ΚΟΙΝΩΝΙΑ
10/05/2020 16:33 EEST

Σύλληψη για το τηλεφώνημα-«παγίδα» στην πλατεία της Κυψέλης

«Από αυτόν ξεκίνησαν τα επεισόδια» λέει η αστυνομία.

EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Ένας 52χρονος συνελήφθη σήμερα Κυριακή από την Αστυνομία, με την κατηγορία ότι έκανε τηλεφώνημα-«παγίδα» στην Αστυνομία στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη.

Στόχος του, σύμφωνα με την Αστυνομία, ήταν να φτάσουν στο σημείο αστυνομικές δυνάμεις και να δεχτούν οργανωμένη επίθεση με πέτρες, ξύλα και μπουκάλια.

Ο 52χρονος φέρεται να κάλεσε τα ξημερώματα του Σαββάτου στην Άμεση Δράση και να δήλωσε ότι έπεσε θύμα ληστείας από κακοποιούς που τον μαχαίρωσαν στην πλατεία Αγίου Γεωργίου. Τελικά το τηλεφώνημα αποδείχτηκε, σύμφωνα με την Αστυνομία, ψευδές, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί που έφτασαν για να ελέγξουν την καταγγελία να δεχτούν επίθεση. Ο 52χρονος συνελήφθη τελικά σήμερα και σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία, ενώ αύριο Δευτέρα θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε ανακοίνωση, ύστερα από τις επικρίσεις για αστυνομική βία στην πλατεία Αγίου Γεωργίου. Παραθέτουμε την ανακοίνωση:

«Η αστυνομία επενέβη ξημερώματα Σαββάτου, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, γιατί εκλήθη τηλεφωνικά από ιδιώτη που επικαλέσθηκε κίνδυνο ζωής.

Η αστυνομία δεν επενέβη, λόγω της συγκέντρωσης περίπου 200 ατόμων.

Δεν επενέβη, βάσει σχεδίου, για να «διαλύσει» την συγκέντρωση, εφαρμόζοντας τα μέτρα αποφυγής συνωστισμού για τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα:

Στις 00:30 του Σαββάτου 9ης Μαΐου, ιδιώτης κάλεσε την Άμεση Δράση, δήλωσε ότι βρισκόταν στην πλατεία, ήταν τραυματισμένος στο πόδι, είχε μαχαιρωθεί, τον είχαν ληστέψει και ζητούσε επειγόντως βοήθεια.

Αν και ήταν πιθανό το ενδεχόμενο παγίδας, αν και σε έντυπα και ιστοσελίδες του αναρχικού χώρου είχαν υπάρξει «καλέσματα» για την συγκεκριμένη συγκέντρωση, ομάδα αστυνομικών κινήθηκε επειγόντως προς το σημείο και ο επικεφαλής συνομίλησε εκ νέου τηλεφωνικά με τον ιδιώτη.

Αυτός επιβεβαίωσε ότι είναι τραυματισμένος, δεν μπορεί να κινηθεί ώστε να βγει από την πλατεία, όπως του ζητήθηκε, είπε ότι βλέπει τους δράστες εκεί κοντά ανάμεσα στο πλήθος και έδωσε ως στίγμα την συμβολή των οδών Επτανήσου και Ιθάκης στην πλατεία.

Οι αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση μόλις εισήλθαν στην πλατεία με μπουκάλια, ξύλα, πέτρες κλπ. Ο ιδιώτης δεν απαντούσε πλέον στις επανειλημμένες κλήσεις των αστυνομικών.

Έτσι άρχισαν τα επεισόδια.

Ο άνδρας που με την ψευδή έκκληση προκάλεσε τα γεγονότα, ηλικίας 52 ετών, συνελήφθη σήμερα και με τη σχηματιζόμενη εις βάρος του δικογραφία, θα παραπεμφθεί αύριο στον εισαγγελέα».