Σε ποιές χώρες οι συνταξιούχοι κινδυνεύουν να γίνουν φτωχότεροι

Αναλυτικά η λίστα
Hero Images via Getty Images

Τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat αναφορικά με τη συνταξιοδότηση στην Ευρώπη αποδεικνύουν πως κάποιοι πολίτες που ζουν στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν εντονότερα τον κίνδυνο φτώχειας μετά τη συνταξιοδότηση σε σχέση με άλλους.

Σύμφωνα με την ανάλυση που δημοσιεύει το statista, το 14,2 των συνταξιούχων της Ευρώπης βίωσαν μια χρονιά με μεγάλη ανασφάλεια, ενώ το 2016 το ποσοστό άγγιξε το 13,8%. Το 2013 το ποσοστό αυτό βρίσκονταν στο 12,6%, κάτι που οφείλεται προφανώς στην οικονομική κρίση και το πλήγμα που προκάλεσε σε πολλές χώρες της ηπείρου.

Πρώτη στη λίστα που δημοσιεύεται είναι η Εσθονία στην οποία το ποσοστό των «συνταξιούχων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτωχοποίησης» ανέρχεται στο 46,1%. Ακόμα και στη Γερμανία και τη Βρετανία, τις δύο αυτές ισχυρές οικονομίες, οι συνταξιούχοι είναι αγχωμένοι παραπάνω από το μέσο όρο των υπόλοιπων πολιτών της Ευρώπης.

Να σημειωθεί στο σημείο αυτό πως ιδιαίτερη εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός πως στην εν λόγω λίστα δεν βλέπουμε πουθενά την Ελλάδα, όπου οι συνταξιούχοι αποτελούν μία από τις κοινωνικές ομάδες που έχουν υποστεί τα μεγαλύτερα πλήγματα κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Αναλυτικά η λίστα όπως τη δημοσιεύει το statista για το ρίσκο που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι:

Εσθονία 46,1%

Λετονία 43,7%

Λιθουανία 36,7%

Βουλγαρία 32,4%

Ελβετία 26%

Κροατία 24,5%

Μάλτα 21,8%

Κύπρος 21,6%

Ηνωμένο Βασίλειο 19,1%

Γερμανία 17,5%

Σουηδία 16,2%

Ρουμανία 16,1%

Ιρλανδία 16,1%

Σλοβενία 15,9%

Σερβία 15,4%

Δημοφιλή