Πώς δρούσε η συμμορία που εισέβαλε με Ι.Χ. σε καταστήματα

Συνελήφθησαν πέντε μέλη της.

Η περιβόητη συμμορία που εισέβαλε με κλεμμένα αυτοκίνητα σε καταστήματα και πολυκαταστήματα της Αθήνας εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Αττικής.

Πρόκειται για τους διαρρήκτες που προχωρούσαν σε κινηματογραφικές επιθέσεις. Έκλεβαν οχήματα από διάφορες περιοχές της Αττικής, εμβόλιζαν τις εισόδους των καταστημάτων, αφαιρούσαν γρήγορα ότι έβρισκαν μπροστά τους και εξαφανίζονταν με αυτοκίνητο διαφυγής που είχαν μαζί τους.

Επιθέσεις είχαν γίνει σε περιοχές όπως η Καλλιθέα, ο Πειραιάς, η Νέα Σμύρνη και το Περιστέρι. Η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε πέντε συλλήψεις, ενώ δικογραφία σχηματίστηκε και για έκτο άτομο.

Εξετάζεται –ακόμα δεν έχει αποδειχτεί- εάν η συμμορία βρίσκεται και πίσω από την εισβολή με μία σπάνια και συλλεκτική Mustang του ’67 σε πολυκατάστημα με ηλεκτρονικά ήδη επί της Πέτρου Ράλλη.

Οι δράστες χρησιμοποιούσαν κλεμμένα οχήματα και με αυτά προσέκρουαν στις τζαμαρίες των καταστημάτων προκαλώντας μεγάλες φθορές, ενώ στη συνέχεια αφαιρούσαν εμπορεύματα και διάφορα χρηματικά ποσά από τις ταμειακές μηχανές. Ένα από τα καταστήματα που έγιναν στόχος τους στα Πετράλωνα αναγκάστηκε να κλείσει μετά την επίθεση, καθώς ο ιδιοκτήτης δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών.

Τα μέλη της οργάνωσης έκλεβαν συνήθως αυτοκίνητα παλιάς τεχνολογίας (δεκαετίας 1990), συγκεκριμένου τύπου και κατασκευαστή, από διάφορες περιοχές της Αττικής και ακολούθως, μετέβαιναν με το κλεμμένο όχημα στο κατάστημα που επιθυμούσαν να διαρρήξουν και εμβόλιζαν με αυτό τα ρολά και την πρόσοψη του καταστήματος. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι έκλεβαν παλιά αυτοκίνητα, διότι αυτά ήξεραν να «ανοίγουν» πιο γρήγορα και εύκολα .

Στη συνέχεια, εισέρχονταν στο εσωτερικό του καταστήματος, ερευνούσαν το χώρο και αφαιρούσαν προϊόντα και διάφορα χρηματικά ποσά που έβρισκαν στις ταμειακές μηχανές.

Τα κλεμμένα αυτοκίνητα συχνά τα εγκατέλειπαν στο σημείο της διάρρηξης, ενώ άλλες φορές, διέφευγαν με αυτά και τα εγκατέλειπαν σε κοντινή απόσταση, συνεχίζοντας την διαφυγή τους με έτερο όχημα.

Σε άλλες περιπτώσεις, χρησιμοποιώντας φρεάτια της ΕΥΔΑΠ ή κατάλληλα εργαλεία, έκοβαν τα ρολά των καταστημάτων και στη συνέχεια έσπαζαν τις τζαμαρίες.

Κατά την δράση τους κάλυπταν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με τις κουκούλες από τις ζακέτες ή τα φούτερ που φορούσαν ή ακόμα και με τη μπλούζα τους, μένοντας γυμνοί από τη μέση και πάνω, ενώ κάλυπταν τα χέρια τους με γάντια ή κάλτσες.

Χαρακτηριστική περίπτωση της οργανωμένης και σκληρής δράσης αποτελεί περιστατικό κατά το οποίο έγιναν αντιληπτοί από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης, στη θέα των οποίων κινήθηκαν με το όχημα τους προκειμένου να εμβολίσουν το περιπολικό όχημα και τότε ένας εκ των αστυνομικών προ του κινδύνου της σωματικής τους ακεραιότητας πυροβόλησε στο κάτω μέρος του προφυλακτήρα του οχήματος. Ακολούθως, οι δράστες διέφυγαν με μεγάλη ταχύτητα από το σημείο.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιαστεί: 11 διαρρήξεις καταστημάτων με θραύση της τζαμαρίας ύστερα από εμβολισμό με όχημα σε διάφορες περιοχές όπως της Αττικής (Ν. Φιλαδέλφεια, Ταύρο, Π. Φάληρο, Καλλιθέα, Γλυφάδα, Χαλάνδρι κ.α.), 10 διαρρήξεις καταστημάτων και μια απόπειρα (Πετράλωνα, Κολωνό, Ηλιούπολη κ.α) και μία διάρρηξη σε σχολικό συγκρότημα.

Δημοφιλή