένα κατέγραψε τον ρεκόρ με περισσότερους από 10.000 ασθενείς ενώ ήδη αριθμεί περί τους 170.000 και περισσότερους από 3.600 νεκρούς. 

  • Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης ΝτεΣάντις, ο οποίος καθυστέρησε να επιβάλει μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών στην Φλόριντα όταν η επιδημία εξαπλωνόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάρτιο, απέδωσε τους αριθμούς αυτούς σε μια ”αυστηρή” εκστρατεία διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ.”Δεν θα επιστρέψουμε να κλείσουν” τα καταστήματα, προειδοποίησε ωστόσο την Τετάρτη. ”Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι που πηγαίνουν στα καταστήματα είναι αυτοί που προκαλούν” αυτές τις νέες μολύνσεις, πρόσθεσε. Η Φλόριντα αντιμετωπίζει έκρηξη της νόσου μεταξύ των νέων οι οποίοι, λόγω της χαλάρωσης των μέτρων που έγινε από τις αρχές Ιουνίου, που σήμανε και την μαζική ”έξοδο” σε παραλίες και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.  Απέναντι σε αυτά τα ανησυχητικά στοιχεία, ο ΝτεΣάντις ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την κατανάλωση αλκοόλ μέσα στα μπαρ. ”Όταν βλέπετε τους νέους, νομίζω ότι είναι κυρίως οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις” που επιτείνουν την επιδημία του κορονοϊού, εξήγησε.

  • Στο δε Τέξας Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης, ο Γκρεγκ Άμποτ, ανακοίνωσε ότι καθιστά υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους. «Μπορούμε να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις ανοιχτές και να αναπτύξουμε την οικονομία μας, έτσι ώστε οι Τεξανοί να μπορούν να συνεχίσουν να βιοπορίζονται, αλλά αυτό απαιτεί από τον καθένα μας να αναλάβει το ρόλο του για την προστασία του άλλου, που σημαίνει κάλυψη των προσώπων μας στους δημόσιους χώρους», ανέφερε ο Άμποτ. Επίσης το διάταγμα αυτό, που εκδόθηκε δίνει στους τοπικούς αξιωματούχους την εξουσία να απαγορεύουν συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης τα μπαρ στην πολιτεία κλείνουν το μεσημέρι και τα εστιατόρια να περιορίζουν τους καθήμενους στις αίθουσές τους στο 50% της χωρητικότητάς τους.

ΗΠΑ: Ασθενείς κάνουν πάρτι κορονοϊού με αποζημίωση για όποιον νοσήσει

ASSOCIATED PRESS
"Γενοκτονία. 60.000 θάνατοι. Μπολσονάρο φύγε". (Βραζιλία) 

Βραζιλία - 61.990 νεκροί, 1.501.353 κρούσματα

Η χώρα, αν και έχει τα 2/3 περίπου του πληθυσμού των ΗΠΑ- και διενεργεί πολύ λιγότερα διαγωνιστικά τεστ-είναι πολύ κοντά στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων που αναφέρουν συνολικά οι αμερικανικές πολιτείες. Το τελευταίο 24ωρο ανέφερε 47.984 ενώ ο αριθμός των θανάτων ήταν για μια ακόμη φορά πολύ υψηλότερος, φθάνοντας τους 1.277. 

H πανδημία θα οδηγήσει στο κλείσιμο 2,7 εκατομμυρίων επιχειρήσεων στη Λατινική Αμερική

Ινδία - 18.225 νεκροί, 627,168 κρούσματα 

Και νέο θλιβερό ρεκόρ κρουσμάτων αφού σε μια ημέρα προστέθηκαν 21.948. Καθώς όμως ο αριθμός των φορέων του ιού ακολουθεί ανοδική τάση, ο αριθμός των θανάτων συνεχίζει να παραμένει σταθερός και ανακοινώθηκαν ακόμη 377. Η αύξηση τους θανάτους βέβαια θα ακολουθήσει όσο αυξάνει ο αριθμός των νέων κρουσμάτων. 

Νότιος Αφρική - 2.844 νεκροί, 168.061 κρούσματα

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων και στη Νότιο Αφρική με ακόμη 8.728  ενώ οι νεκροί ανήλθαν σε 95 παρουσιάζοντας μια σχετικά σταθερή εικόνα. 

Ρωσία - 9.683 νεκροί, 661.165 κρούσματα

Συνεχίζεται η πολύ αργή αλλά σταθερή τάση μείωσης των νέων κρουσμάτων και την Τετάρτη αναφέρθηκαν 6.760. Επίσης καταγράφηκε μείωση των θανάτων σε 147.

Hindustan Times via Getty Images
Περιμένοντας να εξεταστούν για κορονοϊο. Νέο Δελχί, Ινδία 

 

 

Μεξικό - 29.189 νεκροί, 238.511 κρούσματα

Πολύ υψηλός και πάλι, για τα μέχρι τώρα δεδομένα στη χώρα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και θανάτων που το τελευταίο 24ωρο ανήλθαν σε 6.741 και 679.   

Πακιστάν - 136 θάνατοι, 4.163 κρούσματα

Τρίτο 24ωρο αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων στη χώρα καθώς ανήλθαν σε 4.087 ενώ ο αριθμός των νεκρών καταγράφει αντίστοιχα μείωση για τρίτη συνεχόμενη ημέρα καθώς έφτασαν τους 78. 

Κολομβία - 3.641 νεκροί, 106.110 κρούσματα

Ρεκόρ θανάτων στη χώρα το τελευταίο 24ωρο με 171 νεκρούς ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανήλθε σε 4.101 και είναι ο τρίτος υψηλότερος που έχει καταγραφεί από όταν άρχισε να εξαπλώνεται ο κορονοϊός με μεγαλύτερη ταχύτητα. 

Μπαγκλαντές - 1.926 νεκροί, 153.277 κρούσματα

Ρεκόρ κρουσμάτων και στο Μπαγκλαντές που καθημερινά παρουσιάζει όλο και μεγαλύτερο αριθμό νέων φορέων του ιού. Το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν ακόμη 4.019 αλλά ο αριθμός των νεκρών μειώθηκε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα σε 38. 

Περού - 10.045 νεκροί, 292.004 κρούσματα

Αυξημένος και πάλι ο αριθμός των κρουσμάτων που έφτασαν τα 3.527 ενώ ο αριθμός των θανάτων σε ημερήσια βάση δεν υποχωρεί εδώ και ένα μήνα και το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν ακόμη 185. 

ERNESTO BENAVIDES via Getty Images
Φροντίδα ασθενή με κορονοϊό σε νοσοκομείο στη Λίμα του Περού. 

 

Τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο

Βόρεια Κορά: Ο  Κιμ Γιόνγκ Ουν δήλωσε σε συνάντηση του πολιτικού γραφείου του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, πως η χώρα του κατάφερε να σταματήσει την εισχώρηση του κορονοϊού στην επικράτειά της. «Αποτρέψαμε πλήρως την εισβολή του κακοήθους ιού και διατηρήσαμε μια σταθερή κατάσταση κατά της επιδημίας παρά την παγκόσμια υγειονομική κρίση, που αποτελεί μια λαμπρή επιτυχία για εμάς», δήλωσε ο Κιμ Γιόνγκ Ουν σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA. Προειδοποίησε ωστόσο ενάντια στον εφησυχασμό και την χαλάρωση στην προσπάθεια κατά της επιδημίας και προέτρεψε τους Βορειοκορεάτες να παραμείνουν σε «μέγιστη επιφυλακή», ανέφερε το βορειοκορεατικό πρακτορείο. Η Βόρεια Κορέα άνοιξε εκ νέου τα σχολεία, αλλά διατήρησε την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων και κατέστησε υποχρεωτική τη χρήση μάσκας τόνισε την Τετάρτη αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Παρόλο που η απομονωμένη χώρα δεν έχει επιβεβαιώσει κανένα κρούσμα Covid-19, το υπουργείο δημόσιας υγείας της χώρας ανέφερε ότι και οι 922 άνθρωποι που έχουν εξετασθεί μέχρι στιγμής διαγνώστηκαν αρνητικοί στον ιό. Εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως χειριστές φορτίων σε λιμάνια και χερσαία σύνορα, μπαίνουν συχνά σε καραντίνα για παρακολούθηση.

Δεύτερο lockdown στο Καζακστάν - Μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων

Ηνωμένο Βασίλειο: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα άρει από τις 10 Ιουλίου την υποχρεωτική καραντίνα για ταξιδιώτες που φτάνουν στην Αγγλία από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία. Ο πλήρης κατάλογος των χωρών που αφορά η απόφαση θα ανακοινωθεί αργότερα σήμερα Παρασκευή. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, οι ταξιδιώτες πρέπει να θέτουν τους εαυτούς τους σε απομόνωση για 14 ημέρες κατά την είσοδό τους στη χώρα, μέτρο που ορισμένες αεροπορικές εταιρείες και η ταξιδιωτική βιομηχανία τονίζουν ότι θα στοιχίσει σε χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα προκαλέσει περαιτέρω ζημιά στην οικονομία. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι αναμένει ότι οι χώρες που θα περιλαμβάνεται στη εν λόγω λίστα άρσης καραντίνας για την Αγγλία να ανταποδώσουν χαλαρώνοντας τους δικούς τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κορονοϊού το Βελιγράδι - Σε καραντίνα τη θέλει ο Βούτσιτς