ΠΟΛΙΤΙΚΗ
31/05/2019 07:35 EEST | Updated 31/05/2019 12:35 EEST

Σε ταχεία αλλαγή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης προχωρά η κυβέρνηση

Το θέμα της επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης συζητήθηκε επί μακρόν στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Eurokinissi

«Γρήγορα. Και όταν λέμε γρήγορα, εννοούμε γρήγορα». Με τη φράση αυτή κυβερνητικό στέλεχος επιβεβαίωνε την Πέμπτη την απόφαση να υπάρξει νέα ηγεσία στην προεδρία και την εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Η απόφαση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη να αρνηθεί την συναινετική διαδικασία που πρότεινε με την επιστολή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, στην πραγματικότητα έλυσε τα χέρια της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος είναι από τους οπαδούς των συναινετικών διαδικασιών για την ηγεσία ου Αρείου Πάγου. Τουλάχιστον δύο φορές έχουν μιλήσει τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που δείχνει ότι θα γίνουν συντονισμένες κινήσεις. Η άποψη του Προέδρου, την οποία έχει μοιραστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, με τον πρωθυπουργό, είναι ότι θα διευκόλυνε όλους αν υπήρχε συμφωνία των κομμάτων ή αν προέκυπτε ανάγκη πλήρωσης κενών θέσεων στην ηγεσία της Δικαιοσύνης πριν από τις 10 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να προκηρυχθούν οι εκλογές.

Σημειώνεται πως και το 2016, όταν έπρεπε να αντικατασταθεί η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γκοτζαμάνη, το υπουργικό συμβούλιο έγκαιρα αποφάσισε τον διορισμό της Ξένης Δημητρίου, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα την ημέρα που συνταξιοδοτήθηκε η κ. Γκοτζαμάνη.

Σε ότι αφορά την κυβέρνηση η απόφαση είναι να προχωρήσουν στην επιλογή νέων προσώπων, αλλά και να προσάψουν στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι αντιμετωπίζουν ως λάφυρο το κράτος και τους ανεξάρτητους θεσμούς, όπως η Δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση θα αναδείξει ότι η ΝΔ αρνήθηκε να υπάρξει συναίνεση λέγοντας ότι αυτό είναι δείγμα γραφής μίας μελλοντικής διακυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης συζητήθηκε επί μακρόν στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και δεν διαπιστώθηκαν ισχυρές διαφωνίες. Ακόμη και ο Νίκος Φίλης που είχε εκφράσει επιφυλάξεις σε δηλώσεις του υποστήριξε την απόφαση για νέα ηγεσία στη Δικαιοσύνη.

Σε ότι αφορά την απειλή της ΝΔ ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου θα καταπέσει στη Δικαιοσύνη, από την κυβέρνηση απαντούν επικαλούμενοι το άρθρο 90 παρ. 6 του Συντάγματος που αφορά το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και την εκλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Εκεί η παρ. 6 αναφέρει ότι «οι αποφάσεις ή πράξεις κατά τις διατάξεις αυτού του άρθρου δεν προσβάλλονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας».