Σεισμός στην Τουρκία: Επιτήδειοι ζητούν δωρεές για τους πληγέντες με "δόλωμα" εικόνα της ΕΜΑΚ

Προσπαθώντας να εκμαιεύσουν την συγκίνηση των χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αυτή η εικόνα έχει χρησιμοποιηθεί από απατεώνες σε αναρτήσεις που ζητούσαν δωρεές προς τα θύματα της καταστροφής του σεισμού Τουρκίας-Συρίας, που σκότωσε περισσότερους από 35.000 ανθρώπους. Η συγκινητική εικόνα έχει δημιουργηθεί από AI, με τον πυροσβέστη να έχει έξι δάχτυλα στο δεξί του χέρι
Αυτή η εικόνα έχει χρησιμοποιηθεί από απατεώνες σε αναρτήσεις που ζητούσαν δωρεές προς τα θύματα της καταστροφής του σεισμού Τουρκίας-Συρίας, που σκότωσε περισσότερους από 35.000 ανθρώπους. Η συγκινητική εικόνα έχει δημιουργηθεί από AI, με τον πυροσβέστη να έχει έξι δάχτυλα στο δεξί του χέρι
TWITTER/eythsnkyp

Απατεώνες εκμεταλλεύονται την τραγωδία του σεισμού σε Τουρκία και Συρία για να κλέψουν χρήματα από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που θέλουν να δωρίσουν στα θύματά των σεισμών, προειδοποιεί μια έκθεση, όπως αναφέρει η Daily Mail.

Οι επιτήδειοι δημοσιεύουν εικόνες και βίντεο της τραγωδίας -μερικά από αυτά ψεύτικα- σε πλατφόρμες όπως το TikTok και το Twitter, μαζί με μηνύματα όπως «Προσευχήσου για την Τουρκία», «Ας βοηθήσουμε την Τουρκία» και «Δωρείστε για τα θύματα του σεισμού».

Όμως, ενώ ισχυρίζονται ότι συγκεντρώνουν χρήματα για τους επιζώντες της καταστροφής - που έχει αφήσει περισσότερους από 35.000 ανθρώπους νεκρούς και εκατομμύρια άλλους χωρίς στέγη, φαγητό και νερό - οι απατεώνες διοχετεύουν αντ′ αυτού τα χρήματα στους δικούς τους λογαριασμούς.

Στο TikTok Live, οι δημιουργοί περιεχομένου μπορούν να κερδίσουν χρήματα μέσω ψηφιακών δωρεών που τους αποστέλλονται μέσω της πλατφόρμας, η οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις νεότερες γενιές.

Αυτή είναι μια από τις μεθόδους που αποκαλύφθηκαν σε αναφορές του Bleeping Computer (ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με έμφαση στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο) και του BBC, που χρησιμοποιείται από τους απατεώνες για να συγκεντρώσουν μετρητά από χρήστες που συγκινήθηκαν από την τραγωδία.

Ανάμεσα στις εικόνες που χρησιμοποιούν και που έχει γίνει viral, είναι και μία από τη χώρα μας. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μια ψηφιακά επεξεργασμένη εικόνα, που δημιούργησε ο υποστράτηγος ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος Παναγιώτης Κοτρίδης, τέως Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Αιγαίου. Την έστειλε την επομένη κιόλας των φονικών σεισμών, ως μήνυμα υποστήριξης και συμπαράστασης στους συναδέλφους του που μάχονται στις επιχειρήσεις διάσωσης στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας.

Ένας απατεώνας, ο οποίος φέρεται μέσα από το λογαριασμό του να έκανε ζωντανή μετάδοση για περισσότερες από τρεις ώρες, έδειξε μια αεροφωτογραφία με pixel τα κτίρια που καταστράφηκαν στον καταστροφικό σεισμό.

Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι η εικόνα συνοδεύτηκε από ήχους εκρήξεων. «Ας βοηθήσουμε την Τουρκία. Δωρεά», ανέφερε η λεζάντα του βίντεο. Ένας μωβ αντίχειρας με μια ετικέτα «δωρεά» φαίνεται σε ένα στιγμιότυπο οθόνης της ανάρτησης, ενθαρρύνοντας τους θεατές να στείλουν χρήματα.

Livestreams στο TikTok εμφανίζουν φωτογραφίες με ηχητικά εφέ και ζητούν δωρεές
Livestreams στο TikTok εμφανίζουν φωτογραφίες με ηχητικά εφέ και ζητούν δωρεές
TikTok

Ένα άλλο βίντεο που μεταδόθηκε ζωντανά έδειξε μια εικόνα ενός παιδιού που φορούσε ένα γαλάζιο καπέλο και ασορτί κασκόλ, να τρέχει μακριά από μια έκρηξη, ανέφερε το BBC.

«Παρακαλώ βοηθήστε στην επίτευξη αυτού του στόχου» ήταν το μήνυμα του χρήστη, σε μια έκκληση για δωρεά μέσω TikTok.

Ωστόσο, η λειτουργία αναζήτησης αντίστροφης εικόνας της Google - που χρησιμοποιείται από το BBC και αναδημιουργήθηκε από τη MailOnline - διαπιστώνει ότι η εικόνα είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν το 2018, πολύ πριν από τον σεισμό, με μια διαφορετική λεζάντα που λέει: «Σταματήστε τη Γενοκτονία του Αφρίν».

Αναφέρεται σε μια πόλη στη βορειοδυτική Συρία, όπου οι τουρκικές δυνάμεις και οι συμμάχοι τους στη συριακή αντιπολίτευση, συγκρούστηκαν με μια κουρδική πολιτοφυλακή το 2018.

Οι απατεώνες χρησιμοποιούν επίσης το Twitter για να μοιράζονται συγκινητικά μηνύματα μαζί με συνδέσμους σε κρυπτονομίσματα που ζητούν δωρεές από χρήστες.

TWITTER/@TurkeyRelief

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το @TurkeyRelief, το οποίο εντάχθηκε στο Twitter τον Ιανουάριο. Εχει μόλις 31 ακόλουθους και ζητά δωρεές μέσω PayPal. Ο λογαριασμός PayPal έχει λάβει μέχρι στιγμής 900 δολάρια ΗΠΑ σε δωρεές. Αλλά αυτό περιλαμβάνει 500 $ από τον δημιουργό της σελίδας, ο οποίος έκανε δωρεά για να φανεί ο έρανος πως είναι αυθεντικός.

Πηγή: Daily Mail, BBC

Δημοφιλή