ΔΙΕΘΝΕΣ
22/07/2021 17:55 EEST

Σχεδόν 2.000 κρούσματα στο Τόκιο μία μέρα πριν την έναρξη των Αγώνων

Ρεκόρ εξαμήνου των κρουσμάτων στην ιαπωνική πρωτεύουσα παραμονές της τελετής έναρξης των αγώνων του Τόκιο.

via Associated Press
O γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς και ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα στο ανάκτορο Ακασάκα (22 Ιουλίου 2021 Kazuhiro Nogi/Pool Photo via AP)

Μία μόλις μέρα πριν την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, σημειώθηκε ρεκόρ εξαμήνου στα κρούσματα κορονοϊού στο Τόκιο, αυξάνοντας τους φόβους για επιδείνωση της πανδημίας κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Την Πέμπτη (22/7) καταγράφηκαν στην ιαπωνική πρωτεύουσα 1.979 κρούσματα, αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος από τα 2.044 που είχαν καταγραφεί στις 15 Ιανουαρίου.

Μολονότι ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσιχίντε Σούγκα έχει βάλει το Τόκιο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από τις 12 Ιουλίου, τα κρούσματα συνεχίζονται να αυξάνονται καθημερινά με ταχυτάτους ρυθμούς.

Τα έκτακτα μέτρα, που κυρίως περιλαμβάνουν απαγόρευση στην πώληση αλκοολούχων ποτών και περιορισμό στην ώρα λειτουργίας των εστιατορίων θα διαρκέσουν ως τις 22 Αυγούστου, δηλαδή δύο εβδομάδες μετά την λήξη των Αγώνων.

Η Ιαπωνία έχει αναφέρει συνολικά 853.000 κρούσματα covid-19 και 15.100 θανάτους από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.

Υπενθυμίζεται πως εξαιτίας της πανδημίας, οι Αγώνες γίνονται με καθυστέρηση ενός έτους ενώ απαγορεύεται η παρουσία θεατών από όλα τα γήπεδα και στάδια εντός του Τόκιο.

Η κυβέρνηση του Σούγκα έχει δεχτεί έντονη κριτική καθότι αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως θέτει σαν προτεραιότητα τους Αγώνες εις βάρος της δημόσιας υγείας. Μάλιστα, τα ποσοστά του Ιάπωνα πρωθυπουργό έχουν σημειώσει πτώση της τάξεως του 30% σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με τους λοιμωξιόλογους τα κρούσματα στο Τόκιο αναμένονται να συνεχίσουν να αυξάνονται τις ερχόμενες εβδομάδες ενώ μόλις το 23% του πληθυσμού της Ιαπωνίας έχει μέχρι στιγμής εμβολιαστεί πλήρως.

Πηγή: Associated Press