ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11/12/2019 11:46 EET

Σε Πολιτεία Καινοτομίας μετατρέπεται το ακίνητο της «ΧΡΩΠΕΙ»

Μετά από 30 χρόνια εγκατάλειψης, το βιομηχανικό ακίνητο της εταιρείας επί της οδού Πειραιώς, στο Νέο Φάληρο, θα πάρει «ζωή» με νέα δραστηριότητα.

HuffPost Greece

Η άλλοτε κραταιά σε βιομηχανίες, οδός Πειραιώς, από τα προπολεμικά κιόλας χρόνια, είναι αλήθεια ότι έχει γεμίσει κουφάρια από ιστορικά κτίρια. Ορισμένα, διατηρητέα, έχουν αξιοποιηθεί, αλλάζοντας χρήση, ενώ πολλά περισσότερα παραμένουν εγκαταλελειμμένα.

Το γεγονός ότι πολλά από αυτά έχουν περιέλθει στα περιουσιακά στοιχεία οργανισμών και τραπεζών, καθιστά δύσκολη την αξιοποίησή τους, καθώς χρειάζεται σχέδιο, αποφασιστικότητα και τάχιστες διαδικασίες, οι οποίες επιτυγχάνονται μέσω fast track ή Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

HuffPost Greece

Με τέτοια μέθοδο πρόκειται να αξιοποιηθεί το ακίνητο της «ΧΡΩΠΕΙ», έκτασης 17.893 τ.μ., επί της οδού Πειραιώς, στο Νέο Φάληρο, το οποίο με πρωτοβουλία του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Βουλευτή Κορινθίας, Χρίστου Δήμα, μεταβιβάζεται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η συγκεκριμένη διάταξη, περιλαμβάνεται στο Νομοσχέδιο «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και άλλες διατάξεις», το οποίο συζητείται σήμερα στη Βουλή και προβλέπει αξιοποίηση του ακινήτου, χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

HuffPost Greece

Στις αρχές του 2020 πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία μέσω ΣΔΙΤ, προκειμένου μέχρι το τέλος του εξαμήνου να έχει ολοκληρωθεί. Το δημόσιο θα μετέχει μέσω της έκτασης στην Σύμπραξη και ενδεχομένως με κίνητρα που θα δοθούν σε εταιρείες που συμμετάσχουν - όχι μόνο ελληνικές αλλά και διεθνείς – ώστε το βιομηχανικό ακίνητο να μετατραπεί σε Πολιτεία Καινοτομίας, φιλοξενώντας Ερευνητικά Κέντρα, startup επιχειρήσεις, αλλά και τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης επιχειρήσεων και μεγάλων βιομηχανιών.

Από την πλευρά του, ο ιδιώτης επενδυτής, θα ασχοληθεί με την ανακατασκευή των κτιρίων, την ανάπτυξη του διατηρητέου βιομηχανικού κτιρίου, τη διαχείριση, τη λειτουργία και το real estate των εγκαταστάσεων.

HuffPost Greece

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιστορία τουκτιρίου της «ΧΡΩΠΕΙ», είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη της βιομηχανίας και της έρευνας στην Ελλάδα, από τα τέλη ακόμα του 19ου αιώνα.

Στο ακίνητο επρόκειτο να μεταστεγαστούν τα Δικαστήρια του Πειραιά, όμως, το σχέδιο αυτό ουδέποτε υλοποιήθηκε, με αποτέλεσμα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, στην κυριότητα του οποίου ανήκει, αφ’ ενός να μην μπορεί να το αξιοποιήσει καθώς ήταν δεσμευμένο για τα Δικαστήρια κι αφ’ ετέρου να υφίσταται σημαντική οικονομική επιβάρυνση από τις δαπάνες φύλαξής του, που ανέρχονται στις 100.000 ευρώ, ετησίως.

HuffPost Greece

Επίσης, η αξιοποίησή του εν λόγω ακινήτου, με παράλληλη διατήρηση του αρχιτεκτονικού χαρακτήρα των κτιρίων του, θα συμβάλλει, εκτός των άλλων και στην εν γένει οικιστική, περιβαλλοντική και πολιτιστική ανάπτυξη και αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Επιπλέον, ο ΕΟΦ θα απαλλαγεί από ένα πολύ μεγάλο ετήσιο κόστος συντήρησης και φύλαξης του ακινήτου, ενώ παράλληλα θα λαμβάνει το 5% από τα πιθανά έσοδα που θα προκύψουν για το Ελληνικό Δημόσιο.

HuffPost Greece

«Πρόκειται για μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, που σηματοδοτεί τη νέα εποχή για την Έρευνα και την Καινοτομία στη χώρα. Για πρώτη φορά, δημιουργούμε μια Πολιτεία Καινοτομίας, όπου ερευνητικά κέντρα, startup επιχειρήσεις και μεγάλες βιομηχανίες θα μπορούν να αναπτύξουν ιδέες και κοινές δράσεις. Στόχος μας είναι η ώσμωση που θα δημιουργηθεί, να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας και να ενισχύσει την εξέλιξη των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Αντλώντας χρήσιμα συμπεράσματα από επιτυχημένα εγχειρήματα στο εξωτερικό και με την υποστήριξη του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, πιστεύουμε πως η Πολιτεία Καινοτομίας θα βοηθήσει συνολικά την οικονομία στη χώρα,» επισήμανε ο Χρίστος Δήμας.

HuffPost Greece
HuffPost Greece
HuffPost Greece