ΔΙΕΘΝΕΣ
23/01/2018 14:30 EET

Σε ετοιμότητα οι ισπανικές αρχές για τη σύλληψη του Πουζντεμόν αν επιστρέψει στη χώρα

Scanpix Denmark / Reuters

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας έδωσε τη διαβεβαίωση ότι οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής σε ολόκληρη τη χώρα για να εμποδίσουν τον αυτονομιστή Καταλανό πρώην πρόεδρο Κάρλες Πουτζντεμόν να επιστρέψει ινκόγκνιτο «με ελικόπτερο, ανεμόπτερο, πλοίο...ή σε πορτμπαγκάζ αυτοκινήτου».

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν, αυτοεξόριστος στο Βέλγιο από τα τέλη του Οκτωβρίου, διεκδικεί και πάλι την προεδρία της Καταλονίας, αλλά κινδυνεύει να συλληφθεί και να τεθεί υπό κράτησιν κατηγορούμενος για «εξέγερση, στάση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος», εάν πατήσει το πόδι του στην Ισπανία.

Όταν ερωτήθηκε για την πιθανότητα να περάσει ινκόγκνιτο τα σύνορα για να ανακηρυχθεί πρόεδρος από το καταλανικό κοινοβούλιο, ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών απάντησε στην δημόσια ισπανική τηλεόραση TVE: «Εργαζόμαστε ώστε αυτό να μην καταστεί δυνατόν, στα σύνορα και μέσα από τα σύνορα, παντού».

«Θα το κάνουμε αδύνατον να μπει στο κοινοβούλιο, ούτε σε πορτμπαγκάζ αυτοκινήτου», δήλωσε ο Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο , ομολογώντας ότι είναι «πολύ ανήσυχος, διότι δεν ξέρεις ποτέ τι να περιμένεις από έναν άνθρωπο με τέτοια συμπεριφορά».

Μαζί με τους ειδικούς της Εθνοφυλακής και της Αστυνομίας, «θα εργασθούμε εντατικά - πρωί, μεσημέρι και βράδυ - για να μην μπορέσει να μπει κρυφά», πρόσθεσε.

Ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «τα σύνορα που πρέπει να καλυφθούν είναι πολύ εκτεταμένα», με περάσματα σε αυτοκινητοδρόμους, σε επαρχιακούς δρόμους ... μπορεί κανείς να τα περάσει «με ελικόπτερο, ανεμόπτερο, πλοίο» κλπ...

Κατηγορώντας τον Κάρλες Πουτζντεμόν ότι έχει «στήσει τσίρκο από το εξωτερικό», διαβεβαίωσε οτι «το ξίφος της δικαιοσύνης θα πέσει και επάνω του», σε μία αναφορά στους τρεις καταλανούς αυτονομιστές βουλευτές που είναι προφυλακισμένοι.

«Βρίσκεται σε κατάσταση ανταρσίας, διαφεύγει της ισπανικής δικαιοσύνης και δεν μπορεί να είναι αυτός που θα καθορίσει την εξέλιξη των γεγονότων», δήλωσε ο υπουργός, τη στιγμή που ολόκληρη η χώρα περιμένει να μάθει εάν ο Πουτζντεμόν θέλει πραγματικά να ανακηρυχθεί πρόεδρος και με ποιον τρόπο.

«Η επιστροφή μου θα είναι προς όφελος της δημοκρατίας»

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν, από πλευράς του, δήλωσε ότι μία «τεράστια πλειοψηφία» του καταλανικού κοινοβουλίου υποστηρίζει την υποψηφιότητά του για την προεδρία και ότι η επιστροφή του στη Βαρκελώνη θα είναι προς όφελος της ισπανικής δημοκρατίας.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν θα επιστρέψει, απάντησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κοπεγχάγη: «Η επιστροφή μου στη Βαρκελώνη θα είναι μόνο καλή είδηση για τον καταλανικό λαό που υποστηρίζει την υπόθεσή μας, αλλά επίσης για τον ισπανικό λαό και την ισπανική δημοκρατία».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)