ΔΙΕΘΝΕΣ
16/07/2019 13:33 EEST

Σύλληψη γαλλοϊρανής ανθρωπολόγου - Άγνωστες οι κατηγορίες σε βάρος της Φαριμπά Αντελχάχ

Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών (Sciences Po) του Παρισιού.

France 24

Οι δικαστικές αρχές στο Ιράν επιβεβαίωσαν τελικά τη σύλληψη της Γαλλοϊρανής πανεπιστημιακού Φαριμπά Αντελχάχ, την οποία είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα το Παρίσι.

«Είναι μεταξύ των υπόπτων που συνελήφθησαν πρόσφατα», δήλωσε ο Γολαμχοσεΐν Εσμαϊλί εκπρόσωπος της δικαστικής αρχής στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Τεχεράνη, χωρίς να διευκρινίσει την ακριβή ημερομηνία σύλληψης της Αντελχάχ.

«Δεδομένης της φύσης της υπόθεσης (…) δεν είναι ακόμη η ώρα να δώσουμε πληροφορίες για την υπόθεσή της», πρόσθεσε ο Εσμαϊλί στη συνέντευξη αυτή που μεταδόθηκε από το Mizan Online, το πρακτορείο ειδήσεων της δικαστικής αρχής.

«Επιβεβαιώνουμε τη σύλληψή της», τόνισε. «Αν το θέλει ο Θεός, καθώς συνεχίζεται η έρευνα και μόλις έχουν έρθει στο φως και άλλες πλευρές της υπόθεσης, θα δώσουμε πιο ξεκάθαρες πληροφορίες», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε αν οι ιρανικές αρχές απάντησαν στο αίτημα της Γαλλίας να δοθεί πρόσβαση σε προξενική υποστήριξη στην Αντελχάχ, ο Εσμαϊλί απάντησε ότι «η απόφαση θα ληφθεί εν ευθέτω χρόνω».

Το Ιράν δεν αναγνωρίζει τη διπλή υπηκοότητα και συνήθως δεν επιτρέπει την προξενική υποστήριξη σε κρατούμενους με διπλή υπηκοότητα.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι η Αντελχάχ, διακεκριμένη ανθρωπολόγος που συνεργάζεται με πολλά επιστημονικά δίκτυα και ειδικεύεται στο σιιτικό ισλάμ κρατείται, στο Ιράν. Είναι ερευνήτρια στο Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών (Sciences Po) του Παρισιού συνεργάζεται με διάφορα επιστημονικά περιοδικά όπως το “Iranian Studies” και το “La Revue des mondes musulmans et de la Mediterranee”. Η ίδια έχει γράψει πολλές δημοσιεύσεις για το Ιράν και το Αφγανιστάν, αναφέρει η ιστοσελίδα του Sciences Po.

Σύμφωνα με τον συνάδελφό της, καθηγητή στη Γενεύη, και φίλο της Ζαν-Φρανσουά Μπαϊάρτ, η σύλληψη της Αντελχάχ έγινε στις 5 Ιουνίου και η ανθρωπολόγος πλέον κρατείται στη φυλακή Εβίν, βόρεια της Τεχεράνης.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)